24 Απρ 2024
READING

Τι συμβαίνει με το Jumbο;

4 MIN READ

Τι συμβαίνει με το Jumbο;

Τι συμβαίνει με το Jumbο;

Είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό το τι ακριβώς συμβαίνει με το Jumbo. Πρώτα έκλεισε το ηλεκτρονικό του κατάστημα και τώρα δηλώνει ότι δεν διαθέτει τις υποδομές για να εξυπηρετήσει τους πελάτες του με click away.

Την προηγούμενη εβδομάδα η εταιρεία με ανάρτηση της στο site της ανακοίνωσε αδυναμία να εξυπηρέτησει τόσο μέσω του e-shop, όσο και μέσω της υπηρεσίας click away.

Σε μήνυμα της, που βρίσκεται στον διαδικτυακό της τόπο, η αλυσίδα ενημερώνει τους καταναλωτές ότι το ηλεκτρονικό της κατάστημα θα παραμείνει κλειστό μέχρι νεωτέρας, ενώ δεν θα παρέχεται και η υπηρεσία click away “καθώς δεν υπάρχουν οι ανάλογες υποδομές”.

Σε επιστολή της η διοίκηση της εταιρείας απαντάει σε σχετικό ερώτημα που έγινε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: “καθώς οδεύουμε προς την τελική ευθεία των εορτών των Χριστουγέννων και του τέλους της χρονιάς τα καταστήματα στην Ελλάδα συνεχίζουν να παραμένουν κλειστά”.

“Η επιβολή περιορισμών με το κλείσιμο του λιανεμπορίου κατά τη διάρκεια δύο σημαντικών περιόδων για τα μεγέθη της, το Πάσχα που αντιπροσωπεύει το 12% των πωλήσεων και των Χριστουγέννων που αντιπροσωπεύει το 33% των πωλήσεων, επιβεβαιώνει ότι το 2020 είναι μία χαμένη χρονιά”.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στο Capital από την Αλ.Γκίτση, -η οποία επικαλείται πηγές με γνώση- αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη θάλασσα 6.000 κοντέινερ με εμπορεύματα της Jumbo, τα οποία δεν μπορούν να εκτελωνιστούν καθώς η αλυσίδα δεν έχει χώρους να τα αποθηκεύσει.

Η εταιρεία επίσης έκλεισε δύο φορές το e-shop. Την πρώτη φορά στις 18 Νοεμβρίου και ετσι «έχασε» το Black Friday. Τελικά το e-shop κατάφερε να επαναλειτουργήσει, για να κλείσει ξανά λίγο αργότερα στις 4 Δεκεμβρίου.

Τα δεδομένα του Jumbo έχουν γραφτεί πολλές φορές και είναι γνωστά. Η εταιρεία έχει υψηλά ταμειακά διαθέσιμα, 600 εκ. ευρώ, αλλά και πολύ υψηλό τζίρο. Επίσης είναι γνωστό ότι έχει μεγάλη παρουσία εκτός Ελλάδας με μεγάλο δίκτυο καταστημάτων.

Όμως παραμένει ένα μεγάλο ερωτηματικό το γιατί μια τέτοια εταιρεία βρίσκεται σε αυτή τη θέση αυτήν την περίοδο. Βασικά υπάρχουν δύο αιτίες για να εξηγηθεί αυτή η θέση. Είτε η εταιρεία δεν μπόρεσε, είτε επέλεξε στρατηγικά αυτή την θέση.

Η εταιρεία έχει 54 καταστήματα στην Ελλάδα, στην πλειοψηφία τους μεγάλα καταστήματα με χώρους στάθμευσης και δυνατότητες εξυπηρέτησης πάρα πολλών πελατών καθημερινά. Συνολικά έχει πάνω από 4 χιλιάδες εργαζόμενους στην Ελλάδα.

Πρακτικά λοιπόν έχει επαρκείς υποδομές αλλά και τους πόρους για να μπορέσει να ανταπεξέλθει έστω και με δυσκολίες όπως οι περισσότερες εταιρείες στην Ελλάδα αυτή την περίοδο.

Πιθανά συστημικά και στρατηγικά η εταιρεία να μην είχε προετοιμαστεί για τέτοιο όγκο ηλεκτρονικών παραγγελιών και για αυτό να μην μπόρεσε να ανταποκριθεί.

Ίσως η εταιρεία έμεινε πίσω στην αλλαγή στρατηγικής και δεν πέρασε στην ψηφιακή εποχή όπως ήταν απαραίτητο για να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες των πελατών της.

Στην πρώτη εκδοχή λοιπόν -το κατά πόσο μπορούσε να ανταποκριθεί- μάλλον η εταιρεία διαθέτει και ικανοποιητικές υποδομές αλλά και πόρους, ωστόσο είναι άγνωστο εάν είχε προετοιμαστεί για αυτή την μεγάλη αλλαγή.

Στην δεύτερη εκδοχή, δηλαδή η εταιρεία να επέλεξε αυτή την στρατηγική, το ερώτημα είναι ένα και μεγάλο. Γιατί;

Σε διάφορα δημοσιεύματα έχουν αναφερθεί πολλές υποθέσεις. Όπως το ότι μπορεί η εταιρεία να θεωρεί την χρονιά χαμένη-όπως δήλωσε και η ίδια- ή να πρόκειται για υπολογισμό κόστους και ωφέλειας που οδήγησε στην εκτίμηση ότι το όφελος θα είναι μικρότερο από το κόστος.

Δύσκολα γίνεται εκτίμηση ποια από τις δύο εκδοχές είναι η αιτία που βρέθηκε σε αυτή την θέση το Jumbo. Και στις δύο όμως, που είναι διαφορετικής προσέγγισης και δηλώνουν επιχειρηματική πρακτική, υπάρχουν κοινά χαρακτηριστικά.

Το πρώτο και σημαντικότερο είναι οι πελάτες της εταιρείας. Και στις δύο περιπτώσεις οι πελάτες δεν εξυπηρετούνται. Και αυτό είναι πρόβλημα.

Κάποιοι σκέφτονται ότι είναι σωστή η στάση της εταιρείας να δηλώσει έλλειψη υποδομών για το click away ώστε να μην ταλαιπωρηθούν οι πελάτες.

Το δεύτερο πρόβλημα είναι η επιχειρηματική ετοιμότητα της εταιρείας η οποία δοκιμάστηκε και δεν είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Το Jumbo είναι από τους μεγαλύτερους retailers της χώρας και η ανταπόκριση σε μια τέτοια κρίση είναι ελλειματική.

Τέλος, είναι και η φήμη της εταιρείας που και αυτή δοκιμάζεται, αφού σε μια δύσκολη περίοδο δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πελατών της αλλά και στην διαχρονική επιτυχία που έχει όλα αυτά τα χρόνια.

Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα είναι δύσκολη η εκτίμηση ποια εκδοχή ήταν η αιτία όμως και οι δύο εκδοχές είναι κακές. Μάλιστα, ίσως η μία να είναι χειρότερη από την άλλη.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.