27 Απρ 2024
READING

Η ΙΚΕΑ παγκοσμίως βγαίνει πιο δυνατή από την πανδημία

2 MIN READ

Η ΙΚΕΑ παγκοσμίως βγαίνει πιο δυνατή από την πανδημία

Η ΙΚΕΑ παγκοσμίως βγαίνει πιο δυνατή από την πανδημία

Η πανδημία προκάλεσε ψηφιακή επιτάχυνση στην Ikea. Ο έμπορος λιανικής πώλησης κατάφερε να διατηρήσει τις πωλήσεις των επίπλων κατά τη διάρκεια του lockdown χάρη στην εγκατάσταση των υπηρεσιών click and collect σε πολλές χώρες και στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Η Ingka Group, ιδιοκτήτης των περισσότερων καταστημάτων της Ikea παγκοσμίως(εκτός Ελλάδας), ανακοίνωσε τα οικονομικά της αποτελέσματα για το οικονομικό έτος 2019-2020, που έληξε στις 31 Αυγούστου.

Ο λιανοπωλητής σημείωσε μείωση του κύκλου εργασιών κατά 4,8%, στα 37,4 δις ευρώ. Μια λογική συνέπεια της πανδημίας. Το 75% των καταστημάτων έκλεισαν κατά μέσο όρο επτά εβδομάδες κατά τη διάρκεια του lockdown.

Καθώς τα λειτουργικά έξοδα αυξήθηκαν επίσης, τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν στα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ από 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ το προηγούμενο έτος. Η πανδημία οδήγησε σε επιτάχυνση των ψηφιακών εξελίξεων για την Ikea.

Η εταιρεία μετέτρεψε τα καταστήματά της σε κέντρα εκπλήρωσης παραγγελιών και ξεκίνησε υπηρεσίες click and collect με σημεία χωρίς επαφή. Αυτό οδήγησε σε αύξηση των διαδικτυακών πωλήσεων έως και 60% σε ολόκληρο το οικονομικό έτος.

Το ηλεκτρονικό εμπόριο αντιπροσωπεύει τώρα το 18% των συνολικών πωλήσεων. Ο λιανοπωλητής μιλά για μια «σταθερή απόδοση», δεδομένης της δύσκολης κατάστασης βλέποντας μια ισχυρή ανάκαμψη των πωλήσεων όταν θα ξανανοίξουν τα καταστήματα.

Υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον μεταξύ των καταναλωτών για τη βελτίωση της ζωής στο σπίτι. Ο έμπορος λιανικής σχεδιάζει ένα φιλόδοξο σχέδιο μετασχηματισμού για να γίνει πιο προσιτός και βιώσιμος.

Ένας από τους μεγάλους στόχους της ΙΚΕΑ είναι να ακολουθήσει τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και της βιωσιμότητας.

Ήδη στην Σουηδία έχει ανοίξει κατάστημα που πουλάει second hand έπιπλα και γενικότερα ενδιαφέρεται για την βιωσιμότητα σε όλο τον κύκλο της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.