25 Απρ 2024
READING

Έρευνα | Θυμωμένοι, φοβισμένοι, μπλοκαρισμένοι και ήρεμοι

5 MIN READ

Έρευνα | Θυμωμένοι, φοβισμένοι, μπλοκαρισμένοι και ήρεμοι

Έρευνα |  Θυμωμένοι, φοβισμένοι, μπλοκαρισμένοι και ήρεμοι

Τέσσερα είναι τα διαφορετικά προφίλ των Ελλήνων αναφορικά με το πώς βιώνουμε συναισθηματικά την παρούσα κρίση. Το κάθε ένα απαιτεί διαφορετική προσέγγιση σε επίπεδο marketing και επικοινωνίας. 

Η εταιρεία στρατηγικής έρευνας Long Lust δημοσίευσε πρόσφατα την τελευταία της μελέτη σκοπός της οποίας ήταν να διερευνήσει αν ο τρόπος με τον οποίο βιώνουμε συναισθηματικά την παρούσα κατάσταση τυποποιεί τον συνολικό πληθυσμό με κάποιο ουσιαστικό και τελικά στρατηγικό τρόπο. 

Αφορμή για αυτή την έρευνα στάθηκε, όπως αναφέρει ο ιδρυτής της εταιρείας κ. Βαγγέλης Σκούρας, το γεγονός ότι «μιλώντας με τους ανθρώπους τους τελευταίους μήνες παρατηρούσαμε ότι κάποιοι ένιωθαν ελπίδα και αισιοδοξία, άλλοι απόγνωση κι άλλοι απλά βαρεμάρα.

Είμασταν πολύ περίεργοι να δούμε πώς ερμηνεύονται οι τόσο διαφορετικές αντιδράσεις κι αν τελικά υπάρχει κάποιο μοτίβο πίσω από αυτά τα συναισθήματα, αν ομαδοποιούνται με κάποιο τρόπο.

Το ευκταίο ήταν να καταλήξουμε σε ένα segmentation που θα είναι πιο στρατηγικό και θα βοηθήσει τις μάρκες να αναπτύξουν πιο ουσιαστικές σχέσεις με το κοινό τους. To συναίσθημα σαν ‘μεταβλητή’ διαπερνά τα δημογραφικά χαρακτηριστικά και άρα ένα segmentation βασισμένο σε αυτό θα ήταν πιο σημαντικό και σίγουρα πιο πρωτότυπο’. 

Το προφίλ των τεσσάρων ομάδων

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι οι 4 ομάδες που ανέδειξε η έρευνα έχουν παρόμοιο μέγεθος ποσοτικά, από 22% μέχρι 27% η κάθε μια, και σε κάθε μία θα βρούμε αντιπροσώπευση από όλες τις ηλικίες, τα φύλα και τις κοινωνικο-οικονομικές ομάδες. 

Οι Θυμωμένοι

Ο θυμός είναι το πιο έντονο συναίσθημα αυτού του segment και πηγάζει από την καταπίεση που νιώθει λόγω των περιορισμών που έχουν επιβληθεί στην καθημερινότητα. Είναι επίσης η ομάδα που ανησυχεί περισσότερο από όλους για τα οικονομικά της. 

Οι Θυμωμένοι εκφράζουν αρκετό αρνητισμό με το status quo, τα media, την κυβέρνηση και μάλιστα είναι αυτοί που πιστεύουν στην ύπαρξη του COVID-19 σχετικά λιγότερο από τις άλλες ομάδες. Έτσι εξηγείται μάλλον και το γεγονός ότι είναι αυτοί που ανησυχούν λιγότερο για την πιθανότητα να κολλήσουν τον ιό ή να νοσήσει κάποιος δικός τους. 

Αν δεν υπήρχε πρόστιμο είναι οι πρώτοι που δηλώνουν ότι δεν θα ακολουθούσαν τα μέτρα. 

Οι Φοβισμένοι

Σε αυτή την ομάδα ανήκουν αυτοί που φοβούνται περισσότερο από όλους για την υγεία τη δική τους και της οικογένειάς τους. Ακολουθούν τα μέτρα πιο αυστηρά από το μέσο όρο, έχουν έντονη ανασφάλεια και μεγάλη ανάγκη για σημάδια αισιοδοξίας. 

Εδώ συγκριτικά υπερτερούν οι γυναίκες, οι άνθρωποι ηλικίας 31-44 και οι άνεργοι. Ίσως το τελευταίο εντείνει το αίσθημα ανασφάλειας που έχουν. Παράλληλα φαίνεται οι Φοβισμένοι να είναι πιο αφοσιωμένοι στην οικογένεια ως έννοια και αξία. 

Οι Μπλοκαρισμένοι

Αυτή η ομάδα δεν νιώθει ούτε φόβο ούτε θυμό, αυτό που την χαρακτηρίζει είναι έντονα συναισθήματα στασιμότητας και μοναξιάς. Εδώ ανήκουν συγκριτικά περισσότεροι νέοι άνθρωποι, 19-30 κι ακόμα περισσότερο 19-24, και άνθρωποι που γενικότερα ζουν με τους γονείς τους. Τους λείπει έντονα το στοιχείο της συντροφικότητας και ανησυχούν περισσότερο από όλους για την ψυχική τους υγεία. 

Σε αυτή την ομάδα βλέπουμε να περιγράφεται η επίδραση που έχει η πανδημία και το lockdown στους νέους ανθρώπους. Νιώθουν να έχει μπει ουσιαστικά ένα φρένο στη ζωή τους και προσπαθούν με στωικότητα να προσαρμοστούν. 

Οι Ήρεμοι

Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες 3 ομάδες, οι Ήρεμοι βιώνουν κατά βάση θετικά συναισθήματα. Ψυχραιμία, ελπίδα, αισιοδοξία είναι αυτά που τους χαρακτηρίζουν. 

Τα παραπάνω φαίνεται να ερμηνεύονται από τον συνδυασμό οικονομικής κατάστασης, πολιτικών πεποιθήσεων και αίσθησης αυτοπεποίθησης. Οι Ήρεμοι συγκριτικά με τις άλλες ομάδες αποτελούνται από ανθρώπους με υψηλότερα εισοδήματα και η έρευνα δείχνει ξεκάθαρα ότι όσο μεγαλύτερο το εισόδημα τόσο πιο ήρεμα και αισιόδοξα βιώνει κάποιος την παρούσα κατάσταση. Επίσης οι άνθρωποι που δηλώνουν ότι πολιτικά βρίσκονται περισσότερο Δεξιά είναι συγκριτικά λιγότερο ανήσυχοι κι ανασφαλείς. Τέλος οι Ήρεμοι δηλώνουν ότι παίρνουν ελπίδα από τον εαυτό τους αυτή την περίοδο πολύ περισσότερο από τα άλλα segment. 

Τι ανάγκες δημιουργούν τα συναισθήματα που βιώνει η κάθε ομάδα 

Τα 4 segments έχουν ξεκάθαρα διαφορετικές συναισθηματικές ανάγκες και φυσικά αυτό σημαίνει ότι απαιτούνται διαφορετικές προσεγγίσεις και στρατηγικές από την πλευρά του μάρκετινγκ. 

Οι Θυμωμένοι θα αξιολογήσουν αξίες όπως η διαφάνεια και γενικότερα η ύπαρξη όσο γίνεται πιο ξεκάθαρων και ειλικρινών επιχειρημάτων λόγω της έντονα αρνητικής τους στάσης και της έλλειψης εμπιστοσύνης που γενικά δείχνουν. Λόγω της μεγάλης ανησυχίας για τα οικονομικά τους θα εκτιμήσουν κάθε κίνηση διευκόλυνσης προς αυτή την κατεύθυνση. 

Οι Φοβισμένοι χρειάζονται καθοδήγηση από κάποιον που έχει εμπειρία και γνώση. Θα εκτιμήσουν την δημιουργία μίας αίσθησης ασφάλειας η οποία θα τους επιτρέψει να κατευνάσουν την έντονη ανησυχία τους και να νιώσουν πιο αισιόδοξα. 

Οι Μπλοκαρισμένοι έχουν την ανάγκη της επαφής και της διάδρασης. Χρειάζεται να τους δοθούν ευκαιρίες να γίνουν πιο ενεργητικοί, πιο κοινωνικοί, να νιώσουν ότι εκφράζουν τον εαυτό τους και τη δημιουργικότητά τους. 

Οι Ήρεμοι, έχοντας ήδη ιδιαίτερα θετική προδιάθεση και νιώθοντας ψύχραιμα, θα εκτιμήσουν κινήσεις που θα επιβεβαιώνουν και ενισχύουν αυτό το status αλλά και θα αναγνωρίζουν την αυτοπεποίθησή τους. 

Τα παραπάνω είναι ελάχιστα μόνο από τα ευρήματα της έρευνας. Εδώ μπορείτε να τη μελετήσετε στο σύνολο της https://thelonglust.com/wp-content/uploads/2020/12/2020-The-feelings-are-plenty_Long-Lust.pdf ενώ στο www.thelonglust.com μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τη Long Lust, τη φιλοσοφία και την εμπειρία της εταιρείας. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.