27 Δεκ 2024
READING

Η Oxford Street “αργοπεθαίνει», ο δρόμος με τον τζίρο των $10 δισ.

3 MIN READ

Η Oxford Street “αργοπεθαίνει», ο δρόμος με τον τζίρο των $10 δισ.

Η Oxford Street “αργοπεθαίνει», ο δρόμος με τον τζίρο των $10 δισ.

Η πιο κεντρική και διάσημη περιοχή του Λονδίνου αποτελεί πια ένα κακέκτυπο του παλιού εαυτού της. Οι λιανικές πωλήσεις θα επιφέρουν μόλις $2,7 δισεκατομμύρια μέχρι το Μάρτιο του 2021, από τα $10 δισεκατομμύρια του προηγούμενο έτους, μετά τα απανωτά lockdown της πανδημίας στην trendy περιοχή της αγγλικής πρωτεύουσας που συμπεριλαμβάνει τις πασίγνωστες Oxford, Bond και Regent Street.

H μεγάλη ζημιά φάνηκε την Τρίτη, όταν η μεσιτική Shaftesbury Plc., η οποία έχει 600 και πλέον ιδιοκτησίες της περιοχής στο χαρτοφυλάκιό της, συμπεριλαμβανόμενων μπαρ, εστιατορίων και γραφείων στην περιοχή, μείωσε τη συνολική αποτίμησή της κατά 700 εκατομμύριες λίρες.

Από την Τετάρτη κι έπειτα το Λονδίνο βρίσκεται στην τελική – αλλά δυσκολότερη- ευθεία των lockdown. Ακόμη και μετά τη μερική άρση των μέτρων, τα αστικά κέντρα στη Βρετανία και την υπόλοιπη ηπειρωτική Ευρώπη δεν αναμένεται να ανακάμψουν γρήγορα.

Το ήμισυ, περίπου, των εσόδων των επιχειρήσεων της περιοχής βασίζεται στον τουρισμό. Με τα εμβόλια να έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν παγκοσμίως, ο τουρισμός αναμένεται να αρχίσει να ανακάμπτει. Παρόλα αυτά, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα πως τα πράγματα δε θα αρχίσουν να βελτιώνονται τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2021

Μέχρι τότε, η βρετανική κυβέρνηση αναμένεται να σταματήσει τις αφορολόγητες αγορές τουριστών από την πρώτη Ιανουαρίου, κάτι που μπορεί να κοστίσει δισεκατομμύρια σε πωλήσεις. Η Burberry ανέφερε τον προηγούμενο μήνα πως αναμένει τρομακτική μείωση πωλήσεων, έναντι των ανταγωνιστών της σε Παρίσι και Μιλάνο.

Ολα αυτά γίνονται τη στιγμή που οι ψηφιακές αγορές μέσω Amazon γιγαντώνονται, απειλώντας ακόμη περισσότερο το κατάστημα στο Oxford Circus.

Δεν αναμένεται, όμως, μόνο μείωση των  τουριστών. Η οικονομία του City βασίζεται και στους εργαζόμενους στα γραφεία. Αν και αναμένεται μερική επιστροφή τους μέσα στο 2021, η τηλεργασία ήρθε για να μείνει. Αυτό δεν απειλεί μόνο τα εστιατόρια και τα καταστήματα, αλλά δυσκολεύει και τη μετατροπή των -άδειων πια- καταστημάτων σε γραφεία.

Μία λύση για τα άδεια αυτά κτίρια είναι η μετατροπή τους σε διαμερίσματα, όπου η ζήτηση παραμένει -προς το παρόν- σταθερή.

Ακόμη και για τους καταστηματάρχες που δε θέλουν να προχωρήσουν σε κάποια τέτοια μετατροπή, υπάρχει μια αχνή ελπίδα. Τα Primark, για παράδειγμα, δέχθηκαν τεράστιο όγκο αγοραστών στο κατάστημά τους στην Tottenham Court Road την προηγούμενη εβδομάδα, μετά την μερική άρση των περιορισμών. Στην άλλη πλευρά της περιοχής, τα Burberry της Regent είχαν κι αυτά ουρές.

Οπως και να ‘χει, η αγοραστική μέκκα της Ευρώπης έχει αλλάξει πρόσωπο και πορεία αρκετές φορές στο παρελθόν. Ενα παράδειγμα μιας τέτοιας μετατροπής νοοτροπίας είναι τα Selfridges, τα οποία τη δεκαετία του ‘90, με τον Βιτόριο Ραντίτσε στο τιμόνι, μετατράπηκαν σε trendy μαγαζί, από κάτι το πολύ πιο κοινότυπο.

Η πανδημία είναι αυτή που οδηγεί και τις μεταλλάξεις αυτές. Το περασμένο καλοκαίρι, για παράδειγμα, μερικοί δρόμοι είχαν παραμείνει κλειστοί στην κυκλοφορία, επιτρέποντας ευκολότερο social distancing και αραιότερη εστίαση.

Η μονιμοποίηση τέτοιων αλλαγών θα μπορούσε να βοηθήσει την ανάκαμψη της περιοχής και να προσθέσει σε αυτή περισσότερο πράσινο, αναβαθμίζοντας τον περίπατο και το City ολόκληρο. 

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.