29 Απρ 2024
READING

Η Zoox του Amazon αποκαλύπτει το ηλεκτρικό ρομποταξί, το αυτόνομο όχημα που φτάνει την ταχύτητα των 120χλμ 

3 MIN READ

Η Zoox του Amazon αποκαλύπτει το ηλεκτρικό ρομποταξί, το αυτόνομο όχημα που φτάνει την ταχύτητα των 120χλμ 

Η Zoox του Amazon αποκαλύπτει το ηλεκτρικό ρομποταξί, το αυτόνομο όχημα που φτάνει την ταχύτητα των 120χλμ 

Ήταν περίπου έξι χρόνια πριν όταν η Zoox, μία εταιρεία που δραστηριοποιείται στο χώρο της ρομποτικής και της αυτόνομης οδήγησης, επιφορτίστηκε με μία ιδιαίτερη αποστολή.

Να δημιουργήσει και να “πατεντάρει” κάθε λεπτομέρεια μίας υπηρεσίας ρομποταξί – από το λογισμικό αυτόματης οδήγησης μέχρι την διαχείριση της πλατφόρμας και την παραγωγή του αντισυμβατικού οχήματος που θα μετέφερε με ασφάλεια τους επιβαίνοντες σε αυτό. 

Τώρα, η Zoox, η οποία αγοράστηκε λίγο καιρό πριν από το Amazon , αποκάλυψε ότι η  προσπάθεια τόσων χρόνων απέδωσε καρπούς.

Το αυτόνομο, ηλεκτρικό ρομποταξί της  Zoox έχει σχήμα περίπου κυβικό, είναι εφοδιασμένο με αισθητήρες και έχει δυνατότητες μεταφοράς τεσσάρων ατόμων με ταχύτητα έως και 120 χιλιόμετρα την ώρα!

Παράλληλα, έχει δυνατότητες κίνησης σε δύο κατευθύνσεις καθώς και τετράτροχο σύστημα οδήγησης , χαρακτηριστικά που εξασφαλίζουν στο αντισυμβατικό όχημα την ικανότητα ελιγμού σε σύνθετα περιβάλλοντα και δρόμους, όπως αυτά των αστικών κέντρων. 

Το πρωτότυπο όχημα διαθέτει τέσσερα καθίσματα με κατά πρόσωπο  συμμετρική διάταξη, αντίστοιχη με αυτή των καθισμάτων του τρένου.

Ταυτόχρονα, έχει εξοπλιστεί με μπαταρία 133 κιλοβατώρων, η οποία σύμφωνα με τους δημιουργούς της μπορεί να λειτουργεί για 16 συνεχόμενες ώρες μόνο με μία φόρτιση! 

Τα καλά νέα του σχεδιασμού δεν τελειώνουν εδώ. Σύμφωνα με την εταιρεία, το όχημα διαθέτει ακόμα ένα ειδικό σύστημα αερόσακων που περιβάλλουν τους επιβαίνοντες, παρέχοντας εξαιρετική ασφάλεια.

Το όχημα διαθέτει ακόμα κάμερες και ραντάρ που του προσφέρουν ένα οπτικό πεδίο 270 μοιρών και για τις τέσσερις γωνίες του οχήματος, το οποίο του επιτρέπει να παρακολουθεί με συνέπεια όλα τα αντικείμενα δίπλα και πίσω του, συμπεριλαμβανομένων πεζών, ποδηλατών και άλλων αντικειμένων ή υποκειμένων που το προσπερνούν .

Ο CTO της Zoox, Jesse Levinson δήλωσε ότι η κατασκευή του οχήματος έδωσε στην εταιρεία την ευκαιρία να επαναπροσδιορίσει την αξία της ασφάλειας των επιβατών, μετατοπίζοντας το κέντρο βάρους από τα μέτρα καταστολής στα μέτρα πρόληψης.

«Αυτά περιλαμβάνουν νέα χαρακτηριστικά ασφαλείας όπως ο σχεδιασμός του αερόσακου, το υλικό του οχήματος, τον σχεδιασμό των αισθητήρων και την προσαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης με σκοπό την ανίχνευση πιθανών κινδύνων» δήλωσε ο Levinson, προσθέτοντας ότι το όχημα έχει περάσει από τις βασικές ομοσπονδιακές δοκιμές σύγκρουσης προτύπων ασφάλειας οχημάτων.

Αυτό που δεν είναι ακόμη γνωστό είναι εάν η Zoox έχει λάβει έγκριση από το FMVSS ( Federal Motor Vehicle Safety) για τη λειτουργία του οχήματος. Αυτά τα ομοσπονδιακά πρότυπα προϋποθέτουν  από τους δημιουργούς να κατασκευάζουν οχήματα με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και πιστοποιούν την λειτουργία τους. 

Έως στιγμής, δεν έχει γίνει γνωστό πότε θα γίνει εμπορικά διαθέσιμο, ωστόσο, ήδη έχουν ξεκινήσει οι πιλοτικές δοκιμές του σε Las Vegas, Foster City και San Francisco. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.