Η McDonald’s επιβαρύνει με περισσότερα έξοδα τους franchisees

Τα σχέδια της McDonalds είναι να μεταβιβάσει περισσότερα έξοδα στους franchisees το επόμενο έτος, διακινδυνεύοντας την συνεργασία μαζί τους.

Από τον Ιανουάριο, η αλυσίδα γρήγορου φαγητού θα σταματήσει να καταβάλλει επιδότηση 300 $ ανά μήνα σε κάθε εστιατόριο για το Happy Meals. Τον Μάρτιο, η εταιρεία θα αλλάξει επίσης τον τρόπο με τον οποίο οι δικαιοδόχοι πληρώνουν για τεχνολογικές επενδύσεις σε μηνιαίο μοντέλο “pay as you go” αντί για μία πληρωμή κάθε έξι μήνες, με αποτέλεσμα μια επιπλέον χρέωση 423 $ ανά μήνα.

Και τον Απρίλιο, η McDonalds σχεδιάζει να αρχίσει να χρηματοδοτεί το εκπαιδευτικό της πρόγραμμα από κοινού με τους franchisees της, αντί να χρησιμοποιεί μόνο εταιρικά κεφάλαια.

Η McDonald’s είπε ότι η αλλαγή στα τέλη τεχνολογίας της θα της επιτρέψει να σταματήσει να εκταμιεύει περίπου 70 εκατομμύρια δολάρια ετησίως σε πληρωμές στον ισολογισμό της.

Οι franchisees είναι εναντίον των αλλαγών καθώς αυτές θα βλάψουν την κερδοφορία τους αφού ταυτόχρονα επιβαρύνονται ήδη με επιπλέον κόστος που σχετίζεται με την πανδημία κορονοϊού.

Η εταιρεία διαφωνούσε με τους αμερικανούς franchisees της στο παρελθόν. Το 2018, οι έντονες εντάσεις λόγω ανακαίνισης εστιατορίων οδήγησαν στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου ομίλου franchisee, του National Owners Association.

Ωστόσο, η σχέση μεταξύ της εταιρείας και των franchisees της έχει βελτιωθεί έκτοτε, ιδίως χάρη στην πανδημία.Η McDonald διέθεσε τα δικά της χρήματα 100 εκατομμυρίων δολαρίων  σε marketing  ως μέρος των προσπαθειών της να αυξήσει τις πωλήσεις κατά τη διάρκεια της κρίσης υγείας.