Το 2008, τουλάχιστον έξι μωρά πέθαναν και 300.000 αρρώστησαν μετά την κατανάλωση παρασκευασμένου γάλακτος για βρέφη στην Κίνα που ήταν μολυσμένο με τοξικές χημικές ουσίες.
Αυτό το γεγονός οδήγησε στην αντίδραση πολλοί Κινέζοι γονείς αγκάλιασαν ξένα εμπορικά σήματα, εκτοξεύοντας τους οίκους Aptamil της Danone SA και το Illuma της Nestlé SA στην κορυφή της αγοράς.
Ωστόσο, τα τελευταία δύο χρόνια, η κορυφαία μάρκα βρεφικού γάλακτος στην Κίνα έχει κατασκευαστεί από την China Feihe, μια εταιρεία του Πεκίνου που δίνει έμφαση στις τοπικές της ρίζες αντί να προσπαθεί να τις κρύψει. “Πιο κατάλληλο για τα κινέζικα μωρά”, καυχιέται η διαφήμιση της εταιρείας.
Σε κατηγορίες που εκτείνονται από παιδικές τροφές και εμφιαλωμένο νερό έως αθλητικά είδη και κρέμα δέρματος, οι κινεζικές μάρκες ασκούν πίεση σε παγκόσμιους ανταγωνιστές που εξαρτώνται από τη χώρα για μεγάλο μέρος της ανάπτυξής τους.
Ενώ ο αυξανόμενος εθνικισμός έχει ενισχύσει τη δυναμική των εγχώριων προϊόντων τα τελευταία δύο χρόνια, η πανδημία Covid-19 επιταχύνει τη στροφή.
Με τις τιμές που είναι συνήθως χαμηλότερες από τις ξένες μάρκες, τα εγχώρια προϊόντα έχουν αυξημένη ελκυστικότητα σε περιόδους περιορισμένου προϋπολογισμού των νοικοκυριών και η αύξηση των διαδικτυακών πωλήσεων έχει αποδυναμώσει τα πλεονεκτήματα των πολυεθνικών στη διανομή και το marketing.
Οι Κινέζοι αγοραστές αρχίζουν να δείχνουν ισχυρότερη εμπιστοσύνη στις τοπικές μάρκες και η πανδημία επιταχύνει την τάση καθώς οι άνθρωποι μένουν στο σπίτι, παρακολουθούν ζωντανή ροή και ψωνίζουν.
Η εταιρεία αθλητικών ειδών ένδυσης και παπουτσιών Anta Sports Products, η οποία το 2018 ξεπέρασε τη Nike για να γίνει η Νο 2 μάρκα αθλητικών ενδυμάτων της Κίνας πίσω από την Adidas, σημείωσε αύξηση άνω του 50% φέτος, ακόμη και όταν ο δείκτης Hang Seng σημείωσε πτώση 6%.
Τα τοπικά brands αντιπροσωπεύουν επτά από τις 10 κορυφαίες μάρκες καλλυντικών, από μόλις τρεις το 2017, σύμφωνα με τον ερευνητή της αγοράς Daxue Consulting. Η σειρά μακιγιάζ Maybelline της L’Oréal έχει δει το μερίδιό της στην Κίνα να πέφτει, στο 9,1% πέρυσι από περισσότερο από 20% το 2010, σύμφωνα με την Euromonitor International.
Φυσικά, οι ξένες μάρκες δεν έχουν τελειώσει στην Κίνα. Κυριαρχούν σε κατηγορίες όπως μόδα, πολυτελή αυτοκίνητα αλλά και στο γρήγορο φαγητό με την KFC – που εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη αλυσίδα γρήγορου φαγητού στην Κίνα.Και οι κινεζικές μάρκες προσαρμόζουν όλο και περισσότερο τα προϊόντα τους στα εγχώρια γούστα.
Οι κινεζικές μάρκες προσαρμόζουν όλο και περισσότερο τα προϊόντα τους στα εγχώρια γούστα ενώ οι ξένες μάρκες ήταν πολύ καινοτόμες εδώ και τρεις δεκαετίες όταν ήρθαν για πρώτη φορά στην Κίνα αλλά πλέον αναπτύσσονται πιο αργά από τις τοπικές μάρκες.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.