28 Απρ 2024
READING

Η βιωσιμότητα αποκτά όλο και περισσότερη αξία για την Κίνα και το εμπόριο  

4 MIN READ

Η βιωσιμότητα αποκτά όλο και περισσότερη αξία για την Κίνα και το εμπόριο  

Η βιωσιμότητα αποκτά όλο και περισσότερη αξία για την Κίνα και το εμπόριο  

Η εφημερίδα China Daily ανέφερε πρόσφατα ότι οι συσκευασίες συνιστούσαν το 0,85%  των συνολικών οικιακών απορριμμάτων της Κίνας για  το 2018, οπότε και φάνηκε λογική η κίνηση της Cainiao, του εφοδιαστικού βραχίονα της Alibaba, να ξεκινήσει να γιορτάζει τις 20 Νοεμβρίου ως «Εθνική Ημέρα ανακύκλωσης κουτιών από χαρτόνι».

Το 2019, η Alibaba μετέτρεψε 75.000 καταστήματα παράδοσης σε σταθμούς ανακύκλωσης. Εν τω μεταξύ, 2.000 πανεπιστήμια στην Κίνα δημιούργησαν spots χαρτοκιβωτίων, όπου τα κιβώτια ανακυκλώνονται ή επαναχρησιμοποιούνται.

Οι πελάτες του Alibaba που συμμετείχαν στο πρόγραμμα  μπορούσαν να σαρώνουν τους QR κωδικούς μέσω των εφαρμογών Taobao, Cainiao ή Alipay και να κερδίσουν πόντους «πράσινης ενέργειας» για το πρόγραμμα Ant Forest Mini. Στην συνέχεια, οι πόντοι ανταμοιβής  μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να φυτευτούν δέντρα στις ξερές περιοχές της Κίνας.

Το Alibaba διαθέτει ποικίλες φιλικές προς το περιβάλλον πρωτοβουλίες, όπως οικολογικές/βιώσιμες αγορές ή ένα παιχνίδι διαθέσιμο στο κινητό, που επιτρέπει στους καταναλωτές να κερδίζουν “νομίσματα Meow” τα οποία  μπορούν να ανταλλάσσονται με  εκπτώσεις αγορών κατά τη διάρκεια της ημέρας Singles. Σύμφωνα με το Alibaba, πάνω από 200 εκατομμύρια άνθρωποι συμμετείχαν στην εκστρατεία Go-Green της Ημέρας των Singles για το 2019.

Το 2020, το Alibaba έθεσε τα θεμέλια για ακόμη πιο εμπνευσμένες πρωτοβουλίες που συνέβαλαν τόσο στην μείωση του οικολογικού αποτυπώματος όσο και στην δημιουργία αξίας για τους καταναλωτές.

Για παράδειγμα, η Cainiao εισήλθε σε συνεργασία με την Worldwide Logistics δημιουργώντας την επιχείρηση, Flying Fish Supply Chain Technology, η οποία καθιέρωσε το one-stop logistic service framework με στόχο τις φιλικές προς το περιβάλλον επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον Zhao Jian, τον γενικό διευθυντή της Cainiao Global, ο στόχος είναι να ενσωματώσουν τους πόρους οικολογικής επιχειρηματικής ροής του Alibaba, το παγκόσμιο δίκτυο logistics offline και την ψηφιοποιημένες ικανότητες της CargoGM για να οικοδομήσουν τελικά ένα παγκόσμιο ψηφιακό οικολογικό σύστημα από άκρο σε άκρο, ενδυναμώνοντας τη βιομηχανία της βιωσιμότητας και του εμπορίου.

Επιπλέον, τον Ιανουάριο, ο γίγαντας του κινέζικου εμπορίου ίδρυσε ένα λειτουργικό σύστημα για τις επιχειρήσεις, το Alibaba (ABOS), το οποίο συνολικά ενθαρρύνει τους παραδοσιακούς λιανοπωλητές να επιταχύνουν την ανάπτυξη των επιχειρήσεων τους μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Για την ημέρα των Singles του 2020, η αγγλο-ολλανδική πολυεθνική εταιρεία καταναλωτικών αγαθών Unilever επωφελήθηκε από τα εργαλεία της ABOS χρησιμοποιώντας μια νέα συσκευή ανακύκλωσης με τεχνητή νοημοσύνη που σαρώνει τα σκουπίδια και αναγνωρίζει το πλαστικό.

Οι καταναλωτές που αλληλεπιδρούν με την Unilever μέσω της ABOS αποζημιώνονται με τα σημεία πράσινης ενέργειας του Alipay Ant Forest και τα ηλεκτρονικά κουπόνια που προσφέρουν εκπτώσεις για άλλα προϊόντα της Unilever που πωλούνται στις ιστοσελίδες του Alibaba.

Αυτή η λύση που βασίζεται στην τεχνολογία είναι χρήσιμη για τις πόλεις και τις επιχειρήσεις που αποζητούν καινοτόμες λύσεις για τα ζητήματα που προκύπτουν, όπως αυτό που συνέβη τον Ιούλιο του 2019, όταν οι χρήστες του Διαδικτύου πήραν τα κοινωνικά μέσα στα χέρια τους για να διαμαρτυρηθούν σχετικά με τον φόβο τους να κάνουν λάθη με τους κάδους απορριμμάτων. Στην Κίνα, η μη τήρηση των νέων νόμων περί ανακύκλωσης συνοδεύεται με οικονομικές κυρώσεις ή ακόμη και μειωμένη κοινωνική πιστοληπτική ικανότητα.

Σε μια χώρα που αποτελούσε σήμα κατατεθέν των περιβαλλοντικών καταχρήσεων και των σκανδάλων εκπομπών ρύπανσης, οι καταναλωτές είναι πλέον πιο συνειδητοί σχετικά με τη βιωσιμότητα και την κοινωνική ευθύνη.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Κίνα διαθέτει τη μεγαλύτερη οικονομία διαμοιρασμού στον κόσμο και οι νέοι καταναλωτές έχουν ήδη ευνοϊκή στάση απέναντι στον κοινωνικό καταμερισμό.

Η στάση αυτή διαφαίνεται μέσα από πρωτοβουλίες όπως η Mintel Total Wellness, σύμφωνα με τα όσα λέει ο  Scarlett Zhao, συνεργάτης και αναλυτής της Mintel China. Οι καταναλωτές σήμερα όχι μόνο ενδιαφέρονται για την υγεία του σώματός τους, αλλά δίνουν επίσης μεγαλύτερη προσοχή σε ολόκληρο το οικοσύστημα με το οποίο αλληλεπιδρούν.

Τον Νοέμβριο του 2019, τα στοιχεία της AliResearch έδειξαν ότι περισσότεροι από 380 εκατομμύρια καταναλωτές απέκτησαν φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα στο Taobao και το Tmall κατά την διάρκεια του παρελθόντος έτους. Σύμφωνα με τα δημογραφικά στοιχεία των καταναλωτών, το 41,8% αυτών γεννήθηκε μετά το 1990 ενώ το 32,9% γεννήθηκε μετά το 1980.

Αυτή η τάση προς τον ηθικό και “πράσινο” καταναλωτισμό αναγκάζει τα εμπορικά σήματα να προσανατολιστούν συνολικά προς την βιωσιμότητα. Για παράδειγμα  κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ Singles’ Day του 2019, σχεδόν 40 μάρκες στο Tmall — συμπεριλαμβανομένων των L’oréal και Giorgio Armani — χρησιμοποίησαν φιλικά προς το περιβάλλον υλικά συσκευασίας.

Η πανδημία COVID-19 ενίσχυσε την πεποίθηση ότι η περιβαλλοντική βιωσιμότητα έχει καταστεί αναγκαιότητα. Ως εκ τούτου, οι νέες συμπεριφορές των καταναλωτών αντικατοπτρίζουν αυτό το αυξημένο ενδιαφέρον και την ανησυχία για την υγεία και τη βιωσιμότητα.

Σύμφωνα με μια έρευνα της McKinsey σχετικά με τις στάσεις των καταναλωτών στην Κίνα για την post COVID εποχή το 64% φάνηκε δηλώνει ότι θα προτιμούσε στο μέλλον προϊόντα που είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον.

Τελικά, χάρη στις συγκεντρωμένες προσπάθειες δημόσιων και ιδιωτικών φορέων και στην αλλαγή των συναισθημάτων και των συμπεριφορών των καταναλωτών, η δημιουργία μίας βιώσιμης και οικολογικής κουλτούρας φαίνεται να γίνεται πραγματικότητα για τον χώρο των αγορών της Κίνας. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.