25 Απρ 2024
READING

Η παγκόσμια διαφημιστική δαπάνη μειώνεται

3 MIN READ

Η παγκόσμια διαφημιστική δαπάνη μειώνεται

Η παγκόσμια διαφημιστική δαπάνη μειώνεται

Η παγκόσμια διαφημιστική δαπάνη αναμένεται να μειωθεί κατά 63,4 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος. Μπορεί να χρειαστούν τουλάχιστον δύο χρόνια για να ανακτηθεί η δαπάνη διαφήμισης από την επίδραση του COVID-19.

Η φετινή πτώση της παγκόσμιας αγοράς διαφημίσεων 10,2% είναι διπλάσια από την πτώση που παρατηρήθηκε κατά τη Μεγάλη Ύφεση το 2009.

Οι συνολικές διαφημιστικές δαπάνες θα φθάσουν τα 557,3 δισεκατομμύρια $ φέτος, σε σύγκριση με τα 620,6 δισεκατομμύρια δολάρια του 2019.

Το διαδικτυακό βίντεο είναι η μόνη μορφή που βλέπει αύξηση από την αρχική εκτίμηση και  θα συνεχίσει να οδηγεί την ανάπτυξη το 2021, με τις διαφημιστικές δαπάνες να αναμένεται να αυξηθούν κατά 7,9% στα 52,7 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος και να αυξηθούν κατά 12,8% το 2021.

Τα παραδοσιακά μέσα, ιδίως η καλωδιακή τηλεόραση, η διαφήμιση εκτός σπιτιού και στον κινηματογράφο, αντιπροσώπευαν το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης των συνολικών δαπανών.

Η πανδημία επηρεάζει σαφώς τη διαφημιστική βιομηχανία, καθώς τομείς όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, το λιανικό εμπόριο και τα ταξίδια συνεχίζουν να περιορίζουν απότομα τις διαφημιστικές τους δαπάνες.

Πράγματι, χωρίς τα 4,9 δισεκατομμύρια δολάρια που δαπανήθηκαν για τη διαφήμιση κατά τις εκλογές των ΗΠΑ, η παγκόσμια αγορά διαφημίσεων θα είχε συρρικνωθεί κατά περίπου 11% (68 δισεκατομμύρια δολάρια).

Το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης μπορεί να αποδοθεί σε περικοπές στις παραδοσιακές δαπάνες των μέσων ενημέρωσης.

Οι παγκόσμιες δαπάνες μειώνονται στη καλωδιακή τηλεόραση(μείωση 29,9 δισεκατομμύρια δολάρια), στον κινηματογράφο (μείωση 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια), outdoor (μείωση 11,3 δισεκατομμύρια δολάρια), σε εφημερίδες (μείωση από 9,8 δισεκατομμύρια δολάρια), σε περιοδικά (μείωση 4 δισεκατομμύρια δολάρια) και στο ραδιόφωνο (μείωση από 5,9 δισεκατομμύρια δολάρια) και όλα αυτά αποτελούν το 98% της συνολικής πτώσης.

Κάθε ένα από αυτά τα κανάλια κατέγραψε τη χειρότερη απόδοσή του στην 40χρονη ιστορία παρακολούθησης της αγοράς της WARC. Ενώ τα περισσότερα αναμένεται να ανακάμψουν το 2021.

Το 2020 ήταν η πιο δύσκολη χρονιά για την διαφημιστική οικονομία που παρατηρήθηκε ποτέ στα 40 χρόνια παρακολούθησης της αγοράς.Μια άμεση ανάκαμψη δεν είναι στον ορίζοντα.

Οι δαπάνες αναμένεται να αυξηθούν μόνο κατά 6,7% το επόμενο έτος, πράγμα που θα αντισταθμίσει περίπου τα τρία πέμπτα των συνολικών ζημιών του 2020. Η αγορά διαφημίσεων θα πρέπει να αυξηθεί κατά 4,4% το 2022 για να φτάσει το σύνολο του 2019.

Η συνολική διαδικτυακή αγορά διαφήμισης, η οποία αντιπροσωπεύει το 54,4% των συνολικών δαπανών του έτους, ανέρχεται στα 303,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτή είναι η πρώτη χρονιά που το κανάλι δεν έχει σημειώσει ανάπτυξη από τη συντριβή του dot-com το 2000.

Οι διαφημίσεις για την λιανική αναμένεται να μειωθούν κατά 16,2%  ενώ οι ταξιδιωτικές και τουριστικές δαπάνες αναμένεται να μειωθούν κατά 33,8%.

Ορισμένες από αυτές τις μειώσεις θα μπορούσαν να γίνουν μόνιμες εάν οι συμπεριφορές που προκαλούνται από πανδημία – ειδικά γύρω από τα ταξίδια και τον τουρισμό – δεν επιστρέψουν στο φυσιολογικό.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.