28 Απρ 2024
READING

Είναι τα touch-free stores το επόμενο βήμα για τα παραδοσιακά φυσικά καταστήματα; 

6 MIN READ

Είναι τα touch-free stores το επόμενο βήμα για τα παραδοσιακά φυσικά καταστήματα; 

Είναι τα touch-free stores το επόμενο βήμα για τα παραδοσιακά φυσικά καταστήματα; 

Πολλοί λιανοπωλητές που ανέπτυσσαν ήδη εντυπωσιακές εμπειρίες στο κατάστημα,  με οθόνες αφής, τοίχους για selfie και ακουστικά εικονικής πραγματικότητας ίσως σκέφτηκαν ότι είναι ήδη στο μέλλον όταν ξέσπασε η πανδημία.

Οι ενσυνείδητοι καταναλωτές και εκείνοι που ανησύχησαν περισσότερο έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στις καινοτόμες εμπειρίες αγορών. Εάν, μάλιστα, γίνεται λόγος για το κατάστημα του μέλλοντος, το κλειδί για τις καινοτόμες εμπειρίες αγορών βρίσκεται στις αγορές touch-free ή αλλιώς χωρίς επαφή. 

Ευτυχώς, ορισμένες επιχειρήσεις έχουν ήδη προσανατολιστεί προς αυτήν την κατεύθυνση,καθώς τα μέτρα προστασίας σε πολλές χώρες έχουν αναγκάσει τα εμπορικά καταστήματα να αναπτύξουν γρήγορα μια ψηφιακή πρώτη προσέγγιση.

Όταν τα καταστήματα ξανανοίξουν, υπάρχουν ευκαιρίες για την δημιουργία νέων εμπειριών χρησιμοποιώντας πλήθος δεδομένων, προφίλ των αγοραστών και την τεχνητή νοημοσύνη για να οδηγηθεί ο δρόμος του λιανεμπορίου στο επόμενο επίπεδο.

Πώς θα μπορούσε να είναι ένα κατάστημα χωρίς επαφή;

Η σχέση μεταξύ φυσικού και ψηφιακού λιανικού εμπορίου θα συνεχίσει να ενισχύεται και ο COVID-19 ουσιαστικά επιτάχυνε μία τάση που ήταν ήδη εκεί έξω.

Για εκείνους που πιστεύουν ότι το μέλλον είναι ήδη εδώ αλλά ακόμα δεν είναι ομοιόμορφα κατανεμημένο, θα ήταν αρκετή μία βόλτα γύρω από το πρώτο social retail store της Burberry, το οποίο άνοιξε πρόσφατα στο Shenzhen της Νότιας Κίνας, για να τους δώσει μία ικανοποιητική εικόνα για το κατάστημα του μέλλοντος.

Με ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα για το WeChat, την πιο δημοφιλή εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων της χώρας, οι πελάτες μπορούν να κάνουν κλικ στο περιεχόμενο και τις εξατομικευμένες εμπειρίες στον χώρο του καταστήματος και στη συνέχεια να μοιραστούν λεπτομέρειες με φίλους. Δεν χρειάζεται να υπάρξει επαφή.

Κάθε προϊόν στο κατάστημα έχει μια ετικέτα με έναν κωδικό QR, τον οποίο μπορεί κάποιος να σαρώσει για περισσότερες λεπτομέρειες. Κάθε πελάτης λαμβάνει επίσης ένα χαρακτήρα μέσω του Snapchat που εξελίσσεται καθώς περπατούν γύρω από το κατάστημα.

Η gamified εμπειρία των αγορών βρίσκεται πλέον σε ένα άλλο επίπεδο. Όσο περισσότερο οι πελάτες ασχολούνται με αυτή τη μορφή λιανικής πώλησης, τόσο αυξάνεται και η κοινωνική πιστοληπτική ικανότητα της Burberry.

Η ειδική εφαρμογή της Burberry

Οι μελλοντικοί προορισμοί φυσικών καταστημάτων θα γίνουν σίγουρα πιο περίπλοκοι καθώς στο μέλλον αναμένεται να δούμε τα εμπορικά καταστήματα να μετατοπίζονται προς τις έννοιες στούντιο όπου ο χώρος της λιανικής πώλησης γίνεται εμπειρία media. 

Φυσικά, το κατάστημα χωρίς επαφή ενδέχεται να είναι δύσκολα διαχειρίσμο για το λεγόμενο c-commerce ( curation, content, convenience and connections). Η Nike και η Adidas καθοδηγούν αυτήν την μετάβαση, χρησιμοποιώντας τα smartphones των καταναλωτών ως αγωγούς αφού συνδέουν τα προφίλ των πελατών με τη δραστηριότητά τους στο κατάστημα.

Η γεωγραφική θέση, οι ταχύτητες 5G, οι κωδικοί QR και τα δεδομένα είναι στοιχεία υψηλής σημασίας για αυτόν το χώρο. Αυτό που κάποτε γινόταν αποκλειστικά για λόγους εντυπωσιασμού, τώρα ενισχύεται με σημαντικούς στόχους και χρησιμοποιείται κυρίως όταν οδηγεί σε μεγαλύτερο engagement. Η κατάσταση εξελίσσεται με ταχύτητα και η καινοτομία δείχνει ότι ήρθε για να μείνει. 

Τι γίνεται με τα φυσικά καταστήματα;

Η χρήση 3D avatars για να δοκιμάσει κανείς προϊόντα στο κατάστημα πριν από την αγορά, όπως χρησιμοποιείται από την Shiseido, ή το εικονικό μακιγιάζ μέσω της επαυξημένης πραγματικότητας, όπως τα καλλυντικά MAC ή οι μαγικοί καθρέφτες καταμετρώνται σίγουρα στα δυνατά σημεία μιας εταιρείας, αλλά δεν φαίνεται πιθανό να είναι αυτοί που θα καθορίσουν το παιχνίδι.

Ωστόσο, οι έμποροι λιανικής πώλησης δεν πρέπει να βασίζονται αποκλειστικά στην ψηφιακή σύνδεση και εμπειρία καθώς η ανάγκη για ένα καλά μελετημένο και ελκυστικό περιβάλλον αγορών που μπορεί να προσαρμοστεί και να αλλάξει θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επιβίωση των φυσικών καταστημάτων.

Ειδικά, μάλιστα, όταν ένα όλο και πιο διευρυμένο μέρος του λιανικού εμπορίου πραγματοποιείται πλέον από την άνεση του σπιτιού. Για παράδειγμα, τα νέα iPhones και τα iPad Pros έχουν ενσωματωμένο LiDAR, ανιχνευτή φωτός και αισθητήρες εμβέλειας.

Αυτά μπορούν να βοηθήσουν στη σάρωση των μεγεθών των καταναλωτών με μεγαλύτερη ακρίβεια από το σπίτι. Συνεπώς, δεν υπάρχει εδώ ανάγκη για ένα φυσικό κατάστημα.

Η εικονική πραγματικότητα, από την άλλη πλευρά, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να δώσει στους καταναλωτές την εμπειρία ενός καταστήματος από το σπίτι. Συσκευές όπως το Oculus Quest 2 καθιστούν πολύ πιο προσιτό για τους πελάτες να επιτύχουν μια εμπειρία VR.

Στο εγγύς μέλλον, οι εταιρείες μπορεί να χρειαστεί να αρχίσουν να εξετάζουν την πρόσληψη σχεδιαστών παιχνιδιών για να δημιουργήσουν αυτές τις διαδραστικές εικονικές εμπειρίες.

Δημιουργικότητα και καινοτομία για την ενίσχυση των αγορών 

Στην πραγματικότητα, ένα φυσικό κατάστημα στο οποίο είναι δυνατή η πρόσβαση μέσω ενός συνδέσμου τηλεδιάσκεψης, όπως οι εφαρμογές Zoom ή Microsoft, θα μπορούσε σύντομα να φέρει την εμπειρία ενός κανονικού καταστήματος πιο κοντά.

Είναι μια σχετικά εύκολη βελτίωση, δεν απαιτεί επαφή και θα μπορούσε να βοηθήσει τους αγοραστές χωρίς πολύ διαθέσιμο ελεύθερο χρόνο ή εκείνους που είναι περισσότερο ευαίσθητοι με το θέμα της υγείας. 

Για ορισμένα περιβάλλοντα καταστημάτων, η νέα οικονομία των κρατήσεων είναι ήδη εδώ λόγω της πανδημίας. Σε έναν κόσμο μετά τον ιό, αυτό το σύστημα θα μπορούσε να ενισχυθεί περαιτέρω για να επιτύχει μια πιο αποκλειστική εμπειρία, ιδιαίτερα για το λιανικό εμπόριο των φυσικών καταστημάτων για τα luxury brands. 

Τα φυσικά καταστήματα μετατρέπονται σε παροχές εμπειρίας και υπηρεσιών 

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα μελλοντικά καταστήματα θα πρέπει να παρέχουν περισσότερες μη φυσικές υπηρεσίες πάνω και πέρα από τις πωλήσεις προϊόντων. Μια ματιά στο μέλλον μας εξασφαλίζει η πιο πρόσφατη εκδοχή του grocery store του Jeff Bezos.

Στο Amazon Go του Seattle οι αισθητήρες και η παρακολούθηση εξασφαλίζουν την περιήγηση των πελατών, τις αγορές και την έξοδο τους χωρίς την δημιουργία ουρών και αναμονής χρησιμοποιώντας τεχνολογία ανέπαφων πληρωμών.

Παράλληλα, το Amazon Fresh στο Λος Άντζελες έχει περίπτερα Alexa τοποθετημένα γύρω από το κατάστημα. Οι πελάτες μπορούν στη συνέχεια να ζητήσουν διευκρινίσεις σχετικά με το προϊόν ή ακόμα και προτάσεις σαν να μιλούσαν με έναν φίλο.

Το touchless store διαφαίνεται ως αναπόσπαστο τμήμα των καταστημάτων του μέλλοντος και πρόκειται φυσικά να βασιστεί σε περισσότερη εξατομίκευση χρησιμοποιώντας τακτικές  παρόμοιες  με αυτές που αναπτύσσονται στο Διαδίκτυο.

Η Nike βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτής της προσέγγισης. Το flagship κατάστημα του Βερολίνου διαθέτει ήδη ένα γιγαντιαίο τοίχο μέσων ενημέρωσης, με εικόνες, ζωντανή μετάδοση, κοινωνικά μέσα και πληροφορίες για το προϊόν.

Χρησιμοποιώντας κάμερες 3D, η τεχνολογία in-store αναγνωρίζει τους αγοραστές κατά την άφιξή τους και αποκτά πρόσβαση στα δεδομένα των πελατών μέσω της εφαρμογής Nike. Μένει να εφαρμοστούν παρόμοιες τεχνικές και από τους μικρότερους παίκτες του εμπορίου. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.