20 Σεπ 2024
READING

Οι πλαστικές συσκευασίες που  καταλήγουν στις θάλασσες 

3 MIN READ

Οι πλαστικές συσκευασίες που  καταλήγουν στις θάλασσες 

Οι πλαστικές συσκευασίες που  καταλήγουν στις θάλασσες 

Οι ηλεκτρονικές αγορές αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας γεγονός που οδήγησε αντίστοιχα σε αυξημένες ποσότητες πλαστικών συσκευασιών. Οι τελευταίες καταλήγουν λογικά σε χώρους υγειονομικής ταφής—ή διαφεύγουν στον ωκεανό. 

Το Amazon, του Jeff Bezos, θεωρείται ο μεγαλύτερος λιανοπωλητής της παγκόσμιας αγοράς και έτσι ενδέχεται να είναι υπεύθυνη για κάποιο σημαντικό ποσοστό αυτής της αύξησης.

Ωστόσο, η εταιρεία αρνείται πεισματικά να αποκαλύψει το πλαστικό αποτύπωμα της. Αντ ‘ αυτού, μια νέα έκθεση που προέρχεται από τη μη κερδοσκοπική Oceana αποπειράται  να εκτιμήσει πόσα πλαστικά απόβλητα παράγει τελικά η εταιρεία.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η έκθεση, το 2019 το Amazon ήταν υπεύθυνο για τη χρήση περίπου 220 εκατομμυρίων κιλών πλαστικών συσκευασιών.

Σχεδόν 11 εκατομμύρια από από αυτά ενδέχεται να έχουν καταλήξει σε ποτάμια, λίμνες ή στον ωκεανό. Πιο απλά, αυτό ισοδυναμεί με την ανά 70 λεπτά ρίψη στο νερό του περιεχομένου ενός φορτηγού παράδοσης γεμάτο με πλαστικά! 

Δεδομένου ότι το Amazon δεν κοινοποιεί τα  δεδομένα που αφορούν την χρήση πλαστικού, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Oceana έκανε εκτιμήσεις βάσει των δεδομένων της αγοράς σχετικά με την πλαστική συσκευασία στις χώρες όπου δραστηριοποιείται το Amazon και το μερίδιο αγοράς της σε κάθε χώρα.

Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, η εταιρεία έστειλε περισσότερα από 7 δισεκατομμύρια πακέτα το 2019.

Με βάση, λοιπόν, μια πρόσφατη μελέτη που εκτιμά πόσα πλαστικά απόβλητα διαφεύγουν στις πλωτές οδούς—  ήτοι, το 11% του συνόλου των πλαστικών αποβλήτων—η Oceana εκτιμά ότι 11 περίπου εκατομμύρια κιλά πλαστικών αποβλήτων του Amazon, ακολούθησαν παρόμοια μοίρα.

Η συνολική ποσότητα αποβλήτων από τις παραγγελίες του Amazon εκτιμάται ότι δυνητικά είναι ακόμη μεγαλύτερη από τη συντηρητική εκτίμηση της Oceana, καθώς στην εκτίμηση δεν περιλαμβάνεται η αρχική συσκευασία των κατασκευαστών. 

Ωστόσο, το Amazon αμφισβήτησε την εκτίμηση και προέβη σε δηλώσεις, λέγοντας ότι χρησιμοποιεί πολύ λιγότερο πλαστικό ανά συσκευασία καθώς και ότι έχει ήδη μειώσει κατακόρυφα τον όγκο της συνολικής συσκευασία τα τελευταία πέντε χρόνια—αν και μεγάλο μέρος αυτής της μείωσης προήλθε από τη χρήση λιγότερων χάρτινων κουτιών και όχι απαραίτητα από λιγότερο πλαστικό. 

Μέσω των δηλώσεων του, το Amazon αμφισβήτησε επίσης την ποσότητα συσκευασιών που καταλήγει στις πλωτές οδούς,  αναφέροντας ότι η έκθεση υπερεκτίμησε το πλαστικό των ωκεανών  που προέρχεται από χώρες όπως οι ΗΠΑ.

Παρόλα αυτά οι ΗΠΑ συμπεριλαμβάνονται στους κορυφαίους συνεισφέροντες στον κόσμο στο υπό εξέταση πρόβλημα.

Η Oceana υπερασπίστηκε την έρευνά της, λέγοντας ότι μέχρις ότου το Amazon μοιραστεί με διαφάνεια τα δεδομένα, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός επιμένει στην εκτίμηση της έρευνας, καθώς ακόμη και  αν η συνολική χρήση πλαστικού του Amazon είναι στην πραγματικότητα το ένα τέταρτο της εκτίμησης, τα νούμερα εξακολουθούν να μαρτυρούν μια τεράστια ποσότητα πλαστικού.

Η εταιρεία έχει λάβει έκτοτε κάποια μέτρα για τη μείωση του αριθμού, όπως για παράδειγμα η αντικατάσταση του πλαστικού με χάρτινο υλικό ή η δημιουργία μικρότερων συσκευασιών.

Παρόλα αυτά, τα μέτρα εξακολουθούν να αφορούν μικρή κλίμακα και μερίδα σε σχέση με το τεράστιο μέγεθος της εταιρείας και το συνολικό μέγεθος του προβλήματος. 

Μέλη του οργανισμού Oceana σχολιάζουν ότι το πλαστικό έχει ενδεχομένως κάποια πλεονεκτήματα λόγω του συνολικού βάρους του, αλλά ο συνολικός αντίκτυπος που επιφέρει δεν το καθιστά καλή επιλογή ενώ συνήθως δεν ανακυκλώνεται.

Παράλληλα, προτρέπουν την  εταιρεία να βρει εναλλακτικές και καινοτόμες λύσεις – κάτι που δεδομένων των δυνατοτήτων της κρίνεται αρκετά εύκολο.

Η στροφή στην βιωσιμότητα δεν αποτελεί αίτημα μόνο των μη κερδοσκοπικών οργανισμών. Συνιστά επιπλέον γενικό αίτημα των καταναλωτών.

Μάλιστα, περισσότεροι από 660.000 άνθρωποι έχουν υπογράψει σχετική αίτηση ζητώντας από το Amazon να προσφέρει επιλογές συσκευασίας χωρίς πλαστικό. Συγχρόνως, σε  μια έρευνα που διεξήγαγε η Oceana όπου συμμετείχαν χιλιάδες πελάτες του Amazon, το 87% δήλωσε ότι θα ήθελαν και αυτή την επιλογή. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.