Η πραγματοποίηση μιας πώλησης που γίνεται μία φορά είναι τέχνη.Αλλά το να πουλάς το ίδιο πράγμα δύο φορές; Αυτό είναι ένα πραγματικό επίτευγμα.
Όλο και περισσότεροι έμποροι λιανικής ψάχνουν να κάνουν ακριβώς αυτό. Η αγορά μεταπώλησης μόδας είναι ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους τομείς της βιομηχανίας λιανικής.
Είναι επίσης από τις λίγες κινήσεις που καθοδηγούνται από τον καταναλωτή και όχι από τον ίδιο τον κλάδο. Η μεταπώληση δεν είναι αποτέλεσμα μιας καμπάνιας marketing ή μιας πρωτοβουλίας του λιανοπωλητή.
Ο πελάτης στρέφεται όλο και περισσότερο στη μεταχειρισμένη μόδα και οι έμποροι λιανικής έπρεπε να απαντήσουν.Δεν πρόκειται για μια βραχυπρόθεσμη τάση.
Έρευνα στην πλατφόρμα πωλήσεων μεταχειρισμένων ενδυμάτων ThredUP σημείωσε ότι οι αγοραστές σκοπεύουν να μεταφέρουν τις δαπάνες τους σε μεταχειρισμένα προϊόντα περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο τομέα μόδας τα επόμενα πέντε χρόνια και συγκεκριμένα το 52% σχεδιάζει να δαπανήσει περισσότερα για μεταχειρισμένα προϊόντα.
Οι έμποροι μόδας δεν μπορούν πλέον να αγνοήσουν τη μεταπώληση και τα δεδομένα είναι πολύ θετικά για αυτή την αγορά.
Μέχρι το 2029 αναμένεται ότι τα μεταχειρισμένα ρούχα θα έχουν διπλασιαστεί σε μέγεθος λαμβάνοντας το δεύτερο μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς μετά τα πολύ χαμηλής τιμής ρούχα.
Τα χρήματα είναι ένα σημαντικό κίνητρο. Αυτό έχει γίνει ακόμη πιο εμφανές καθόλη τη διάρκεια του 2020 καθώς οι αγοραστές αντιμετωπίζουν την πανδημία , τις σχετικές απώλειες θέσεων εργασίας και την ύφεση.
Η ThredUP αναφέρει ότι 4 στα 5 άτομα δηλώνουν ότι έχουν αγοράσει μεταχειρισμένα είδη ή είναι θετικοί στο να αγοράσουν.
Η βιωσιμότητα είναι η άλλη μεγάλη επιρροή στην αγορά μεταπώλησης μόδας.
Οι αγοραστές εκπαιδεύονται όλο και περισσότερο για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των ρούχων που αγοράζουν. Σε μια έρευνα της GlobalData, το 70% των καταναλωτών συμφώνησε ότι η αντιμετώπιση της αλλαγής του κλίματος είναι πιο σημαντική από ποτέ.
- Αναφέρεται ακόμα ότι η μεταπώληση ενός φορέματος μειώνει τις επιπτώσεις του CO2 κατά 79%.
- Δεν είναι περίεργο λοιπόν ότι σύμφωνα με πληροφορίες σχεδόν 2,5 φορές περισσότεροι καταναλωτές σκοπεύουν να μεταφέρουν τις δαπάνες τους σε βιώσιμες μάρκες.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μεταπώληση απαιτεί μεγάλη αλλαγή στο λιανικό εμπόριο μόδας.Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι τρόποι με τους οποίους οι λιανοπωλητές μπορούν να κάνουν την μεταπώληση να λειτουργεί ευνοϊκά γι αυτούς. Οι τρόποι αυτοί είναι οι επακόλουθοι :
- Χρησιμοποιώντας τη σπανιότητα προς όφελός τους
Οι έμποροι λιανικής πώλησης θα μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν προς όφελός τους, δίνοντας την ευκαιρία να αγοράσουν vintage, περιορισμένα ή δύσκολα στην εύρεση ρούχα. Θα μπορούσαν ακόμη και να εξερευνήσουν την παραγωγή μικρότερων σειρών προϊόντων, τα οποία θα ήταν και τα δύο πιο βιώσιμα δημιουργώντας πρώτα λιγότερα απόβλητα, αλλά και περισσότερη ζήτηση για αυτά τα προϊόντα από δεύτερο χέρι.
· Μείωση των αποβλήτων
Ένας τρόπος με τον οποίο οι λιανοπωλητές μπορούν να αντισταθμίσουν τη μείωση των νέων πωλήσεων ενδυμάτων είναι με τη μείωση των απορριμμάτων παραγωγής. Όσο λιγότερο αγοράζουν καινούργια ρούχα τόσο λιγότερα απόβλητα θα δημιουργήσουν.
Δεν είναι δύσκολο να κάνουμε τα μαθηματικά για τις εξοικονομήσεις που προέρχονται από τη μη κατασκευή ρούχων. Ομοίως, υπάρχουν εκατομμύρια δολάρια σε αδιάθετα αποθέματα και επιστρεφόμενων προϊόντων που δεν μπορούν να πωληθούν μέσω πρωτογενών καναλιών που βρίσκονται σε αποθήκες και καταστήματα σε όλο τον κόσμο. Η μεταπώληση δίνει στους λιανοπωλητές την ευκαιρία να ανακτήσουν μέρος αυτών των δαπανών.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.