18 Απρ 2024
READING

Τα τρόφιμα και οι νέες τάσεις που κυριάρχησαν στην αγορά

5 MIN READ

Τα τρόφιμα και οι νέες τάσεις που κυριάρχησαν στην αγορά

Τα τρόφιμα και οι νέες τάσεις που κυριάρχησαν στην αγορά

Εν αναμονή της εφαρμογής του εμβολίου, όλοι φαίνεται να έχουν το βλέμμα στραμμένο σε πιο ευτυχισμένους και ξέγνοιαστους καιρούς.

Οι λιανοπωλητές τροφίμων ήταν εκείνοι που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν “τυχεροί”, καθώς καρπώθηκαν στις περισσότερες περιπτώσεις διψήφια αύξηση των πωλήσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αφού όλοι έμειναν περισσότερο στο σπίτι μαγειρεύοντας κατ’ αντιστοιχία περισσότερο.

Με το τέλος της πανδημίας, θα χρειαστούν ένα νέο επιχειρηματικό σχέδιο μακριά από την ασφάλεια των όρων που έθεσε η απομόνωση. 

Εντούτοις, σύμφωνα με πρόσφατες αναλύσεις φαίνεται ότι η πανδημία οδήγησε σε μια συνολική στροφή προς μία περισσότερο υγιή και βιώσιμη διατροφή που βρισκόταν υπό εξέλιξη εδώ και χρόνια.

Οι καταναλωτές έχουν πλέον μεγαλύτερη επίγνωση του τρόπου με τον οποίο τα τρόφιμα επηρεάζουν την υγεία και το περιβάλλον και είναι αποφασισμένοι να αλλάξουν τη διατροφή τους και τις συνήθειες τους. 

Η ασθένεια έπληξε εμφανώς εκείνους που διατηρούσαν ανθυγιεινές συνήθειες σχετικές με την διατροφή ή τον γενικό τρόπο ζωής. Η συνειδητοποίηση αυτή αναμένεται να οδηγήσει στην ευδοκίμηση ενός πιο ισορροπημένου και βιώσιμου τρόπου διαβίωσης και διατροφής.

Παρακάτω δίνονται οι κυριότερες τάσεις για τον χώρο της διατροφής: 

Οι καταναλωτές θέλουν να τρέφονται πιο υγιεινά, αλλά χρειάζονται βοήθεια 

Όσο κι αν το επιθυμούμε είναι φυσιολογικό να ρέπουμε σε ατασθαλίες όπως αλμυρά, λιπαρά, ζαχαρωτά και άλλα σνακ. Οι λιανοπωλητές και οι εταιρείες συσκευασμένων αγαθών και τροφίμων μπορούν να ξεπεράσουν αυτήν την εγγενή τάση των καταναλωτών, με διάφορα μέσα όπως:  πιο προσιτές τιμές για να κάνουν πιο ελκυστικά τα υγιεινά τρόφιμα, τοποθέτηση των αντίστοιχων προϊόντων στα κατάλληλα ράφια ή ακόμα και μέσω της προβολής τους σε οθόνες. 

Οι καταναλωτές ψάχνουν για τρόφιμα και ποτά που θα τους βοηθήσουν να οικοδομήσουν ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα 

Με βασική αιτία την εμφάνιση του ιού, οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας και τα άτομα με χρόνιες ασθένειες που σχετίζονται με τη διατροφή, όπως η παχυσαρκία, ευαισθητοποιήθηκαν ακόμα περισσότερο γύρω από το θέμα της υγείας και του ανοσοποιητικού.

Όλα αυτά τα συναισθήματα αποτελούν καλό οιωνό για παραγωγούς και εμπόρους λαχανικών, φρούτων και άλλων τροφίμων. Έτσι τα προϊόντα που προσφέρουν λειτουργικά ή ανοσολογικά οφέλη χρήζουν ειδικής μεταχείρισης και προώθησης.

Τα καταστήματα θα μπορούσαν ακόμη να δημιουργήσουν κατηγορίες προϊόντων που ενισχύουν το ανοσοποιητικό με σκοπό να τα κάνουν πιο θελκτικά.  

Τα βιώσιμα προϊόντα ήρθαν για να μείνουν

Εκτιμάται ότι τα τελευταία πέντε χρόνια το 16% των  βιώσιμων τροφίμων που διατίθενται στο εμπόριο αντιπροσώπευαν σχεδόν το 55% της συνολικής αύξησης των ειδών.

Ταυτόχρονα, το 54% των καταναλωτών δηλώνει ότι θα συνεχίσει να κάνει βιώσιμες επιλογές και  μετά την πανδημία.  Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τα πορίσματα μιας έκθεσης του ΟΗΕ που υπογραμμίζει ότι τα συστήματα τροφίμων αντιπροσωπεύουν το 37% όλων των εκπομπών τοξικών αερίων, έχουν δημιουργήσει αυξημένη ανησυχία γύρω από το ζήτημα της διατροφής τόσο στους καταναλωτές όσο και στους εμπόρους και παραγωγούς.

Ως εκ τούτου, οι εταιρείες τροφίμων και οι λιανοπωλητές μπορούν να πετύχουν σε μεγάλο βαθμό την ικανοποίηση των αναπτυξιακών στόχων τους με την πώληση και την προώθηση πιο υγιεινών και  βιώσιμων προϊόντων.

Η μάχη κατά της ζάχαρης

Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ο κόσμος θα ήταν καλύτερος χωρίς την ζάχαρη.  Τα δύο τρίτα των καταναλωτών επιδιώκουν να την μειώσουν αισθητά ενώ οι φορείς δημόσιας υγείας, επιθυμούν επίσης να την εξαλείψουν ή να την περιορίσουν.

Ακόμη και οι ετικέτες συσκευασίας επισημαίνουν τώρα τα πρόσθετα σάκχαρα για να ενημερώσουν τους καταναλωτές για την περιεκτικότητα σε ζάχαρη ενός προϊόντος.

Με τα ποσοστά παχυσαρκίας να αυξάνονται και τους πιο αυστηρούς κανονισμούς για το λεγόμενο fast food να καραδοκούν, τώρα είναι η ώρα για τις εταιρείες τροφίμων και ποτών να γίνουν ακόμα πιο επιθετικές στην προώθηση προϊόντων με μειωμένη συγκέντρωση ή ακόμα και χωρίς ζάχαρη. Άλλωστε υπάρχει μία πληθώρα γλυκαντικών που θα κάνουν τον αγώνα αυτόν πιο εύκολο.

Τα φυτικά προϊόντα πρόκειται να δουν τεράστια ανάπτυξη 

Οι πωλήσεις φυτικών προϊόντων είχαν ήδη αυξηθεί κατά 29%  σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, αλλά  κατά την διάρκεια της πανδημίας πραγματικά απογειώθηκαν. Ο αυξανόμενος αριθμός των “flexitarians” που επιθυμούν να προσθέσουν περισσότερα φυτικά τρόφιμα σε μια κατά τα άλλα μη χορτοφαγική διατροφή είναι βέβαιο ότι θα διατηρήσει αυτή την ανάπτυξη.

Για την προώθηση αυτής της τάσης θα ήταν χρήσιμη η τοποθέτηση των φυτικών προϊόντων σε σημεία ορατά, προσβάσιμα και γειτονικά ως προς την θέση των κρεατοφαγικών και γαλακτοκομικών ομολόγων τους. 

Το comfort food είναι ακόμα παρόν 

Οι καταναλωτές μπορεί να ανησυχούν για την υγεία τους, αλλά ακόμη δεν είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν “λιχουδιές” όπως τα μακαρόνια και η σοκολάτα.

Μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2020, τα στοιχεία της Nielsen έδειξαν ότι τα ζυμαρικά αυξήθηκαν κατά 199%, τα μακαρόνια και το τυρί αυξήθηκαν κατά 176% και οι πωλήσεις της  πίτσας αυξήθηκαν κατά περίπου 126%.

Συγχρόνως, οι πωλήσεις της σοκολάτας στα παντοπωλεία αυξήθηκαν κατά 16, 6%. Πρόκειται για μια ανάγκη που δεν οφείλει να καταπολεμηθεί αλλά να περιοριστεί, και ως τέτοια πρέπει να την αντιμετωπίσουν έμποροι και παραγωγοί ούτως ώστε να βρουν τις ισορροπίες τους. 

Η βιομηχανία τροφίμων έχει εισέλθει σε μια ζώνη όπου οι κανόνες και οι ευκαιρίες ανάπτυξης είναι διαφορετικές.

Εντούτοις, ένας νέος κόσμος τροφίμων περιμένει στωικά το τέλος της πανδημίας, ένας κόσμος όπου οι υγιεινές, βιώσιμες και φυτικές επιλογές θα κυριαρχούν στις αγορές. Όσο πιο γρήγορα ενσωματώσει κανείς αυτήν την μελλοντική τάση τόσο πιο κερδισμένος θα βγει!

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.