25 Απρ 2024
READING

Έρευνα | Πάνω από το 50% των στελεχών των παγκόσμιων επιχειρήσεων δεν αναμένουν ανάκαμψη πριν το 2022

4 MIN READ

Έρευνα | Πάνω από το 50% των στελεχών των παγκόσμιων επιχειρήσεων δεν αναμένουν ανάκαμψη πριν το 2022

Έρευνα | Πάνω από το 50% των στελεχών των παγκόσμιων επιχειρήσεων δεν αναμένουν ανάκαμψη πριν το 2022

Οι προοπτικές είναι σίγουρα αρκετά δύσκολες για τις επιχειρήσεις, ακόμη και με θετικούς τίτλους για τα εμβόλια που βλέπουμε πρόσφατα.

Σύμφωνα με την έρευνα Global Business Compass της Kantar σε περίπου 4.500 ηγέτες επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο, περισσότεροι από τους μισούς επιχειρηματικούς ηγέτες (57%) πιστεύουν ότι η οικονομική έλξη της πανδημίας COVID-19 θα διαρκέσει ένα χρόνο ή περισσότερο μετά τη χορήγηση εμβολίου.

Περισσότερο από το ένα τέταρτο (27%) αναμένει ότι η επιχείρησή τους θα πάρει τουλάχιστον δύο χρόνια για να ανακάμψει πλήρως από την κρίση.

Καθώς πλησιάζουμε στο τέλος του έτους, είναι πιο άσχημα νέα. Πάνω από τα δύο τρίτα (69%) των επιχειρήσεων αναμένεται να ολοκληρώσουν το δεύτερο εξάμηνο του 2020 με πτώση, με έναν στους έξι από αυτούς να αναμένει ότι η επιχείρησή τους θα μειωθεί περισσότερο από 40% σε ετήσια βάση.

Το 54% των επιχειρήσεων έχουν εκφράσει την απαίτηση για συνεχή υποστήριξη – κυρίως με τη μορφή βελτιωμένων φορολογικών συνθηκών ή αναβολής φορολογικών πληρωμών.

Σχετικά με το marketing διαπιστώθηκε ότι σχεδόν τα δύο τρίτα (61%) των εταιρειών μείωσαν τις δαπάνες marketing το 2020 – η μέση μείωση ήταν 37%.

Στον κόσμο μετά την πανδημία, οι ηγέτες των επιχειρήσεων αναμένουν ότι θα πρέπει να υπάρξει μια θεμελιώδης επανεξέταση των επιχειρήσεων στρατηγικών: το 90% από αυτούς αναμένουν ότι οι αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών που καθιερώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας θα συνεχιστούν μετά την κρίση.

Πράγματι, θα ήταν δίκαιο να πούμε ότι μέχρι σήμερα καμία ύφεση δεν έχει φέρει την αλλαγή αυτού του μεγέθους στους καταναλωτές. Ωστόσο, είναι ενδιαφέρον ότι σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες (48%) ισχυρίστηκαν ότι ξοδεύουν λιγότερα για την κατανόηση της αλλαγής της συμπεριφοράς των καταναλωτών.

Τι θα κάνουν λοιπόν διαφορετικά; Το 64% των ηγετών των επιχειρήσεων αναμένουν ότι θα χρειαστεί να επανεξετάσουν τις μακροπρόθεσμες στρατηγικές προτεραιότητές τους, με το 79% να λέει ότι πρέπει να εξελίξουν τη βασική τους στρατηγική και το 84% αναμένει να αλλάξει την οργανωτική δομή.

Το 72% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θα επανεξετάσουν τους τρόπους εργασίας τους, για να συμπεριλάβουν την ευελιξία. Με εκτεταμένη οικονομική ανησυχία και σοβαρούς περιορισμούς, εντοπίστηκαν τις τρεις βασικές στρατηγικές που πρέπει να ακολουθήσουν οι εταιρείες.

Ψηφιακός μετασχηματισμός

Σύμφωνα με το βαρόμετρο COVID-19 της Kantar, το 40% των καταναλωτών δηλώνουν ότι έχουν αυξήσει τις δαπάνες τους στο ηλεκτρονικό εμπόριο κατά τη διάρκεια του lockdown και το 45% των καταναλωτών δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να ψωνίζουν από ηλεκτρονικά καταστήματα που βρήκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Το 95% των επιχειρηματικών ηγετών συμφώνησαν ότι οι διαδικτυακές δαπάνες πιθανότατα θα αυξηθούν. Ωστόσο, μόλις το 55% των εταιρειών δηλώνουν ότι έχουν επενδύσει στις δυνατότητές τους για το ηλεκτρονικό εμπόριο κατά τη διάρκεια της πανδημίας οπότε υπάρχει σαφώς περισσότερη δουλειά που πρέπει να γίνει για να προσαρμοστούν σε αυτήν τη νέα πραγματικότητα.

Σκοπός και βιωσιμότητα

Το 85% των καταναλωτών πιστεύουν ότι είναι σημαντικό να αγοράζουν από εταιρείες που υποστηρίζουν αιτίες στις οποίες πιστεύουν. Και το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 18 έως 34 σε όλο τον κόσμο που δηλώνουν ότι οι μάρκες πρέπει να «καθοδηγήσουν την αλλαγή» έχει αυξηθεί από 20% σε 27% κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Οι εταιρείες πρέπει να αναγνωρίσουν τη σημασία μιας στρατηγικής με γνώμονα τον σκοπό και τον ρόλο της βιωσιμότητας στα λειτουργικά τους μοντέλα, ώστε να διασφαλίσουν ότι θα συνεχίσουν να παραμένουν σχετικοί με την εξελισσόμενη πελατειακή βάση.

Καινοτομία του οργανισμού

Σχεδόν δύο στους τρεις ηγέτες δεν αισθάνονται ότι έχουν το κατάλληλο μοντέλο λειτουργίας για να είναι ανταγωνιστικοί. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μόλις το 20% των επιχειρήσεων παρουσίασε ανάπτυξη.

Το 59% των εταιρειών που σημείωσαν ανάπτυξη ή δεν υπέστησαν απώλειες, άλλαξαν το επιχειρηματικό τους μοντέλο, ενώ περισσότερο από το ένα τέταρτο επένδυσε περισσότερο στην καινοτομία.

Η ανάκαμψη θα απαιτήσει από τις επιχειρήσεις να κάνουν δραστικές αλλαγές στους παλιούς τρόπους εργασίας και να αναθεωρήσουν σημαντικά και να επενδύσουν στην οργανωτική απόδοση.

Τελικά οι εταιρείες πρέπει να ερευνήσουν, να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν με βάση τις αλλαγές που έγιναν κατά την διάρκεια της πανδημίας ώστε να παραμείνουν ανταγωνιστικές.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.