26 Απρ 2024
READING

Χαρακτηριστικά του προγράμματος πιστότητας Starbucks Rewards που ασκούν επίδραση στην αγορά

6 MIN READ

Χαρακτηριστικά του προγράμματος πιστότητας Starbucks Rewards που ασκούν επίδραση στην αγορά

Χαρακτηριστικά του προγράμματος πιστότητας Starbucks Rewards που ασκούν επίδραση στην αγορά

Το Starbucks Rewards αριθμεί σήμερα σχεδόν 20 εκατομμύρια μέλη και παράγει όφελος ακόμη για τους ανταγωνιστές του στον χώρο του λιανεμπορίου.

Αυτό γίνεται καθώς το μέγεθος, τα κανάλια διανομής και η συχνότητα χρήσης δημιουργούν έναν τεράστιο όγκο δεδομένων που προέρχονται από το πρόγραμμα του Starbucks ενημερώνοντας έτσι και επικαιροποιώντας τις πρακτικές που αλλάζουν τη βιομηχανία.

Ως αποτέλεσμα, οι άλλοι λιανοπωλητές μπορούν να μάθουν και να υιοθετήσουν με μικρότερο κίνδυνο.

Η κάρτα Starbucks, η οποία εξελίχθηκε στο πρόγραμμα επιβράβευσης Starbucks, συμπληρώνει φέτος την εικοστή περίοδο χριστουγεννιάτικων διακοπών που βρίσκεται σε λειτουργία.

Οι πρώτες κάρτες του Starbucks ξεκίνησαν στις 14 Νοεμβρίου 2001, συμπίπτοντας χρονικά με την περίοδο των διακοπών. Τότε είχαν σχέδια με λευκές νιφάδες χιονιού και έρχονταν σε χριστουγεννιάτικες θήκες.

Από τότε έως σήμερα, τα μέλη της Starbucks και τα δεδομένα που μοιράζονται έχουν πολλαπλασιαστεί. Χάρη σε αυτόν τον πλούτο των δεδομένων, το Starbucks μπόρεσε να επεκτείνει την κάρτα σε κάποιου είδους business-within-a-business και επηρεάζει σήμερα όλο το λιανικό εμπόριο.

Σε αυτό το σημείο, παρατίθενται κάποια χαρακτηριστικά του προγράμματος που φαίνεται να επηρεάζουν τις βιομηχανίες και την αγορά εν γένει: 

1. Αύξηση της επισκεψιμότητας

Το 2011 η Starbucks ξεκίνησε την εφαρμογή Starbucks Card mobile κάνοντας δυνατή την πληρωμή μέσω κινητού τηλεφώνου. Μέχρι το 2019, το 71% των χρηστών της εφαρμογής επισκέπτονταν ένα κατάστημα Starbucks τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, σύμφωνα με τον Numerator, μία υπηρεσία παροχής δεδομένων για την αγορά και πληροφοριών για τους καταναλωτές.

Επιπλέον, οι χρήστες της εφαρμογής ήταν πέντε με έξι φορές πιο πιθανό να επισκεφθούν ένα κατάστημα Starbucks κάθε μέρα. Αυτή η συχνότητα χρήσης και εξοικείωσης διευκολύνει την υιοθέτηση άλλων αντίστοιχων εφαρμογών στον χώρο της λιανικής πώλησης.

2. Ενίσχυση των πωλήσεων 

Τα μέλη της κάρτας που αγοράζουν Starbucks συσκευασμένο καφέ σε supermarkets και άλλα σημεία διανομής κερδίζουν πόντους εισάγοντας στην εφαρμογή έναν κωδικό που βρίσκεται στο πακέτο και μερικές φορές δίνονται ακόμη και μπόνους πόντοι ανταμοιβής για τέτοιες αγορές.

Αυτό ενθαρρύνει τους αγοραστές να αγοράσουν τα Starbucks σε περισσότερα κανάλια και ωφελεί τους λιανοπωλητές κάθε είδους.

3. Έκανε τάση την προ-παραγγελία

Το 2014, η Starbucks εισήγαγε το Starbucks Mobile Order & Pay και προσκάλεσε εκατομμύρια ανθρώπους να ενημερώνουν για τις αγορές τους προκαταβολικά. Από το 2019, η πλειοψηφία των μελών που χρησιμοποίησαν την εφαρμογή το έπραξαν για να παραγγέλνουν νωρίτερα και να πληρώνουν στο κατάστημα.

Περισσότερο από το ένα τρίτο (35%) χρησιμοποίησε αυτήν την εφαρμογή για να παραγγείλει κάτι πριν την άφιξη του σε ένα κατάστημα Starbucks.

4. Real time εξατομίκευση και αποδοτικότητα

Το Starbucks Rewards έχει ενισχύσει τον τρόπο με τον οποίο τα δεδομένα των μελών είναι ακόμα πιο κερδοφόρα όταν χρησιμοποιούνται για την αποστολή σχετικών προσφορών την κατάλληλη στιγμή.

Το 2019, η Starbucks απέδωσε το 40% των συνολικών πωλήσεών της στο πρόγραμμα αυτό και πολλές από αυτές τις αγορές πιθανότατα οφείλονται σε προωθήσεις.

5. Ευέλικτος τρόπος πληρωμής 

Το φθινόπωρο, η Starbucks έδωσε στα μέλη του προγράμματος την δυνατότητα να πληρώνουν για τις παραγγελίες με μετρητά, πιστωτική/χρεωστική κάρτα ή να επιλέγουν κάποια εφαρμογή για κινητά.

Τα μέλη εξακολουθούν να κερδίζουν τον ίδιο αριθμό πόντων σαρώνοντας την εφαρμογή τους, οπότε η εταιρεία αναμένει ότι η επέκταση θα προσελκύσει μια ευρύτερη πελατειακή βάση. Αυτό χρησιμεύει ως μία αξιόπιστη δοκιμή για τους λιανοπωλητές που εξετάζουν το ίδιο.

6. Αυξάνει την αξία της ακίνητης περιουσίας 

Το “φαινόμενο Starbucks” είναι ένα φαινόμενο σύμφωνα με το οποίο η ακίνητη περιουσία που υπάρχει ένα κατάστημα Starbucks στην Αμερική αυξάνεται σε αξία.

Με 22.000 νέα καταστήματα προγραμματισμένα μέχρι το 2030, δεν θα είναι λίγοι οι λιανοπωλητές που θα επηρεαστούν άμεσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία απασχολεί ειδικούς εμπειρογνώμονες για την αξιολόγηση δημογραφικών, εισοδηματικών και οικονομικών κριτηρίων και είναι πιθανό να χρησιμοποιεί και τα δεδομένα του προγράμματος ανταμοιβής για βελτιωμένα ποσοστά επιτυχίας σε νέες τοποθεσίες.

7. Προώθηση της χρήσης τεχνητής νοημοσύνης στις παραγγελίες

Το 2017, το Starbucks My Barista chatbot έκανε το ντεμπούτο του έτσι ώστε τα μέλη να μπορούν να παραγγείλουν τους αγαπημένους τους καφέδες με φωνητική εντολή.

Την ίδια χρονιά, το Amazon πρόσθεσε μια επιλογή και αναδιέταξε την δυνατότητα παραγγελίας στην πλατφόρμα της Alexa.

Καθώς περισσότεροι λιανοπωλητές στρέφονται προς τα chatbots κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η είσοδος της Starbucks σε πρώιμο στάδιο μπορεί να χρησιμεύσει ως πρότυπο.

8. Δημιούργησε πρότυπο για το  gamification

Η Starbucks εισήλθε στο digital gaming το 2015 με το Starbucks for Life και στη συνέχεια το Bonus Star Bingo, το οποίο επιτρέπει στα μέλη του προγράμματος να συγκεντρώνουν πόντους και βραβεία για μια χρονική περίοδο.

Όπως και άλλες δραστηριότητες που συνδέονται με τις ανταμοιβές της Starbucks, το τεράστιο μέγεθος της συμμετοχής της – 19, 4 εκατομμύρια – εξασφαλίζει ένα είδος εξασφάλισης από το οποίο θα μπορούσαν να μάθουν και να επωφεληθούν και άλλοι λιανοπωλητές.

9. Ελέγχει την απόδοση των “express stores”. 

Τον Ιούνιο, Η Starbucks ανακοίνωσε ένα σχέδιο 18 μηνών για να προσθέσει επιλογές pickup drive-thru και curbside σε καταστήματα που λειτουργούν.Αυτή η αλλαγή είναι δυνατή λόγω των δυνατοτήτων παραγγελίας  μέσω της εφαρμογής Starbucks Rewards. Είναι πιθανό ότι άλλοι λιανοπωλητές, καθώς και εστιατόρια, θα παρακολουθούν στενά για να δουν πώς προσαρμόζονται οι καταναλωτές σε αυτή τη νέα προσφορά.

10. Είναι ανοιχτό σε συνεργασίες. 

Η Starbucks έχει συνεργαστεί εδώ και καιρό με αρκετούς λιανοπωλητές, συμπεριλαμβανομένων του Target και του Kroger, λειτουργώντας σε τοποθεσίες μέσα στα καταστήματά τους. Αυτό προσελκύει επισκεψιμότητα κυκλοφορία  και όσο περισσότερα είναι τα μέλη Starbucks, τόσο μεγαλύτερη είναι η κυκλοφορία. 

11. Παράγει λιγότερα απόβλητα για να βελτιώσει την εικόνα της βιομηχανίας των τροφίμων 

Στην αρχή αντικατέστησε τις πλαστικές κάρτες με μια ψηφιακή εφαρμογή. Τώρα η Starbucks αναπτύσσει ένα χαρακτηριστικό για την εφαρμογή της, ώστε τα μέλη να μπορούν να σαρώσουν μια τσάντα καφέ και να εντοπίσουν τη διαδρομή της από την προέλευση στο κατάστημα.

Αυτή και άλλες προσπάθειες δείχνουν ένα επίπεδο ευαισθητοποίησης που αναζωογονεί την πίστη και θα μπορούσε να εμπνεύσει τους αγοραστές να αναζητήσουν παρόμοιες απόπειρες από άλλα προϊόντα λιανικής πώλησης.

12. Συνεισφέρει σημαντικά στην κουλτούρα του καφέ

Η αγορά ζεστών ροφημάτων, εκ των οποίων ο καφές είναι ο μεγαλύτερος παίκτης, αναμένεται να αυξηθεί με ετήσιο ρυθμό 10, 3% από το 2020 έως το 2025. Η Starbucks θα είναι σημαντικό μέρος αυτής της ανάπτυξης, γεγονός που οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στο πρόγραμμα ανταμοιβής. 

Ο αριθμός των μελών της κάρτας ισούται με το σύνολο του πληθυσμού της της Νέας Υόρκης και το Starbucks Rewards ασκεί σίγουρα μεγάλη επιρροή. Ακόμη και οι ανταγωνιστές του μπορούν να μάθουν από αυτό και ενδεχομένως να υιοθετήσουν κάποιες από τις πρακτικές του.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.