25 Απρ 2024
READING

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες απαντούν στην πρόκληση για την προστασία των πεζών από τα αυτοκινητιστικά δυστυχήματα

5 MIN READ

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες απαντούν στην πρόκληση για την προστασία των πεζών από τα αυτοκινητιστικά δυστυχήματα

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες απαντούν στην πρόκληση για την προστασία των πεζών από τα αυτοκινητιστικά δυστυχήματα

Τα αυτοκινητιστικά ατυχήματα αποτελούν μια θλιβερή πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα ενός κόσμου όπου τα οχήματα και οι υψηλές τους ταχύτητες αποτελούν δεδομένο για την πλειονότητα των πολιτών αυτού του κόσμου.

Ωστόσο, σύμφωνα με μια λεπτομερή βάση δεδομένων της Volvo στη Σουηδία, που περιλαμβάνει δεκάδες χιλιάδες δεδομένα από οδικά ατυχήματα από τη δεκαετία του 1970 και ύστερα, η πιθανότητα τραυματισμού έχει υποστεί μία σημαντική μετατόπιση.

Το γεγονός αυτό αναγκάζει την αυτοκινητοβιομηχανία να επανεξετάσει την σημασία της ασφάλειας του αυτοκινήτου.

Πιο αναλυτικά, η εξέλιξη που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει σε πολύ πιο ανώδυνα αυτοκινητιστικά ατυχήματα.Οι άνθρωποι δεν τραυματίζονται τόσο συχνά όταν ένα αυτοκίνητο συγκρούεται με ένα άλλο αυτοκίνητο.

Έτσι μια μελέτη που συνέκρινε τις συγκρούσεις μεταξύ αυτοκινήτων κατά την δεκαετία του 1980 έναντι εκείνων της δεκαετίας του 2010 διαπίστωσε ότι τα πιο σύγχρονα αυτοκίνητα είχαν 22% χαμηλότερο κίνδυνο τραυματισμού και 66% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου. 

Σήμερα, στην κατηγορία των ατυχημάτων οι συντριβές αυτοκινήτων-πεζών και αυτοκινήτων-ποδηλατών καταλαμβάνουν όλο και μεγαλύτερο τμήμα της βάσης δεδομένων και αυτές οι συντριβές αποτελούν μία πρόκληση που οφείλει να αντιμετωπιστεί.

Συγκεκριμένα, ο στόχος της Volvo είναι να σχεδιάσει χαρακτηριστικά ασφαλείας για τα αυτοκίνητα που δύνανται να προστατεύσουν καλύτερα τους πεζούς και τους ποδηλάτες, συμπεριλαμβανομένων χαρακτηριστικών, όπως τεχνολογίες αυτόματης ανίχνευσης των πεζών και πολλά ακόμα εκκολαπτόμενα συστήματα που θα βοηθούν τους οδηγούς να αποφεύγουν την οδηγική συμπεριφορά που θα μπορούσε να είναι επικίνδυνη για τους εκτεθειμένους πεζούς.

Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, η εταιρεία βασίζεται στην κατανόηση περισσότερων στοιχείων σχετικά με τα ατυχήματα που επηρεάζουν τους πεζούς και τους ποδηλάτες.

Ξεκινώντας πριν από περίπου 10 χρόνια, η Volvo άρχισε να αυξάνει τη βάση δεδομένων της με πληροφορίες σχετικά με τις συγκρούσεις αυτοκινήτων πέρα από το τυπικό σενάριο αυτοκινήτου-αυτοκινήτου.

Χρησιμοποιώντας αναφορές από τις βάσεις της αστυνομίας και των ασφαλιστικών εταιρειών αλλά και διενεργώντας συνεντεύξεις με οδηγούς, επιβαίνοντες, θύματα και μάρτυρες, η εταιρεία επιχειρεί να δημιουργήσει λεπτομερή προφίλ των περιστάσεων γύρω από αυτές τις συντριβές.

Για αυτές τις συγκρούσεις η ερευνητική ομάδα της Volvo μπορεί να δημιουργήσει σε βάθος μελέτες περιπτώσεων, ή ακόμη και να τις μετατρέψει σε κινούμενα σχέδια, τα οποία οι ομάδες μηχανικών μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να καθοδηγήσουν το έργο τους.

Αν και μερικές από αυτές τις συγκρούσεις είναι μοναδικές για τις συνθήκες του Γκέτεμποργκ ή της Σουηδίας για παράδειγμα, πετυχαίνουν στο τέλος να προσφέρουν μαθήματα για τα αίτια της συντριβής και μπορούν να εφαρμοστούν οπουδήποτε στον κόσμο.

Επιπλέον, η βάση δεδομένων υποδεικνύει ότι τα είδη ατυχημάτων που προκαλούν τραυματισμούς, όπου και αν συμβαίνουν, μπορούν να αποφευχθούν.

Χαρακτηριστικά, η εταιρεία αναφέρει ότι πολλά αυτοκίνητα διαθέτουν τώρα τεχνολογία που μπορεί να αποτρέψει κάποιες συγκρούσεις, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων αυτόματης ανίχνευσης πεζών και αποφυγής συγκρούσεων, και αυτά τα συστήματα προσαρμόζονται στο Volvos μέσω αλγορίθμων και συστημάτων LIDAR που ανιχνεύουν πεζούς και ποδηλάτες και ανταποκρίνονται ανάλογα.

Μάλιστα, το μεγαλύτερο ζήτημα όταν πρόκειται για τραυματισμούς από αυτοκίνητο σε ποδηλάτη είναι οι οδηγοί που προσπαθούν να ξεπεράσουν τους ποδηλάτες και καταλήγουν να πλησιάσουν υπερβολικά ο ένας τον άλλο.

Σε σύγκριση με ένα σύστημα αυτόματης ανίχνευσης που εμποδίζει μια σύγκρουση στον αυτοκινητόδρομο, αυτό το είδος κακής και επιθετικής οδήγησης είναι πιο περίπλοκο για να αποφευχθεί.

Όπως θα σημειώσουν πολλοί υποστηρικτές, ο πιο απλός τρόπος για τη μείωση αυτών των  συγκρούσεων είναι η μείωση του αριθμού των ατόμων που οδηγούν αυτοκίνητα, ειδικά σε μέρη όπου η παρουσία αυτοκινήτων καθιστά αυτόματα τους άλλους χρήστες του δρόμου ευάλωτους.

Αυτό σαφώς έρχεται σε αντίθεση με τις εταιρείες αυτοκινήτων όπως η Volvo, οι οποίες είναι απίθανο να προωθήσουν κάτι που εναντιώνεται στα συμφέροντα τους.

Εντούτοις, η τεχνολογία μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο και οι εταιρείες αυτοκινήτων μπορούν να συνεισφέρουν περαιτέρω καθιστώντας ασφαλέστερα τα εγγενώς επικίνδυνα προϊόντα του, ενώ, είναι εξίσου πιθανό οι αρμόδιοι της ρυμοτομίας να ακολουθήσουν πολεοδομικές και κανονιστικές αποφάσεις που περιορίζουν την κυριαρχία των αυτοκινήτων στους δημόσιους χώρους.

Προς το παρόν, η ασφάλεια των αυτοκινήτων μπορεί να επικεντρωθεί στην ώθηση των οδηγών να λαμβάνουν καλύτερες και ασφαλέστερες αποφάσεις.

Πρόκειται για μια ιδέα που έχει διερευνηθεί σε ένα έργο που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και δύναται να ανιχνεύσει πότε ένας οδηγός – φερειπείν- αισθάνεται υπνηλία και να χρησιμοποιήσει την οθόνη του αυτοκινήτου για να τους προσφέρει μια κάρτα δώρου εάν σταματήσουν να οδηγούν μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Μάλιστα, μια δοκιμή της τεχνολογίας αυτής διαπίστωσε ότι λειτούργησε με μεγάλο ποσοστό επιτυχίας.

Ωστόσο, αυτό το είδος συστήματος που βασίζεται σε κίνητρα και δώρα μπορεί να μην είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται για να αλλάξει η συμπεριφορά του οδηγού, ειδικά όταν οι οδηγοί επιχειρούν επικίνδυνες προσπεράσεις των ποδηλατών.

Όσον αφορά την προστασία των ευάλωτων χρηστών του οδικού δικτύου, όπως οι πεζοί και οι ποδηλάτες, η ιδέα της «δωροδοκίας» βρίσκεται ακόμα σε εμβρυικό στάδιο.

Φυσικά, το γεγονός ότι οι τραυματισμοί από αυτοκινητιστικό δυστύχημα εμφανίζονται μειωμένοι δεν σημαίνει ότι η Volvo και άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες μπορούν να επαναπαυθούν και να εγκαταλείψουν τα πιο παραδοσιακά μέτρα ασφαλείας τους.

Πρόκειται για μια συνεχιζόμενη πρόκληση από την οποία δεν πρέπει να υποχωρήσει κανείς. Παρόλα αυτά, καθώς το βάρος των τραυματισμών μετατοπίζεται στους ανθρώπους έξω από αυτά τα αυτοκίνητα, η πρόκληση γίνεται ακόμη πιο περίπλοκη.

Τέλος, όσο το αυτοκίνητο και η μετακίνηση κατακτά μεγαλύτερο μέρος της καθημερινότητας, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί την ολοκληρωτική προστασία, αλλά μπορεί να προσπαθεί για την διαρκή αυτοβελτίωση σε όλους τους τομείς!

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.