Δημοψήφισμα στην Ελβετία για τις εταιρείες

Οι ελβετικές πολυεθνικές θα μπορούσαν σύντομα να αντιμετωπίσουν αγωγές εις βάρος τους, οι οποίες θα κατατεθούν στην έδρα τους, εάν προκαλούν ζημία στο περιβάλλον ή έχουν προβεί σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων οπουδήποτε στα τεράστια παγκόσμια δίκτυά τους. 

Αυτό θα συμβεί εάν έχει θετική έκβαση η πρωτοβουλία για ριζική ενίσχυση της εταιρικής λογοδοσίας, η οποία τίθεται σε ψηφοφορία στην Ελβετία σήμερα Κυριακή. Εάν υπερψηφιστεί, ενώ οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν μια μικρή πλειοψηφία υπέρ της πρότασης, τότε η ελβετική κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νέα νομοθεσία.
Η αρμόδια νομοπαρασκευαστική επιτροπή, συνεπώς θα πρέπει να εκπονήσει νομοθεσία για να υλοποιήσει τη λεγόμενη Πρωτοβουλία Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας – στην οποία αντιτίθεται η ελβετική κυβέρνηση.

Μια προοπτική δικαστικής διαμάχης, επειδή μια ελβετική εταιρεία κατηγορείται για παιδική εργασία στην αλυσίδα της εφοδιασμού κακάο στην Αφρική ή για τη ρύπανση από ορυχεία της στη Νότια Αμερική, ανησυχεί τους επιχειρηματικούς κύκλους.

Αυτή η πλούσια χώρα έχει χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές για τις εταιρείες που την επιλέγουν ως βάση, καθώς και ένα χαλαρό κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας τους.Ενα “Ναι” θα ήταν ορόσημο, διότι η Ελβετία είχε ιστορικά ένα πολύ φιλικό προς τις επιχειρήσεις νομικό καθεστώς.

Η πρωτοβουλία περιορίζεται σε κατάθεση αγωγών και δεν προβλέπει την υποβολή μηνύσεων για εγκληματική αμέλεια, η οποία αφορά τις δραστηριότητές τους στο εξωτερικό. Ούτε η Ελβετία ως προς το νομικό της καθεστώς, πάντως, διευκολύνει την κατάθεση αγωγής.

Επιπλέον, η Πρωτοβουλία Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας περιλαμβάνει ρήτρα που θα περιορίζει την ευθύνη της εταιρείας, όπου η τελευταία μπορεί να αποδείξει ότι έχει λάβει μέτρα για να περιφρουρήσει τα δικαιώματα των εργαζομένων και να προστατεύσει το περιβάλλον.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here