24 Νοέ 2024
READING

Ο Jeff Bezos και ο τρόπος ηγεσίας

4 MIN READ

Ο Jeff Bezos και ο τρόπος ηγεσίας

Ο Jeff Bezos και ο τρόπος ηγεσίας

Ο Jeff Bezos ιδιοκτήτης του Amazon κατόρθωσε να δημιουργήσει την μεγαλύτερη πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου σε όλο τον κόσμο.Το Amazon είναι κυρίαρχο και καθορίζει την αγορά.

Οι σκέψεις και οι συνήθειες του Jeff Bezos έχουν μεγάλη σημασία και παρακάτω μας δίνει μια γεύση αυτών. “Μου αρέσει να δουλεύω το πρωί. Σηκώνομαι νωρίς και πηγαίνω για ύπνο νωρίς. Μου αρέσει να διαβάζω την εφημερίδα μου. Μου αρέσει να πίνω τον καφέ μου με το που σηκώνομαι από το κρεβάτι. Μου αρέσει να τρώω πρωινό με τα παιδιά μου πριν πάνε στο σχολείο”.

“Ο χρόνος έναρξης της ημέρας μου είναι πολύ σημαντικός για μένα. Κανονίζω τα πρώτα μου ραντεβού κατά τις 10 το πρωί. Μου αρέσει να κάνω τα ραντεβού που προϋποθέτουν αρκετή σκέψη πριν από το μεσημεριανό γεύμα. Οτιδήποτε πρόκειται να είναι πραγματικά διανοητικά προκλητικό όπως είναι μια συνάντηση δέκα ωρών πραγματοποιείται νωρίς, διότι μετα τις 5 μ.μ., δεν μπορώ να σκεφτώ περισσότερο για αυτό το ζήτημα”.

“Δίνω προτεραιότητα στον ύπνο εκτός κι αν ταξιδεύω σε διαφορετικές ζώνες ώρας. Μερικές φορές είναι αδύνατο να δουλέψω οκτώ ώρες, αλλά είμαι πολύ επικεντρωμένος σε αυτό. Νομίζω καλύτερα. Έχω περισσότερη ενέργεια. Η διάθεσή μου είναι καλύτερη”.

Επίσης δίνει μια κατεύθυνση στο πως πρέπει να σκέφτονται τα στελέχη αναφερόμενος στις αποφάσεις που πρέπει να παίρνουν.

“Ως ανώτερο στέλεχος, τι πραγματικά πληρώνεστε για να κάνετε; Πληρώνεστε για να λάβετε έναν μικρό αριθμό αποφάσεων υψηλής ποιότητας. Η δουλειά σας δεν είναι να λαμβάνετε χιλιάδες αποφάσεις κάθε μέρα”.

Αυτό που αναφέρει επίσης είναι το γεγονός της μακροπρόθεσμης οπτικής και στρατηγικής”.Τα πράγματα κυλούν διαφορετικά αν μιλάμε για μια νεοσύστατη εταιρεία. Όταν το Amazon είχε εκατό άτομα, τα δεδομένα ήταν εντελώς διαφορετικά, αλλά το Amazon δεν είναι εταιρεία start up και όλα τα ανώτερα στελέχη μας λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο που λειτουργώ και εγώ”.

“Δουλεύουν για το μέλλον. Ζουν στο μέλλον. Κανένας από τους ανθρώπους που είναι στην ομαδα μου δεν πρέπει να επικεντρώνεται στην τρέχουσα περίοδο. Όταν έχω μια καλή τριμηνιαία συνδιάσκεψη με τη Wall Street, οι άνθρωποι θα με σταματήσουν και θα πουν, «Συγχαρητήρια για το τρίμηνο σας» και λέω, «Ευχαριστώ», αλλά αυτό που πραγματικά πιστεύω είναι ότι αυτά τα νούμερα ήταν αποτέλεσμα προσπάθειας που συνέβη πριν από δύο η τρία χρόνια”.

“Αυτήν τη στιγμή δουλεύω για ένα τρίμηνο του 2023 και αυτό πρέπει να κάνετε και εσείς. Πρέπει να σκεφτείτε δύο ή τρία χρόνια νωρίτερα για τα αποτελέσματα του σήμερα, και αν το κάνετε, τότε γιατί πρέπει να λάβετε πολλές αποφάσεις για κάθε ημέρα; Αν λάβω, τρεις καλές αποφάσεις την ημέρα, αυτό είναι αρκετό, και θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν υψηλότερης ποιότητας”.

“Ο Warren Buffet λέει ότι κάποιος μπορεί να είναι πολύ καλός στην δουλειά του , αρκεί να λαμβάνει τρείς καλές αποφάσεις τον χρόνο”.

“Υπάρχουν τρόποι για να αυξήσετε την ταχύτητα λήψης αποφάσεων και είναι εξαιρετικά σημαντικό να το κάνετε. Αν έπρεπε να συμβουλεύσω άλλους, θα έλεγα ότι ένα από τα πράγματα που πρέπει να προσέξουν – το βλέπω στο Amazon – είναι τα junior στελέχη που διαμορφώνουν τις απόψεις των senior”.

“Αυτό είναι φυσιολογικό. Αλλά πρέπει πάντα να κοιτάζετε τις απόψεις και τις κινήσεις των μεγαλύτερων σε ηλικία στελεχών. Το πρόβλημα με αυτό το μοντέλο είναι ότι ενδέχεται να μην λαμβάνεται υπόψη το γεγονός ότι υπάρχουν διαφορετικοί τύποι αποφάσεων”. 

“Υπάρχουν δύο τύποι αποφάσεων. Υπάρχουν αποφάσεις που είναι μη αναστρέψιμες και έχουν μεγάλη συνέπεια · τις αποκαλούμε μονόδρομες πόρτες ή αμφίδρομες αποφάσεις που μπορούν να έχουν εναλλακτικές και διορθώσεις.”.

“Όταν υπάρχει μια απόφαση που πρέπει να ληφθεί, πρέπει να αναρωτηθείτε αν είναι μονόδρομη ή αμφίδρομη; Εάν πρόκειται για αμφίδρομη, πάρτε την απόφαση με μια μικρή ομάδα ή ακόμα και με ένα άτομο με υψηλή αντίληψη. Λάβετε την απόφαση. Εάν είναι λάθος, είναι λάθος. Θα το αλλάξετε. Αν όμως είναι μονόδρομη, αναλύστε την με πέντε διαφορετικούς τρόπους. Προσέξτε όμως γιατί τα αποτελέσματα της μπορεί να είναι ανεπανόρθωτα”.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.