19 Απρ 2024
READING

Η Γερμανία καταργεί την πλαστική σακούλα

1 MIN READ

Η Γερμανία καταργεί την πλαστική σακούλα

Η Γερμανία καταργεί την πλαστική σακούλα

Καταργείται η πλαστική σακούλα στη Γερμανία από την 1η Ιανουαρίου του 2022 με απόφαση της Bundestag.  

Tο γερμανικό Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, έλαβε την απόφαση εξαιρώντας τις σακούλες πολύ μικρού πάχους.   Η απόφαση αυτή προκάλεσε όμως αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Σύμφωνα με την απόφαση του κοινοβουλίου και έπειτα από μία μεταβατική περίοδο ενός έτους, καταργείται η πλαστική σακούλα πάχους 15-50 μικρόμετρων, αυτών δηλαδή που διατίθενται συνήθως στα σούπερ μάρκετ.

Εξαιρούνται οι επαναχρησιμοποιούμενες πλαστικές τσάντες, αλλά και οι πολύ λεπτές πλαστικές σακούλες που βρίσκονται στο τμήμα φρούτων και λαχανικών.

Σύμφωνα με τον νόμο, οι επιχειρήσεις που θα παραβιάζουν την απαγόρευση θα κινδυνεύουν με πρόστιμο έως και 100.000 ευρώ.

Η Αριστερά και οι Πράσινοι, κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι «δεν είναι αρκετά φιλόδοξη», τονίζοντας ότι χρειάζονται πολύ πιο γενναίες αποφάσεις.Από την άλλη πλευρά, οι Φιλελεύθεροι (FDP) και η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) βλέπουν το μέτρο ως αδικαιολόγητη παρέμβαση στην αγορά, χωρίς αποδεδειγμένα οφέλη για το περιβάλλον.

Για «συμβολική» απαγόρευση έκανε λόγο η οργάνωση WWF, επισημαίνοντας ότι οι πλαστικές σακούλες αντιπροσωπεύουν μόλις το 1% της κατανάλωσης των Γερμανών σε πλαστικό.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.