26 Απρ 2024
READING

Η Coca-Cola αλλάζει στρατηγική στο marketing

3 MIN READ

Η Coca-Cola αλλάζει στρατηγική στο marketing

Η Coca-Cola αλλάζει στρατηγική στο marketing

Η Coca-Cola επιδιώκει να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα σε ένα φάσμα επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένων των μέσων μαζικής ενημέρωσης, της δημιουργικής διαδικασίας, της διαχείρισης παραγωγής και του βιωματικού marketing, καθώς και την ευθυγράμμιση των στρατηγικών, επιχειρησιακών και εμπορικών αναγκών του ψηφιακού μετασχηματισμού της.

Η Coca-Cola είναι ένας από τους μεγαλύτερους διαφημιζόμενους στον κόσμο, με παγκόσμιες δαπάνες άνω των 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2019.

Πρακτικά θα αναθεωρήσει τις συνεργασίες της με όλα τα agencies παγκοσμίως ώστε να μεταμορφώσει την στρατηγική marketing που έχει και η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2021.

Η ανακοίνωση της Coke για μια παγκόσμια αναθεώρηση των agencies και των δημιουργικών λογαριασμών της θα έχει πιθανώς σημαντικά αποτελέσματα σε ολόκληρο τον κόσμο της διαφήμισης.

Ο γίγαντας των ποτών συνεργάζεται με κορυφαίες εταιρείες Wieden + Kennedy, Anomaly, McCann και την Interpublic’s , η οποία διαχειρίζεται τον λογαριασμό της εταιρείας στη Βόρεια Αμερική από το 2015, μαζί με περίπου 4.000 άλλες διαφημιστικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο.

Καθώς η Coca-Cola επιδιώκει αποτελεσματικότητα σε όλη τη στρατηγική marketing, πολλοί από αυτούς τους συνεργάτες της υπάρχει περίπτωση να αλλάξουν.

Μαζί με τους συνεργάτες της εταιρείας, η Coca-Cola δημιουργεί ένα υβριδικό μοντέλο και ένα “εσωτερικό δημιουργικό γραφείο”, το KO: OP, το οποίο θα μπορούσε να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στον «νέο, υβριδικό οργανισμό».

Η πορεία προς in-house δημιουργία της στρατηγικής θα μπορούσε να επιταχυνθεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας οι οποίες καθιστούν το κόστος και την αποδοτικότητα ακόμη πιο σημαντική.

Ωστόσο, η Coca-Cola δήλωσε ότι η αναθεώρηση δεν αφορά μόνο τη μείωση του κόστους.Η πιθανή μετάβαση σε μεγαλύτερη in-house δημιουργία έρχεται καθώς η τάση αυξάνεται υπό την πανδημία παράλληλα αλλά και την υψηλότερη ζήτηση για ψηφιακό περιεχόμενο.

Καθώς η Coca-Cola ξεκίνησε εκ νέου τις διαφημιστικές της καμπάνιες μετά από μια παύση που σχετίζεται με την πανδημία, έδωσε έμφαση στην παραγωγή και ροή περιεχομένου σε πραγματικό χρόνο, σύμφωνα με μια προηγούμενη έκθεση του WARC.

Πιθανότατα θα πρέπει να διατηρήσει αυτές τις προτεραιότητες, καθώς οι συμπεριφορές των καταναλωτών μεταβάλλονται από την πανδημία. Η διακοπή συνεργασίας με agencies και η μετακίνηση περισσότερων εργασιών marketing in-house είναι μια στρατηγική που έχει υιοθετηθεί και από άλλες μεγάλες εταιρείες.

Η Procter & Gamble για πολλά χρόνια μείωσε τον αριθμό των εταιρειών με τις οποίες συνεργάζεται, έχοντας στις μάρκες της μεγαλύτερο έλεγχο και ευελιξία στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται την ανάπτυξή τους και επανεπενδύοντας τις εξοικονομήσεις σε διαφήμιση.

Η Coca-Cola τον Οκτώβριο ανέφερε μείωση των εσόδων κατά 9% καθώς η πανδημία συνέχισε να μειώνει τη ζήτηση για αναψυκτικά σε αθλητικές εκδηλώσεις, κινηματογραφικές αίθουσες, γραφεία, εστιατόρια και άλλες αγορές εκτός σπιτιού.

Κατά το προηγούμενο τρίμηνο, ανακοίνωσε σχέδια για την εξάλειψη των “εμπορικών σημάτων ζόμπι” παγκοσμίως, καθώς περισσότερες από τις μισές από τις 400 κύριες μάρκες της έχουν μικρή ή ελάχιστη συνεισφορά επειδή πωλούνται μόνο σε μία χώρα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.