25 Απρ 2024
READING

Οι περισσότερες χώρες στην Ευρώπη σχεδιάζουν νέους ποδηλατοδρόμους στις πόλεις

2 MIN READ

Οι περισσότερες χώρες στην Ευρώπη σχεδιάζουν νέους ποδηλατοδρόμους στις πόλεις

Οι περισσότερες χώρες στην Ευρώπη σχεδιάζουν νέους ποδηλατοδρόμους στις πόλεις

Οι ποδηλάτες στην Κοπεγχάγη της Δανίας διανύουν συνολικά 1.440.362 χιλιόμετρα την ημέρα, όχι μόνο για περιβαλλοντικούς λόγους, αλλά επειδή είναι ο ευκολότερος τρόπος να διασχίσουν την πόλη.

Βοηθούμενοι από το επίπεδο έδαφος της πόλης οι ειδικοί  έχουν κατασκευάσει μια υποδομή που ενθαρρύνει και επιβραβεύει την ποδηλασία.

Η πόλη διαθέτει 380 χιλιόμετρα ποδηλατόδρομων που έχουν πλάτος τουλάχιστον 2,2 μέτρα σε κάθε κατεύθυνση (τρία μέτρα είναι το πρότυπο στους πιο πολυσύχναστους δρόμους) και χωρίζονται από το δρόμο και το πεζοδρόμιο από ένα κράσπεδο και στις δύο πλευρές.

Οι φωτεινοί σηματοδότες συγχρονίζονται με τη μέση ταχύτητα των ποδηλατών για να διατηρήσουν τη ροή της κυκλοφορίας και έχουν πάντα πράσινο φως για να δώσουν στους ποδηλάτες προτεραιότητα πέντε δευτερολέπτων για να προπορευτούν μπροστά από αυτοκίνητα σε διασταυρώσεις.

Οι ποδηλάτες επωφελούνται επίσης από τις γέφυρες και τους δρόμους σχεδιασμένοι μόνο γι αυτούς που τους παρέχουν διαδρομές χωρίς φανάρια μεταξύ του κέντρου της πόλης και των γειτονικών δήμων.

Η Marie Kastrup, επικεφαλής του προγράμματος ποδηλασίας της Κοπεγχάγης αναφέρει «Πρέπει να βάλουμε την ποδηλασία στην ζωή των ανθρώπων που δεν είναι επαγγελματίες και εξοικειωμένοι με αυτό».

Το 2019 η Νέα Υόρκη ψήφισε νομοθεσία και σχεδιάζει 400 επιπλέον χιλιόμετρα προστατευμένων λωρίδων για ποδηλάτες στα επόμενα πέντε έτη. Η υποδομή ποδηλασίας του Λονδίνου έχει διπλασιαστεί σε μέγεθος από το 2016.

Το Όσλο έχει αλλάξει μεγάλα τμήματα της πόλης για να αναπαράγει το σχέδιο της Κοπεγχάγης ώστε να φιλοξενήσει λωρίδες ποδηλάτων και παρά τη ζέστη τα ταξίδια με ποδήλατο στη Σεβίλλη της Ισπανίας πολλαπλασιάστηκαν 11 φορές αφού οι πολεοδόμοι της πόλης διέθεσαν 80 χιλιόμετρα προστατευόμενων λωρίδων στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Η Λισαβόνα έχει δείξει ότι η ποδηλασία μπορεί να λειτουργήσει ακόμη και σε λοφώδεις πόλεις, χάρη στις προσεκτικά σχεδιασμένες διαδρομές και την ενοικίαση ηλεκτρικών ποδηλάτων.

Για τους ανθρώπους το να κάνουν ποδήλατο είναι πολύ ευχάριστη δραστηριότητα που θυμίζει επίσης τα παιδικά τους χρόνια εκτός από την σωματική άσκηση.Αλλά μόνο όταν υπάρχει δίκτυο ποδηλατόδρομων οι άνθρωποι θα δουν την ποδηλασία ως την καλύτερη και ασφαλέστερη επιλογή.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.