Καθώς η πανδημία συνεχίζει να πλήττει συλλογικά την ανθρωπότητα, χιλιάδες άτομα, ιδρύματα και οργανισμοί συνειδητοποιούν ότι δεν υπάρχει επιστροφή στις πρότερες καταστάσεις.
Παρόλα αυτά, ο τρόπος που τελικά εξελίχθηκαν τα πράγματα θα μπορούσε να ιδωθεί ως μια ευκαιρία για να δράσουμε και να επανεξετάσουμε τους τρόπους που θα οδηγήσουν σε ένα καλύτερο μέλλον. Βέβαια, εν μέσω αναταραχής και αβεβαιότητας, πού ακριβώς εντοπίζεται η πρόοδος και η καινοτομία το 2020;
Η Porter Novelli επανεξέτασε και ανέλυσε την αξία ενός έτους μέσω των ειδήσεων, των δραστηριοτήτων, των εκστρατειών και των ανακοινώσεων. Υπό αυτό το πρίσμα, εξετάστηκαν οι 10 τάσεις που πρέπει να ληφθούν υπόψιν για το σήμερα και το αύριο:
- Περισσότερες δεσμεύσεις για την βιωσιμότητα
Ακόμη και όσο η πανδημία μαίνεται, σχεδόν τα δύο τρίτα (63%) των πολιτών στις ΗΠΑ αναμένουν από τις εταιρείες να συνεχίσουν την πρόοδο για την οποία έχουν δεσμευτεί, όσον αφορά τα κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα.
Φέτος, είδαμε πολλές εταιρείες να εκπληρώνουν τεράστιους στόχους βιωσιμότητας-μερικοί μάλιστα βρίσκονται πολύ πιο μπροστά από από το χρονοδιάγραμμα που έχουν θέσει.
Πιο συγκεκριμένα, τον Σεπτέμβριο, η Google ανακοίνωσε ότι πέτυχε να έχει μηδενικό αποτύπωμα καθαρού άνθρακα ενώ τον ίδιο μήνα ακολούθησε τον ίδιο δρόμο και η REI. Συλλήβδην, το 2020 υπήρξε ένα έτος ορόσημο για τις δεσμεύσεις αυτού του είδους, ακόμη και με τις συνθήκες της υγειονομικής κρίσης.
- Καταπολέμηση του ρατσισμού και των προκαταλήψεων
Το 2020 ήταν ένα έτος όπου οι εταιρείες κλήθηκαν να αναγνωρίσουν τον ρόλο που έπαιξαν στη διαιώνιση του ρατσισμού στις ΗΠΑ. Στην πραγματικότητα, το 76% των στελεχών αναγνωρίζουν σήμερα το ρόλο των επιχειρήσεων στον συστημικό ρατσισμό — και ένα επιπλέον 73 % των Αμερικανών επιθυμούν περισσότερες εταιρείες να αναγνωρίσουν τα λάθη του παρελθόντος ή τις προκαταλήψεις που είχαν στο παρελθόν.
Επιπλέον, καθώς οι εταιρείες κοιτάζουν προς το εσωτερικό για να αντιμετωπίσουν τις μακροχρόνιες, λειτουργικές ανισότητες, είναι ακόμα πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν για να προωθηθεί πραγματικά η δικαιοσύνη.
Ως ένα ενδεικτικό παράδειγμα δέσμευσης, η Sephora χρησιμοποίησε την 7η Ιουλίου (#BlackoutDay) όχι μόνο να διεξάγει εκπαιδευτικά σεμινάρια φυλετικής προκατάληψης για τους υπαλλήλους, αλλά και για να ανακοινώσει τα αποτελέσματα μιας πρώτης έκθεσης του για το είδος των αγορών που την αφορούν άμεσα: μελέτη μεροληψίας στην λιανική αγορά της Sephora.
- Η συνεργασία είναι η λύση
Αυτό που σε γενικές γραμμές ίσχυσε φέτος ως κανόνας για τις εταιρείες είναι ότι ορισμένες από τις πιο πιεστικές προκλήσεις της αγοράς παγκοσμίως είναι πολύ μεγάλες για να μπορέσει ένας οργανισμός να τις λύσει μόνος του. Με αφορμή τις βάσεις αυτής της συνειδητοποίησης, δεν ήταν λίγες οι εταιρείες που ξεπέρασαν τα όρια του ανταγωνισμού και συνεργάστηκαν με σκοπό την επίλυση των από κοινού ζητημάτων.
Κατά την έναρξη της πανδημίας, η Apple και η Google ένωσαν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν ένα πρόγραμμα ανίχνευσης επαφών που έχουν νοσήσει ,ενώ η adidas και η Allbirds συνεργάστηκαν σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν ένα παπούτσι με χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα!
- Οι εταιρείες στοχεύουν στο μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα
Το 62% των Αμερικανών καταναλωτών πιστεύει ότι οι εταιρείες έχουν την ευκαιρία, λόγω της πανδημίας, να είναι πιο προσεκτικές σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ενσωματώνουν τη βιωσιμότητα στα επιχειρηματικά τους μοντέλα.
Έτσι, παρόλο που πολλές δεσμεύσεις για το κλίμα επιτεύχθηκαν το 2020, αρκετές εταιρείες χρησιμοποίησαν το 2020 ως μαξιλάρι για ακόμα πιο επιθετικά προγράμματα σχετικά με την βιωσιμότητα.
Συγκεκριμένα, αναφορικά με τα ζητήματα που αφορούν τις εκπομπές άνθρακα, πολλές εταιρείες ανακοίνωσαν ότι σκοπεύουν να επιτύχουν ένα αρνητικό αποτύπωμα για τον άνθρακα στο μέλλον-συμπεριλαμβανομένης της Microsoft, η οποία δεσμεύτηκε 1 δισεκατομμύριο δολάρια μέσω ενός νέου επενδυτικού ταμείου για να επιτύχει τον στόχο της μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.
- Η ποικιλομορφία είναι το κλειδί
Περισσότεροι από τους μισούς (56%) των ερωτηθέντων δεν θα υποστηρίξουν ένα εμπορικό προϊόν εάν δεν μπορούν να φανταστούν τις ιδέες τους να εκπροσωπούνται στο μάρκετινγκ και τις επικοινωνίες του προϊόντος.
Έτσι, η εξασφάλιση ποικιλόμορφης εκπροσώπησης σε προϊόντα και υπηρεσίες είναι ένα κρίσιμο βήμα που πρέπει να κάνουν οι εταιρείες για να πλησιάσουν τους σύγχρονους καταναλωτές.
Ως παράδειγμα, η Mattel ανακοίνωσε μια νέα σειρά Barbies που περιλαμβάνει κούκλες χωρίς μαλλιά ή κάποιες με προβλήματα κινητικότητας για να επικοινωνήσει μια πολυδιάστατη άποψη της ομορφιάς και της μόδας.
- Οι εταιρείες δίνουν προτεραιότητα στους υπαλλήλους
Κατά την έναρξη της πανδημίας, η πλειοψηφία (78%) των πολιτών στις ΗΠΑ συμφώνησε ότι ο πρωταρχικός ρόλος της επιχείρησης ήταν να προστατεύσει τους υπαλλήλους της σε περιόδους όπως αυτή της πανδημίας.
Αναγνωρίζοντας, μάλιστα, τον σημαντικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι εταιρείες στην προστασία της υγείας, της ασφάλειας και της ευημερίας των εργαζομένων, πολλοί ήταν οι οργανισμοί που απάντησαν σε αυτήν την έκκληση.
Πιο αναλυτικά, η Starbucks ήταν μία από τις πρώτες εταιρείες που προσέφεραν αμοιβή στους εργαζόμενους, ώστε οι εργαζόμενοι να μπορούν να τηρήσουν τα περιοριστικά μέτρα χωρίς να διακινδυνεύσουν τα προς το ζην.
Ομοίως, η Apple άρχισε να προσφέρει απεριόριστο χρόνο ανάρρωσης στους υπαλλήλους — συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων στον χώρο των λιανικών πωλήσεων — εάν εμφάνιζαν συμπτώματα που σχετίζονται με τον COVID-19.
- Οι μεγάλες επιχειρήσεις βοηθούν τις μικρές επιχειρήσεις
Η κρίση της πανδημίας έχει επηρεάσει δυσανάλογα τις μικρές επιχειρήσεις στις ΗΠΑ, ειδικά εκείνες που ανήκουν σε μειονότητες και γυναίκες, ενώ σχετική έρευνα φανερώνει ότι περισσότερες από 100.000 μικρές επιχειρήσεις έχουν κλείσει μόνιμα από την έναρξη της πανδημίας.
Ωστόσο, η δυσχερής κατάσταση των μικρών επιχειρήσεων έχει επίσης επισημάνει πόσο διασυνδεδεμένη είναι η επιχειρηματική κοινότητα — και ως αποτέλεσμα οι μεγαλύτερες εταιρείες προσπαθούν να βοηθήσουν.
Τον Μάρτιο, η Unilever ανακοίνωσε ότι θα κάνει νωρίτερα τις πληρωμές για τους πιο ευάλωτους μικρούς και μεσαίους προμηθευτές της, προκειμένου να βοηθήσει στην οικονομική ρευστότητα.
Εν τω μεταξύ, η Visa αποσκοπούσε στο να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να ανακάμψουν μετά την πανδημία, αφού δεσμεύτηκαν να υποστηρίξουν 50 εκατομμύρια μικρές επιχειρήσεις παγκοσμίως-συμπεριλαμβανομένης μιας ειδικής πρωτοβουλίας για να βοηθήσουν τις μαύρες γυναίκες επιχειρηματίες να εξασφαλίσουν την απαραίτητη χρηματοδότηση.
- Οι βιώσιμες συσκευασίες έρχονται δυναμικά στο προσκήνιο
Ως μία από τις πιο καταναλωτικές πτυχές της στρατηγικής βιωσιμότητας μιας εταιρείας, η συσκευασία έχει καταστεί προτεραιότητα για πολλές εταιρείες φέτος. Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα δοχεία και οι συσκευασίες συνιστούν περίπου 82,2 εκατομμύρια τόνους αστικών αποβλήτων ετησίως, οι προσπάθειες αυτές θα μπορούσαν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο.
Έτσι, η Diageo και η Absolut ανακοίνωσαν αμφότερες την δημιουργία μπουκαλιών χαρτιού το 2020, με την Absolut να εκτελεί ελεγχόμενη εγκατάσταση και παραγωγή αυτών τον Νοέμβριο. Επιπλέον, η Burger King επένδυσε σε επαναχρησιμοποιήσιμα δοχεία σε συνεργασία με την TerraCycle.
- Οι εταιρείες ενισχύουν την πολιτική δράση των πολιτών
Καθώς πλησίαζαν οι προεδρικές εκλογές του 2020, η έμφαση γύρω από την ενθάρρυνση του αμερικανικού κοινού να ασκήσει το δικαίωμά του να ψηφίζει απέκτησε ιδιαίτερη σημασία.
Ανάλογα, εταιρείες όλων των μεγεθών συμμετείχαν σε αυτές τις προσπάθειες, οδηγώντας τα άτομα σε χώρους εγγραφής και στις δημοσκοπήσεις. Η διαδικασία αυτή τελικά συνέβαλε στην ιστορική προσέλευση των ψηφοφόρων.
Από την πλευρά τους, το MTV, το BET και το Comedy Central συνέβαλαν 250.000 δολάρια για να πληρώσουν τα πρόστιμα και τα τέλη που εμποδίζουν τους πρώην φυλακισμένους να ψηφίσουν.
10. Από επιτελεστικό σε εύστοχο
Καθώς το κίνημα Black Lives Matter ενισχύθηκε περαιτέρω μετά τη δολοφονία του George Floyd, πολλές εταιρείες εξέδωσαν γρήγορα δηλώσεις υποστήριξης στις μαύρες κοινότητες.
Ωστόσο, το κοινό των καταναλωτών επεσήμανε ότι αυτό δεν ήταν αρκετό — και το 82% των Αμερικανών καταναλωτών δήλωσε ότι αυτές οι επικοινωνίες πρέπει να ακολουθούνται από αποφασιστικά βήματα.
Η Ben & Jerry’s μετά την δήλωση της για την διάλυση του λευκού προνομίου, προχώρησε στην δημιουργία ενός podcast για να εκπαιδεύσει τους ακροατές στις ΗΠΑ σχετικά με τη λιγότερο γνωστή ιστορία της φυλετικής αδικίας στην χώρα και να δείξει πώς οι νόμιμες- κατά τα άλλα- διακρίσεις και η βία που επιβλήθηκε από το κράτος συνεχίστηκαν πολύ μετά τη λήξη της δουλείας.
Παρόλο που το 2020 μπορεί να είναι ένα έτος που πολλοί από εμάς θα θέλαμε να πετάξουμε στο απυρόβλητο των ετών, είναι κρίσιμο να μην ξεχνάμε τα μαθήματα που έχουμε μάθει από αυτό και τις εξελίξεις που έφερε.
Πράγματι, το 71% των καταναλωτών πιστεύει ότι η πανδημία θα αναγκάσει τις εταιρείες να ενεργήσουν πιο υπεύθυνα μακροπρόθεσμα, και το 62% πιστεύει ότι οι εταιρείες έχουν την ευκαιρία, λόγω της πανδημίας, να είναι πιο προσεκτικές σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ενσωματώνουν τη βιωσιμότητα στα επιχειρηματικά τους μοντέλα που προχωρούν.
Παρά την αισιοδοξία των καταναλωτών, η ευθύνη για τις θετική εξέλιξη βαραίνει σε μεγάλο βαθμό τις εταιρείες και τον τρόπο που θα δράσουν συλλογικά.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.