Μια νέα προσέγγιση για την εργασία προτείνει να δίνονται επιχορηγήσεις στις εταιρείες που μειώνουν στις τέσσερις τις ημέρες εργασίας ανά εβδομάδα, γεγονός που δίνει ώθηση στην εφαρμογή της επαναστατικής αυτής ιδέας.
Η λογική της εργασίας τέσσερις ημέρες την εβδομάδα σταδιακά μετατρέπεται από ένα φανταστικό σενάριο στην κύρια τάση. Πλείστες εταρείες με πολυεθνική εμβέλεια δοκιμάζουν ήδη αντίστοιχα σενάρια.
Η Unilever, στην οποία ανήκουν brands όπως η Dove και η Ben and Jerry’s, εφαρμόζει την πρόταση αυτή σε εργαζόμενούς της στην Νέα Ζηλανδία, οι οποίοι θα πληρώνονται για πέντε ημέρες εργασίας, ενώ θα δουλεύουν τις τέσσερις από αυτές.
Η Microsoft έτρεξε ένα αντίστοιχο πιλοτικό πρόγραμμα στην Ιαπωνία το 2019, δίνοντας στους εργαζόμενους άδεια τις Παρασκευές, βλέποντας έτσι την παραγωγικότητά της να αυξάνεται κατά 40% παρά το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι περνούσαν λιγότερο χρόνο στο γραφείο.
Η κυβέρνηση της Ισπανίας, εξετάζει τώρα μία πρόταση που θα δώσει κίνητρο στις εταιρείες της χώρας να μειώσουν τις εργατοώρες χωρίς ταυτόχρονες περικοπές στους μισθούς.
Σε διεθνή βάση, οι εταιρείες που πρώτες δοκίμασαν την εφαρμογή της ιδέας διαπίστωσαν ότι η πρακτική αυτή αποδίδει και χωρίς επιχορηγήσεις, καθώς όπως αποδεικνύει το παράδειγμα της Microsoft, η αποδοτικότητα αλλά και τα επίπεδα ικανοποίησης των εργαζομένων αυξάνονται κατακόρυφα.
Ωστόσο, δεδομένης της παρούσας οικονομικής κρίσης, τα οικονομικά βοηθήματα θα δελέαζαν τις εταιρείες να κάνουν την αλλαγή. Η πρόταση που εξετάζει η Ισπανία πήρε την έμπνευση της από την γερμανική πρόταση Kurzarbeit, η οποία εφαρμόστηκε κατά την διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης επιτρέποντας στους εργαζόμενους να μειώσουν τις ώρες εργασίας τους.
Ταυτόχρονα, η γερμανική κυβέρνηση συνεισέφερε στην κάλυψη μέρους των χαμένων ημερομησθίων, ενώ η οι εργαζόμενοι εκμεταλλεύονταν την πέμπτη μέρα εργασίας για την εκμάθηση νέων δεξιοτήτων.
Η εφαρμογή ενός προγράμματος όπως αυτό που εξετάζει η Ισπανία ενδέχεται να οδηγήσει σε μία μόνιμη κατάσταση.Με εφόδιο το μοντέλο Kurzarbeit, μπορούν αρχικά να μειωθούν οι ημέρες εργασίας περιστασιακά και με την επερχόμενη αύξηση της αποδοτικότητας η κατάσταση να σταθεροποιηθεί και οι μισθοί να επανέλθουν στην αρχική τους κατάσταση.
Αδιαμφισβήτητα, η έννοια της εργασίας νοηματοδοτήθηκε εκ νέου κατά την διάρκεια της πανδημίας και οι αλλαγές ήταν ποικίλες. Ένα βασικό ανάχωμα για την εφαρμογή της τετραήμερης εργασίας ήταν η κατανόηση της έννοιας της παραγωγικότητας.
Η τελευταία, γινόταν αντιληπτή ως μία πενθήμερη οχτάωρη εργασία ή αλλιώς σαράντα ώρες παραγωγικής εργασίας και αποτελεσμάτων.
Η πανδημία επανατοποθέτησε την έννοια της παραγωγικότητας στον επιχειρηματικό χάρτη, καθώς με την αυξημένη τηλεργασία οι εργοδότες όφειλαν να εμπιστευθούν την απόδοση των εργαζομένων, ακόμα κι όταν αυτοί βρίσκονταν εκτός άμεσης επιτήρησης.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.