Η κατάσταση της πανδημίας δεν δείχνει να υποχωρεί παρά την αναμονή της εφαρμογής του εμβολίου και η επιστροφή στους κανονικούς ρυθμούς εργασίας φαίνεται να απομακρύνεται.
Η τηλεργασία επιβλήθηκε αρχικά ως «αναγκαίο κακό», αλλά σταδιακά απέκτησε το κύρος του κλασικού και δεν είναι λίγες οι εταιρείες που δεν φαίνονται ιδιαίτερα πρόθυμες να εγκαταλείψουν αυτό το καθεστώς.
Επί παραδείγματι, η Google επέκτεινε το πρόγραμμα εργασίας από το σπίτι έως τον Σεπτέμβριο του 2021, ενώ παράλληλα σκοπεύει να διευκολύνει την τηλεργασία σε γενικό πλαίσιο, καθώς εξετάζει ένα σενάριο εργασίας τις μισές μέρες της εβδομάδας από το σπίτι.
Ανάλογα, η Microsoft προσέφερε την δυνατότητα τηλεργασίας σε όλους τους εργαζόμενούς της, ενώ ταυτόχρονα η Uber, η American Express και η Airbnb επέκτειναν περαιτέρω το πλάνο εργασίας από το σπίτι.
Ακολουθώντας τους ρυθμούς της πανδημίας, ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των Αμερικανών κατοίκων επιθυμούν να συνεχίσουν υπό καθεστώς τηλεργασίας και έτσι μεγάλη μερίδα των εταιρειών εξετάζουν πιο μόνιμες λύσεις.
Παρατίθενται, αναλυτικά, οι δηλώσεις των μεγάλων εταιρειών.
- Τον Ιούλιο, η Google επέκτεινε το σενάριο της τηλεργασίας μέχρι τον Ιούνιο του 2021. Στην συνέχεια, η επέκταση αυτής της πολιτικής έφτασε μέχρι τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, το οποίο προβλέπει την επιστροφή στα γραφεία υπό ένα καθεστώς όπου οι ημέρες εργασίας θα μοιράζονται μεταξύ της τυπικής εργασίας και της εργασίας από το σπίτι.
- Ο CEO της Apple, Tim Cook, δήλωσε σε δημόσια εμφάνιση του ότι είναι πιθανό οι περισσότεροι εργαζόμενοι να μην έχουν επιστρέψει στα γραφεία της εταιρείας πριν από τον Ιούνιο του 2021.
- Η Indeed, το μεγαθήριο στον χώρο της αναζήτησης εργασίας, δήλωσε στους 10,000 εργαζόμενούς της ότι θα συνεχίσουν την εξ αποστάσεως εργασία έως τον Ιούλιο του 2021, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε την πιθανότητα εφαρμογής αυτού του μοτίβου εργασίας -κατά περίπτωση- σε μόνιμη βάση.
- Η Microsoft σχεδιάζει την επιστροφή στα γραφεία τον Ιανουάριο του 2021, αλλά θα επιτρέπει παράλληλα την εργασία -κατά περίπτωση- από το σπίτι σε μόνιμη βάση. Σύμφωνα με το πλάνο αυτό, όλοι οι εργαζόμενοι θα μπορούν να εργάζονται κατά ένα μέρος του χρόνου από το σπίτι, χωρίς να χρειάζονται έγκριση.
- Η American Express επέκτεινε το προσωρινό σχέδιο εργασίας εξ αποστάσεως μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2021, με βάση δηλώσεις που έγιναν τον Σεπτέμβριο. Η εταιρεία επιχειρεί την επαναφορά στους κανονικούς ρυθμούς εργασίας κατά φάσεις αλλά εξακολουθεί να δίνει στους εργαζόμενους την επιλογή της εργασίας από το σπίτι σε περίπτωση που το επιθυμούν.
- Στις 26 Αυγούστου, η Airbnb ανακοίνωσε την εκτεταμένη εφαρμογή του πλάνου τηλεργασίας μέχρι και τον Αύγουστο του 2021. Προσέφεραν μάλιστα μία προσαύξηση 500$ για τους εργαζόμενους από το σπίτι με σκοπό την αγορά εξοπλισμού και ακόμα ένα πιστωτικό όριο 500$ για την χρήση σε Airbnbs.
- Νωρίτερα, κατά την διάρκεια της θερινής περιόδου η εταιρεία REI (εξοπλισμός και ένδυση για υπαίθριες δραστηριότητες) ανακοίνωσε ότι πουλάει τις εταιρικές εγκαταστάσεις της στο Bellevue της Washington. Παράλληλα, τον Αύγουστο προέβη σε δηλώσεις ο CEO της εταιρείας, Eric Artz, αναφέροντας ότι η εταιρεία σχεδιάζει την εφαρμογή εξ αποστάσεως εργασίας ως σταθερό και μόνιμο μοντέλο εργασίας.
- Η Uber ανακοίνωσε τον Αύγουστο στους εργαζόμενους της ότι δικαιούνται να εργάζονται από το σπίτι μέχρι τον Ιούνιο του 2021 και τους προσέφερε μάλιστα ένα bonus 500$ για την διάθεση του στην αγορά του απαραίτητου εξοπλισμού.
- Τον Απρίλιο, η μεσιτική εταιρεία Zillow, ανακοίνωσε μέσω των δηλώσεων του CEO, Rich Barton ότι σκοπεύει στην εφαρμογή τηλεργασίας μέχρι το τέλος του 2020. Έκτοτε το πλάνο επεκτάθηκε περαιτέρω και η εταιρεία δήλωσε ότι παρέχει πλέον την δυνατότητα τηλεργασίας σε μόνιμη βάση για όσους το επιθυμούν.
- Το πρακτορείο με την διεθνή ειδησεογραφία, Reuters, ανακοίνωσε στους εργαζόμενούς του ότι μπορούν να εργάζονται από το σπίτι έως τον Ιανουάριο του 2021.
- Το Twitter, που έχει την έδρα του στο San Francisco, ενημέρωσε τους εργαζόμενους ότι μπορούν να εργάζονται από το σπίτι επ’ αόριστον. Ανέστειλε, μάλιστα, τα επαγγελματικά ταξίδια και τα events με φυσική παρουσία για το τρέχον έτος.
- Η Square, υιοθέτησε αντίστοιχη στάση με το Twitter και θα επιτρέψει την τηλεργασία σε όσους το επιθυμούν ακόμα και μετά την επιστροφή στην κανονικότητα.
- Ο CEO της Facebook , Mark Zuckerberg, δήλωσε τον Μάιο ότι θα δοθεί σε αρκετούς η δυνατότητα τηλεργασίας σε μόνιμη βάση. Δεν σκοπεύει μάλιστα να αναστείλει την εργασία από το σπίτι σε καθολικό πλαίσιο πριν το τέλος του 2020.
- Η Salesforce ανακοίνωσε τον Μάιο ότι θα προσφέρει σε όλους την επιλογή τηλεργασίας για το 2020, ακόμη και αν τα γραφεία της στις 160 τοποθεσίες, όπου έχει παρουσία, ανοίξουν σε διαφορετικά χρονικά πλαίσια.
- Το Amazon ανακοίνωσε ότι θα επεκτείνει το χρονικό πλαίσιο εφαρμογής της τηλεργασίας μέχρι τις 8 Ιανουαρίου.
- Το Spotify δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι της εταιρείας ανά τον κόσμο μπορούν να συνεχίσουν την τηλεργασία μέχρι το 2021, καθώς τα γραφεία θα ανοίγουν σταδιακά ανάλογα με τις υποδείξεις της εκάστοτε κυβέρνησης.
- Η Hitachi, ο κολοσσός του εμπορίου ηλεκτρικών συσκευών με έδρα την Ιαπωνία, αφενός εφάρμοσε την τηλεργασία λόγω των συνθηκών, αλλά παράλληλα δεσμεύτηκε ότι θα διατηρήσει σε μόνιμη βάση το καθεστώς αυτό για το 70% των υπαλλήλων.
- Η Mastercard δεν σκοπεύει να εφαρμόσει καθολική επιστροφή στην εργασία στον τυπικό χώρο εργασίας. Ως εκ τούτου, ενημέρωσε τους υπαλλήλους ότι μπορούν να διατηρήσουν την τηλεργασία μέχρι να αισθανθούν άνετα με την επιστροφή.
- Η εταιρεία δημοσκοπήσεων, Nielsen, σκοπεύει να μετατρέψει τα γραφεία της στην Ν. Υόρκη σε χώρους συναντήσεων για τους εργαζομένους, οι οποίοι θα συνεχίσουν να εργάζονται από το σπίτι ακόμα και μετά την πανδημία.
Και στην Ελλάδα οι περισσότερες εταιρείες αυτή την περίοδο λειτουργούν με τηλεργασία αλλά δεν είναι πολλές αυτές που να έχουν δείξει πρόθεση να παρατείνουν αυτή την πρακτική μετά.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.