Νέα καταστήματα για την ΙΚΕΑ στο κέντρο μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων 

Η Ingka Investments της ΙΚΕΑ βρίσκεται σε συνομιλία για την αγορά εμπορικών ακινήτων σε προνομιακές τοποθεσίες σε πολλές μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αυτής εξαγοράς τον περασμένο μήνα, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλός της.

Ο επενδυτικός βραχίονας του ομίλου Ingka, ο οποίος κατέχει ως ιδιοκτήτης τα περισσότερα καταστήματα IKEA, μπαίνει στην αγορά ακινήτων ως μέρος της αλλαγής της IKEA προς μεγάλα κέντρα πόλεων. 

Μέχρι στιγμής, τέτοιες τοποθεσίες είναι μισθωμένες. Αναζητώντας λιανική ιδιοκτησία στο κέντρο της πόλης, σχεδόν έτοιμη να στεγάσει καταστήματα IKEA σε όλες τις κύριες πόλεις της Ευρώπης, η πρώτη συμφωνία της Ingka Investments πραγματοποιήθηκε στο Rue de Rivoli του Παρισιού.

«Έχουμε συνεχείς συζητήσεις για ακίνητα σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ingka Investments, Krister Mattsson. «Χρειάζεται χρόνος για την αγορά ακινήτων, αλλά υπάρχουν πολλά σχέδια που βρίσκονται σε εξέλιξη». 

Η Inkga Investments ακολουθεί τη νέα στρατηγική παρά την ευρύτερη αβεβαιότητα της λιανικής αγοράς που προκαλείται από την πανδημία. Παρά τις αλλαγές στα μεγαλόπνοα σχέδια, που προκάλεσε η πανδημία, οι τιμές για το είδος των ακινήτων τα οποία ενδιαφέρεται η Ingka Investments δεν έχουν υποχωρήσει, δήλωσε ο Mattsson.

«Για καλές τοποθεσίες σε μεγάλες πόλεις ,υπάρχει πάντα ζήτηση», είπε. “Δεν έχουμε δει ακόμη μεγάλο αντίκτυπο στις τιμές τέτοιων ακινήτων – κάτι που θα περίμενε κανείς όταν ήρθε η κρίση.”

Εκτός από τον απαραίτητο χώρο για το άνοιγμα καταστήματος ΙΚΕΑ, τα κτίρια θα μπορούσαν επίσης να περιλαμβάνουν άλλους χώρους λιανικής, γραφείων ακόμη και οικιστική επιφάνεια, και ο όμιλος θα τα διαχειριζόταν ως ιδιοκτήτης. 

Η απόφαση για τη δημιουργία χαρτοφυλακίου ακινήτων πηγάζει από τη μακροχρόνια στρατηγική της ΙΚΕΑ. Οι εξαγορές, όπως και οι άλλες επενδύσεις της ΙΚΕΑ, αυτοχρηματοδοτούνται.

Παράλληλα, τα εμπορικά κέντρα Ingka Centers ψάχνουν επίσης για ακίνητα εντός της πόλης, αν και επικεντρώνονται σε μεγαλύτερες επιφάνειες που στοχεύουν στη στέγαση μεγάλων εμπορικών κέντρων της IKEA.

Παρατηρώντας την Ευρώπη, την Ασία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει μέχρι στιγμής πραγματοποιήσει δύο τέτοιες εξαγορές. Τα χαρτοφυλάκια της Ingka Investments περιλαμβάνουν επίσης ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ξεκινώντας το 2017 με την αγορά της πλατφόρμας υπηρεσιών Handyman TaskRabbit, η Ingka Investments αγοράζει επίσης νέες επιχειρήσεις που μπορούν να βοηθήσουν την IKEA να επιταχύνει τον ψηφιακό της μετασχηματισμό, να βελτιώσει τις υπηρεσίες της και να γίνει πιο βιώσιμη.

Η τελευταία προσθήκη είναι ένα μερίδιο στην εταιρεία με υπηρεσίες logistics και στην πλατφόρμα παράδοσης Mover Systems. Η Ingka Investments έχει μέχρι σήμερα πραγματοποιήσει 23 τέτοιες επενδύσεις μειοψηφικών συμμετοχών συνολικού ύψους άνω των 200 εκατομμυρίων ευρώ.