22 Ιαν 2025
READING

Το Ikea ερευνά τις αλλαγές στην σχέση των ανθρώπων με τα σπίτια τους κατά την διάρκεια του εγκλεισμού

5 MIN READ

Το Ikea ερευνά τις αλλαγές στην σχέση των ανθρώπων με τα σπίτια τους κατά την διάρκεια του εγκλεισμού

Το Ikea ερευνά τις αλλαγές στην σχέση των ανθρώπων με τα σπίτια τους κατά την διάρκεια του εγκλεισμού

Όταν στο μακρινό μέλλον θα διδάσκεται στις νέες γενιές η μεγάλη πανδημία του 2020, οι ιστορίες θα πασπαλίζονται σίγουρα με τις περιγραφές από τις λιχουδιές που γέμισαν τις κουζίνες.

Κουλουράκια βατόμουρου, κέικ σοκολάτας, ζυμωτό ψωμί και cookies. Πέραν, ωστόσο, από κάθε αστεϊσμό, μια νέα έκθεση από την Ikea διαπιστώνει ότι το μαγείρεμα ήταν η δραστηριότητα που οι Αμερικανοί απολάμβαναν περισσότερο στην κουζίνα κατά την διάρκεια του εγκλεισμού—πολύ περισσότερο από τον υπόλοιπο κόσμο.

Όσοι τελικά απόλαυσαν την άνεση στην κουζίνα και γενικά το σπίτι τους θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ακόμη και τυχεροί. Είναι γεγονός ότι η πανδημία οδήγησε τον κόσμο σε αποκλεισμό, τονίζοντας και επιδεινώνοντας την κοινωνική ανισότητα.

Η έκθεση της ΙΚΕΑ υποδηλώνει ότι το ίδιο ισχύει και για τη σχέση των ανθρώπων με τα σπίτια τους, καθώς μόνο το 46% των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο αισθάνθηκε ότι τα σπίτια τους πληρούσαν τις συναισθηματικές τους ανάγκες κατά τη διάρκεια της καραντίνας και στην συντριπτική πλειονότητα αυτό αφορούσε ανθρώπους που διέθεταν την πολυτέλεια του χρήματος, του χρόνου και του χώρου. 

Έτσι, η πρωτόγνωρη η εμμονή των κατοίκων της Αμερικής με το banana bread και το sourdough starter θεωρήθηκε πραγματικά ένα σύμπτωμα του προνομίου αυτού.

Προς μία νέα σχέση με το σπίτι μας…

Κάθε χρόνο, το ΙΚΕΑ ερευνά δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους από όλο τον κόσμο για να κατανοήσει καλύτερα τις συμπεριφορές και τις συνήθειες τους στο σπίτι.

Όπως ήταν αναμενόμενο, τα αποτελέσματα ήταν εκ διαμέτρου αντίθετα φέτος σε σχέση με άλλες χρονιές. Το 2018 το ένα τρίτο των ανθρώπων δήλωσε ότι υπήρχαν μέρη όπου αισθάνθηκαν περισσότερο οικεία, από ότι στο σπίτι όπου ζούσαν, συμπεριλαμβανομένων των κοινοτικών κέντρων, των πάρκων και των σπιτιών φιλικών προσώπων, εν μέρει επειδή τα σπίτια τους δεν παρείχαν την άνεση ή την ιδιωτικότητα που χρειάζονταν.

Αλλά το 2020, η εναλλαγή χώρου και περιβάλλοντος δεν ήταν εφικτή για πολλούς ανθρώπους: το 96% των 38.210 ατόμων που ερωτήθηκαν σε 37 χώρες πέρασε όλο το χρόνο του στο σπίτι λόγω του εγκλεισμού.

Για μερικούς ανθρώπους, το σπίτι και ο χώρος του λειτούργησε θετικά στην πρόκληση του εγκλεισμού. Αυτό ισχύει για το 46% των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που δήλωσαν ότι τα σπίτια τους ικανοποιούσαν τις συναισθηματικές τους ανάγκες κατά τη διάρκεια του περιορισμού.

Η παραπάνω κατάσταση αποδόθηκε κυρίως στις νέες δραστηριότητες που άρχισαν να κάνουν οι άνθρωποι στο σπίτι. Πιο αναλυτικά, 4 από τους 10 ανθρώπους που ερωτήθηκαν δήλωσαν ότι απολάμβαναν το χρόνο που πέρασαν μόνοι τους, κάνοντας πράγματα όπως άσκηση, ανάγνωση, κηπουρική και μαγείρεμα.

Εκείνοι που ζούσαν με την οικογένεια απολάμβαναν περισσότερο χρόνο με τους αγαπημένους τους, συμπεριλαμβανομένων των τακτικών οικογενειακών γευμάτων. Επιπλέον, το ένα τρίτο των ανθρώπων ανακάλυψε πώς να επικοινωνεί ουσιαστικά και το 43% απολάμβανε να παίζει παιχνίδια. 

Εντούτοις, όπως γνωρίζουμε, η πανδημία εξέθεσε επίσης την ανισότητα σε όλες σχεδόν τις διαστάσεις της ζωής. Έτσι, εκείνοι που είχαν λιγότερα χρήματα έτειναν να έχουν περισσότερες αρνητικές εμπειρίες στο σπίτι, εν μέρει επειδή οι προσωπικές τους σχέσεις άρχισαν να ξεφτίζουν.

Μόνο τα δύο τρίτα των ατόμων χαμηλότερου εισοδήματος σε εγκλεισμό δήλωσαν ότι οι άνθρωποι στο σπίτι τους υποστήριζαν ο ένας τον άλλον για την επίτευξη κοινών στόχων, σε σύγκριση με το 83% των ατόμων με μεσαία ή υψηλά εισοδήματα  που δήλωσε κάτι ανάλογο σύμφωνα με την έρευνα του ΙΚΕΑ.

Ταυτόχρονα, οι νέοι είχαν επίσης δυσκολίες να αντιμετωπίσουν, επειδή είναι πιο πιθανό να ζουν σε ένα κοινό σπίτι, ενώ παράλληλα εξαρτώνται από εξωτερικούς χώρους για να συμπληρώσουν τις συναισθηματικές τους ανάγκες, όπως είναι η έξοδος και η αποσυμφόρηση. 

Το μέλλον των σπιτιών 

Παρά το γεγονός ότι υπό τις παρούσες συνθήκες υπήρξε μεγάλη διακύμανση όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο τα σπίτια μας ικανοποιούσαν τις ανάγκες μας, το 78% των ανθρώπων δήλωσε ότι το σπίτι τους είχε την αίσθηση ενός ιερού και άβατου χώρου.

Φυσικά, με την ασθένεια και την αγωνία να μαίνονται έξω από τα σπίτια, οι άνθρωποι από όλο το κοινωνικοοικονομικό φάσμα προσπάθησαν να βρουν την ασφάλεια σε εσωτερικούς χώρους και κυρίως στα σπίτια τους.

Μάλιστα, η ΙΚΕΑ πιστεύει ότι αυτή η εμπειρία θα αλλάξει τη σχέση των ανθρώπων με το σπίτι τους με ποικίλες μεθόδους σε μακροχρόνια βάση. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το 40% των ερωτηθέντων έκανε αλλαγές στα σπίτια τους.

Επιπλέον, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, καθώς οι άνθρωποι μετακινούνται ή επανασχεδιάζουν τα σπίτια τους, είναι πιθανό να επηρεαστούν από την εμπειρία της ζωής σε καραντίνα,όπως επιβεβαιώνει η ΙΚΕΑ.

Επιπρόσθετα, μέσα από τις συνεντεύξεις, η ΙΚΕΑ διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι δίνουν προτεραιότητα στο χώρο και την εγγύτητα στη φύση. Εκτιμάται ότι το 47% των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο και το 53% των ατόμων κάτω των 35 ετών είναι πρόθυμοι να απομακρυνθούν από τους χώρους εργασίας τους για να επιτύχουν αυτές τις παραμέτρους, σύμφωνα με την έρευνα.

Ακόμη σε ό,τι αφορά την διάταξη των σπιτιών τους, περισσότερο από το ένα τρίτο των ανθρώπων δίνουν τώρα προτεραιότητα σε ένα γραφείο στο σπίτι, έναν κήπο και έναν χώρο για να μπορούν να ακολουθήσουν τα χόμπι τους.

Και φυσικά, για τους Αμερικανούς, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το κύριο χόμπι που ανέπτυξαν  είναι το μαγείρεμα: το 35% από αυτούς αναμένουν να συνεχίσουν να μαγειρεύουν μετά την πανδημία. Συνεπώς, φαίνεται απόλυτα λογικό το ότι στην λίστα με τις μελλοντικές αλλαγές στο σπίτι συναντά κανείς στην πρώτη θέση το εξής: μια μεγαλύτερη κουζίνα!

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.