21 Δεκ 2024
READING

Ποιες αλλαγές παρατηρούνται στα συνέδρια δεδομένης της πανδημίας; 

4 MIN READ

Ποιες αλλαγές παρατηρούνται στα συνέδρια δεδομένης της πανδημίας; 

Ποιες αλλαγές παρατηρούνται στα συνέδρια δεδομένης της πανδημίας; 

Τα μεγάλα και πολυπληθή συνέδρια, με κατάμεστες αίθουσες και διαλείμματα για φαγητό αποτελούν εν καιρό πανδημίας νοσταλγικό παρελθόν. Ωστόσο, εύκολα παρατηρεί κανείς την άνθηση των ψηφιακών συνεδριάσεων που συχνά στέφονται από επιτυχία.

Είναι αυταπόδεικτο, επομένως, ότι τα συνέδρια μετακόμισαν για λίγο στην οθόνη. Όμως, τι αλλαγές επιφέρει αυτή η μετάβαση; Είναι προσωρινές ή σημαίνουν απλώς την έναρξη μιας νέας εποχής;

Εύκολη πρόσβαση σε μεγάλο όγκο δεδομένων 

Η συγκέντρωση των δεδομένων- φυσικά με σαφή προϋπόθεση την συναίνεση των ατόμων- είναι μια λειτουργία κλειδί για ένα εύρος δραστηριοτήτων, από το εμπόριο στα κοινωνικά δίκτυα.

Στην περίπτωση των συνεδριάσεων μάλιστα, τα δεδομένα είναι χρήσιμα τόσο για τους διοργανωτές όσο και για τους χορηγούς, καθώς συνεισφέρουν στην καλύτερη κατανόηση ενός ενδιαφέροντος περιεχομένου.

Ωστόσο, στα συνέδρια με φυσική παρουσία η συγκέντρωση των δεδομένων ήταν περιορισμένη και αφορούσε απλές μόνο πληροφορίες όπως το φύλο ή η ιδιότητα όσων παρευρέθησαν.

Πλέον, μπορεί ένας διοργανωτής να γνωρίζει τον ακριβή χρόνο παραμονής των προσκεκλημένων ενώ φυσικά αυτή η πληροφορία μπορεί να χρησιμεύσει σε καλύτερο προγραμματισμό και σχεδιασμό του συνεδρίου και του περιεχομένου του. 

Συντομία και περιεκτικότητα

Υπάρχει ωστόσο κάτι που δεν προϋποθέτει ανάλυση δεδομένων για να γίνει κατανοητό: η τηλεπαρακολούθηση δεν είναι αποδοτική!

Πέρα από το γεγονός, ότι η συντομία είναι κυρίαρχο πλέον χαρακτηριστικό πολλών πτυχών της ζωής μας, είναι σχεδόν ανέφικτο να διατηρηθεί η προσοχή ενός ατόμου καθισμένου μπροστά στην οθόνη για πάνω από 40 λεπτά.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι το όφελος από ένα συντομότερο event θα είναι συλλογικό και παροτρύνουν την τάση που αφορμάται από την πανδημία να διατηρηθεί και με το πέρας αυτής, υπογραμμίζοντας ότι το μέγιστο της διάρκειας μίας εκδήλωσης δεν οφείλει να ξεπερνά τις 3 ώρες.

Αναδιάρθρωση του τρόπου διάδρασης 

Μπορεί οι διαδικτυακές εκδηλώσεις να περιόρισαν τις δυνατότητες όπως η οπτική επαφή και αλληλεπίδραση, αλλά έδωσαν ταυτόχρονα ώθηση σε εναλλακτικούς τρόπους διάδρασης που διαφορετικά μπορεί να μην είχαν εφαρμοστεί ευρέως. 

Επί παραδείγματι, οι μικρές ομάδες συζητήσεων είναι πιο εύκολο να διαχειριστούν μέσω μιας πλατφόρμας και είναι σαφώς λιγότερο αμήχανες για τους παρευρισκόμενους.

Ακόμη, υπήρξαν ακόμα εκδηλώσεις που ενθάρρυναν όλους τους παρευρισκόμενους να απαντούν ανοιχτά στις ερωτήσεις που προέκυπταν, πράγμα που θα ήταν χαοτικό εντός μίας αίθουσας.  

Επιπλέον, η ψηφιακή παρακολούθηση λύνει το θέμα της απόστασης και των εξόδων μεταφοράς. Παράλληλα, μπορεί ο καθένας να βρίσκεται στον προσωπικό του χώρο, αλλά υπήρξαν προτάσεις που οδήγησαν σε συλλογικά βιώματα παρά την δυσκολία των συνθηκών.

Έτσι, οι παρευρισκόμενοι ενθαρρύνονταν στο διάλειμμα να κάνουν έναν περίπατο ενώ τους είχε προηγουμένως δοθεί το ίδιο podcast , με σκοπό να βιώσουν την ίδια εμπειρία. 

Inclusivity

Οι διαδικτυακές εκδηλώσεις κατάφεραν να υπερπηδήσουν σημαντικά εμπόδια που στερούσαν από μία σημαντική μερίδα την πρόσβαση σε αυτές. Τα πιο προφανή αφορούν τον χώρο της εκδήλωσης και τα μεταφορικά έξοδα, αλλά υπάρχουν αρκετά ακόμη.

Μέσα από εφαρμογές και ποικίλες δράσεις που εξασφάλισαν την διευκόλυνση της πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία ή την δυνατότητα παράλληλης μετάφρασης, το εύρος των ατόμων που δύνανται να συμμετάσχουν αυξήθηκε κατά πολύ.

Συγχρόνως, ως ιδιαίτερα σημαντική κρίθηκε και η δυνατότητα μαγνητοσκόπησης του περιεχομένου που παρέχει ευελιξία ακόμα και στον χρόνο παρακολούθησης. 

Τι γίνεται με την διασκέδαση ; 

Το κομμάτι της αποσυμφόρησης και της διασκέδασης, μοιάζει να μην έχει λυθεί ακόμη ολοκληρωτικά, καθώς ήταν σχεδόν εθιμοτυπικό κάποιου είδους πάρτυ στο τέλος των συνεδριάσεων.

Υπήρξαν, βέβαια, κάποιες δράσεις που σκοπό είχαν να σπάσουν την μονοτονία, αλλά η διασκέδαση από απόσταση εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα για δυνατούς λύτες.

Το συμπέρασμα που εξάγεται ευλόγως είναι ότι ο καιρός της πανδημίας μας ώθησε να σκεφτούμε και να εφαρμόσουμε ενδιαφέρουσες εναλλακτικές μεθόδους που υπό άλλες συνθήκες θα εξακολουθούσαμε να αγνοούμε.

Δεν γνωρίζουμε σε ποιο βαθμό θα παραμείνουν παρούσες και μετά την πανδημία, ωστόσο κρίνεται πιθανό να διατηρηθούν σε ένα μέρος παράλληλες ψηφιακές δράσεις σε συνδυασμό με την φυσική παρουσία και αλληλεπίδραση. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.