25 Απρ 2024
READING

Πώς απογειώθηκε η Crocs το 2020

4 MIN READ

Πώς απογειώθηκε η Crocs το 2020

Πώς απογειώθηκε η Crocs το 2020

Όταν η Crocs ξεκίνησε μια συνεργασία με το KFC φέτος το καλοκαίρι, ξεκίνησε φρενίτιδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μεταξύ των πελατών που ήθελαν να αγκαλιάσουν ένα ζευγάρι από Crocs με μοτίβο κοτόπουλου.

“Τα κακά νέα είναι ότι τα KFC x @Crocs έχουν εξαντληθεί επίσημα”, ανακοίνωσε ο λογαριασμός Twitter του KFC λίγο μετά τη δημοσίευση. «Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε ακόμα να αγοράσετε έναν κουβά με πραγματικό κοτόπουλο στο KFC. Μην τα φοράτε.”

Φέτος, η Crocs έκανε συνεργασίες με τον Justin Bieber και τον Bad Bunny, και χθες ο ράπερ Post Malone κυκλοφόρησε την πέμπτη συνεργασία του με την Crocs – το Post Malone x Crocs Duet Max Clog II, ένα παπούτσι με σόλα σε ροζ και μαύρο χρώμα.

Και το 2020 μπορεί να αποδειχθεί μια χρονιά που η Crocs θα θυμάται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αν και η μάρκα αναγκάστηκε να κλείσει πολλές από τις λιανικές της τοποθεσίες νωρίτερα φέτος λόγω της πανδημίας, οι πωλήσεις αναμένεται να είναι υψηλότερες από ποτέ.

Κατά συνέπεια η τιμή της μετοχής της Crocs έχει υπερδιπλασιαστεί από τις 18 Μαρτίου. Η μάρκα ανέφερε ρεκόρ πωλήσεων 362 εκατομμυρίων δολαρίων στα έσοδα του τρίτου τριμήνου και αναμένει να αναφέρει τουλάχιστον 20% αύξηση των πωλήσεων στο τελευταίο τρίμηνο που θα λήξει τον Δεκέμβριο.

Αυτό το αποτέλεσμα αποτυπώνει την επιτυχία της εταιρείας το 2020 με μια αμυντική και επιθετική προσέγγιση. Η αμυντική στρατηγική περιελάμβανε την ακύρωση της εισερχόμενης παραγωγής και τη διαφοροποίηση της αλυσίδας εφοδιασμού.

Η αλυσίδα εφοδιασμού της μάρκας διακόπηκε λόγω των μέτρων καραντίνας σε όλο τον κόσμο, ειδικά στο Βιετνάμ, όπου κατασκευάζεται ένα σημαντικό μέρος των προιόντων της.

Μέχρι τα τέλη Απριλίου, όλα τα καταστήματα Crocs και τα 350 περίπου συνεργαζόμενα καταστήματα στην Κίνα είχαν ανοίξει ξανά. Τον ίδιο μήνα, η Crocs έκανε ζωντανή μετάδοση  στο Tmall της Alibaba με την Κινέζα ηθοποιό Yang Mi, όπου αυτή μοιράστηκε συμβουλές και κόλπα για το πώς να συνδυαστούν τα Crocs με διαφορετικά ρούχα.

Τον Ιούνιο, παρουσίασε μια νέα ιδέα καταστήματος στη Σαγκάη, η οποία επιτρέπει στους πελάτες να εξατομικεύσουν τα προιόντα στο κατάστημα. Η Crocs είπε στους επενδυτές τον Οκτώβριο ότι «οι πωλήσεις της στην Κίνα αυξήθηκε κατά 50% από μήνα σε μήνα τον Ιούνιο».

Μια άλλη σημαντική στρατηγική ήταν η προβολή των Crocs ως των ιδανικών παπουτσιών για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, επειδή είναι εύκολο να καθαριστούν και φθηνά να αντικαθιστούν.

Η Crocs λέει ότι έχει επίσης δώσει περίπου 860.000 ζεύγη παπουτσιών σε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας στις ΗΠΑ αξίας 40 εκατομμυρίων δολαρίων σε λιανική αξία και 10 εκατομμυρίων δολαρίων σε κόστος για την εταιρεία.

Σε μια εποχή που οι άνθρωποι κάνουν zoom με παντελόνια και παντόφλες αντί για κοστούμια και τακούνια, η Crocs στοιχηματίζει στην άνεση περισσότερο από τη φόρμα.

Το 2002, τρεις φίλοι – οι Scott Seamans, Lyndon Hanson και George Boedecker Jr. – συνάντησαν ένα νέο είδος παπουτσιών από μια καναδική εταιρεία το 2002. Απόκτησαν τα δικαιώματα για το συνθετικό υλικό που ονομάζεται Croslite και ίδρυσαν τη δική τους εταιρεία – την Crocs .

Οι τρείς συνέταιροι έφεραν 200 ζευγάρια παπουτσιών στην Αμερική και εξαντλήθηκαν σε μια μέρα. Μέχρι σήμερα, έχουν πωληθεί περίπου 600 εκατομμύρια ζεύγη Crocs. Η εταιρεία ξεκίνησε το 2006 και μέχρι το 2007, είχε τεράστια επιτυχία.

Για αρκετό διάστημα δεν μπορούσες να βρεις ένα ζευγάρι λευκών Crocs. Κάθε φορά που εμφανιζόταν, ξεπουλούσε και αυτή η αίσθηση της έλλειψης έκανε τη μάρκα ακόμη πιο αγαπητή.

Προσπαθώντας να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση, η Crocs άρχισε να αντιμετωπίζει προβλήματα αποθεμάτων το 2008, καθώς και υπερβολικό κορεσμό των καταστημάτων. Ενώ προσπαθούσε να ξεπεράσει τις προκλήσεις, η Crocs μίκρυνε τη γκάμα των προϊόντων της πηγαίνοντας σε πιο μοντέρνα μοντέλα.

Γύρω στο 2014 όταν η εταιρεία ξόδεψε 24,5 εκατομμύρια δολάρια σε κόστη αναδιάρθρωσης, ξεκίνησε μια πραγματική ανάκαμψη επιστρέφοντας στις ρίζες της.

Εκείνη την περίοδο επέλεξε η εταιρεία αυτό που δεν θα έκανε καθώς και αυτό που θα έκανε και ήταν μια πολύ κρίσιμη περίοδος.

Ένα χρόνο αργότερα, εμφανίστηκαν τα Balenciaga Crocs  σε τιμή 895 δολαρίων και προκάλεσε ένα μείγμα σοκ και δέους στους fashionistas.Οταν μια μάρκα έχει πολλούς haters, αυτό την καθιστά ακόμη πιο ενδιαφέρουσα.

Σε μια θετική πορεία ανάπτυξης από το 2018, η ανάκαμψη της μάρκας ήταν συναρπαστική και τώρα διαθέτει 351 καταστήματα σε χώρες 90 και πλέον, φαίνεται να είναι αποφασισμένη να ξεπεράσει τα όρια και να γίνει παγκόσμια δύναμη. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.