29 Απρ 2024
READING

Ο ρόλος του καταστήματος και η ικανότητα στο ηλεκτρονικό εμπόριο

3 MIN READ

Ο ρόλος του καταστήματος και η ικανότητα στο ηλεκτρονικό εμπόριο

Ο ρόλος του καταστήματος και η ικανότητα στο ηλεκτρονικό εμπόριο

Λίγο περισσότερο από πριν από ένα χρόνο η συζήτηση αφορούσε εάν το 2020 θα ήταν το έτος κατά το οποίο οι retailers θα έκαναν βελτιώσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού με σκοπό να βελτιώσουν την εμπειρία των πελατών.

Ο σχεδιασμός τότε ήταν να επικεντρωθούν στην αυτοματοποίηση των διαδικασιών μετά την αγορά, στην επέκταση των επιλογών εκπλήρωσης και στην εύρεση αποτελεσματικότητας για τη μείωση του κόστους.

Φυσικά, αυτό είναι ακόμα προτεραιότητα σήμερα, αλλά με πολύ μεγαλύτερη αίσθηση επείγοντος, ειδικά για τους retailers. Οι δραματικές μεταβολές στη ζήτηση, οι παραγγελίες μέσω διαδικτύου και το αυξημένο κόστος δημιουργούν ένα πολύ πιεστικό περιβάλλον για τις εταιρείες.

Το Amazon.com διαθέτει το εύρος, το βάθος, τον όγκο και την υποδομή για να ικανοποιήσει και να επιμείνει. Πολλές μεγάλες αλυσίδες επενδύουν επίσης για να αντιμετωπίσουν τις αντίστοιχες προκλήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Άλλοι λιανοπωλητές, ωστόσο, δεν έχουν τους πόρους των μεγάλων “παικτών” και θα εξυπηρετούσαν καλά εστιάζοντας σε δύο βασικές στρατηγικές το 2021: την επανεκτίμηση του ρόλου του καταστήματος στις επιχειρήσεις τους και την ικανότητα τους στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Όσον αφορά τα φυσικά καταστήματα οι λιανοπωλητές πρέπει να κάνουν άμεσες αλλαγές  για να καλύψουν τη ζήτηση των καταναλωτών για επιλογές εκπλήρωσης last mile, συμπεριλαμβανομένης της παραλαβής στο κατάστημα, καθώς και παράδοση της ίδιας ημέρας και μιας ώρας.

Πρέπει επίσης να μεταβούν σε πιο μακροπρόθεσμες προσαρμογές για να διευκολύνουν τη ροή της κυκλοφορίας, τη διάταξη του καταστήματος, την αποθήκευση, τη συσκευασία, την παράδοση και το προσωπικό.

Η αποστολή περισσότερων παραγγελιών από τα καταστήματα σημαίνει ότι τα προϊόντα είναι πιο κοντά στους καταναλωτές και λιγότερο δαπανηρά στους εμπόρους λιανικής.

Η αμερικανική Target είπε ότι η αποστολή από τα καταστήματα μείωσε το κόστος της κατά 40% από αυτή την άποψη. Τόσο η Target όσο και η Walmart έχουν κερδίσει υψηλά ποσοστά για τη δυνατότητα μετατροπής δικτύων καταστημάτων προς όφελός τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Μεγάλη είναι η ανάγκη επίσης για εξορθολογισμό των αποθεμάτων. Τα κεντρικά συστήματα (αγορά, διαχείριση και αναλυτικά στοιχεία) πρέπει να προσφέρουν μια ενιαία online προβολή αγαθών σε όλους τους προορισμούς και τοποθεσίες  επιτρέποντας στους λιανοπωλητές να βρουν το σωστό υπόλοιπο απόθεμα σε κάθε SKU στα μέρη που χρειάζονται περισσότερο για να ικανοποιήσουν τη ζήτηση.

Είναι αδύνατο να υπάρχει καθολική ορατότητα σε πραγματικό χρόνο σε όλους τους κόμβους όταν τα συστήματα, οι διεργασίες και τα κανάλια είναι ασύνδετα μεταξύ τους.

Και εδώ, η Target ξεχώρισε για το συνδυασμό καταστημάτων και on-line συστημάτων αποθεμάτων. Η Walmart ακολούθησε πρόσφατα. Και οι δύο αλυσίδες έχουν βελτιώσει τη ροή των εμπορευμάτων στη διαδικασία αγορά και πώλησης.

Ενώ πολλά είναι άγνωστα για το 2021, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και η εφοδιαστική αλυσίδα θα είναι κρίσιμης σημασίας.

Η βελτιστοποίηση των λειτουργιών της εφοδιαστικής αλυσίδας, συνολικά του ηλεκτρονικού εμπορίου και ο ρόλος των καταστημάτων θα είναι οι δύο πιο σημαντικοί παράμετροι για την επίτευξη καλών αποτελεσμάτων από τις εταιρείες.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.