27 Απρ 2024
READING

Οι αερομεταφορές με μείωση επιβατών πάνω από 60%

2 MIN READ

Οι αερομεταφορές με μείωση επιβατών πάνω από 60%

Οι αερομεταφορές με μείωση επιβατών πάνω από 60%

Η πανδημία έχει επιφέρει τεράστια ζημιά στις αερομεταφορές αλλά οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες να επιβιώσουν και με την βοήθεια των κυβερνήσεων.

Το 2020 ταξίδεψαν με αεροπλάνο «μόλις» 1,8 δισ. άνθρωποι από 4,5 δισ. το 2019. Σύμφωνα με την ΙΑΤΑ, η δραματική αυτή συρρίκνωση του αριθμού των επιβατών κατά 60,5% οδήγησε σε πτώση του τζίρου κατά 500 δισ. στα 328 δισ. δολάρια.

Οι εκτιμώμενες απώλειες ανέρχονται στα 118,5 δισ. δολάρια. Στα ποσά αυτά δεν περιλαμβάνονται οι απώλειες των επίσης βαριά δοκιμαζόμενων αεροδρομίων και των παρόχων υπηρεσιών σε αυτά.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του συνδέσμου ADV, το 2020 και 2021 τα γερμανικά αεροδρόμια θα είναι αντιμέτωπα με συνολικές απώλειες ύψους 3 δις ευρώ, γεγονός που θέτει σε άμεσο κίνδυνο το ένα τέταρτο περίπου των 180.000 θέσεων εργασίας σε αυτά.

H IATA αναμένει αύξηση της ζήτησης και σταδιακή ανάκαμψη από τα μέσα της ερχόμενης χρονιάς, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι θα μοιραστούν άμεσα και μαζικά τα νέα εμβόλια και ότι θα αρχίσουν να ταξιδεύουν και πάλι περισσότεροι άνθρωποι κάνοντας χρήση των rapid tests.

Περίπου 12 δισ. των απωλειών θα επωμιστούν οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρίες που λόγω της σχετικά μικρής εσωτερικής αγοράς εξαρτώνται σε μεγαλύτερο βαθμό από τις διεθνείς πτήσεις απ΄ ότι οι Αμερικανοί, οι Ρώσοι ή οι Κινέζοι.

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι ο τομέας των ταξιδιών μεσαίων αποστάσεων θα ανακάμψει γρηγορότερα από τα μακρινά ταξίδια. Εκτιμάται επίσης ότι μεγαλύτερη ζήτηση θα έχουν καταρχήν τα τουριστικά και όχι τα επαγγελματικά πακέτα.

Την επόμενη χρονιά ωστόσο οι επιβάτες θα έχουν να επιλέξουν μεταξύ λιγότερων προορισμών και πτήσεων καθώς οι αεροπορικές προσαρμόζουν την προσφορά τους.

Τον περασμένο Απρίλιο συνδέονταν στην Ευρώπη μόλις 2.110 πόλεις με απευθείας πτήσεις. Προ πανδημίας ήταν πάνω από 9.000. Πολλοί προορισμοί θα είναι πλέον προσβάσιμοι μόνο με ενδιάμεσες στάσεις, γεγονός που θα ωφελήσει καταρχήν τους μεγάλους συγκοινωνιακούς κόμβους, όπως τη Φρανκφούρτη, το Παρίσι ή το Άμστερνταμ.

Το 2020 οι κυβερνήσεις έχουν δαπανήσει ήδη 173 δισ. ευρώ για τη διάσωση των εθνικών τους αερομεταφορέων ενώ η ΙΑΤΑ αναμένει να διατεθούν τουλάχιστον άλλα 80 δισ. ευρώ.

Άμεσα «υποψήφια» για ένεση δισεκατομμυρίων είναι η Air France-KLM. Η ημικρατική πλέον Lufthansa αντλεί και πάλι φρέσκα κεφάλαια από τις κεφαλαιαγορές, με διακηρυγμένο στόχο να περιορίσει την κρατική συμμετοχή των 9 δισ/ ευρώ. Η γερμανική εταιρία προχωρά την ίδια ώρα σε σειρά περικοπών και δομικών αλλαγών, με την κατάργηση χιλιάδων θέσεων εργασίας. 

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.