25 Απρ 2024
READING

Θα βγει ξανά η Gucci νικήτρια ακόμα και μετά την δύσκολη αυτή κατάσταση;

3 MIN READ

Θα βγει ξανά η Gucci νικήτρια ακόμα και μετά την δύσκολη αυτή κατάσταση;

Θα βγει ξανά η Gucci νικήτρια ακόμα και μετά την δύσκολη αυτή κατάσταση;

Η Gucci επανεξετάζει τσάντες της δεκαετίας του 1960 και άλλα κλασικά μοντέλα στην τελευταία της συλλογή, συνδυάζοντάς τα με κορυφαία παπούτσια καθώς επιδιώκει να προσεγγίσει ένα ευρύτερο κοινό και να αντιστρέψει την πτώση των πωλήσεων μετά από χρόνια μεγάλης ανάπτυξης.

Με τις παραδοσιακές επιδείξεις μόδας να ακυρώνονται εξαιτίας της πανδημίας, ο σχεδιαστής Alessandro Michele συνεργάστηκε με τον Αμερικανό σκηνοθέτη Gus Van Sant για να αναδείξει επτά τμήματα μίνι σειρών προκειμένου να αναδείξει τις δημιουργίες του , οι οποίες δεν έχουν φύλο. 

Η Gucci παρουσιάζει τα βίντεο ως ένα εικονικό φεστιβάλ ταινιών μόδας, με μια νέα ταινία να κυκλοφορεί καθημερινά κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας. Οι ταινίες, που έχουν ονειρική, ρετρό ποιότητα με vintage αυτοκίνητα και juke-box, ακολουθούν μια γυναίκα, την Ιταλίδα ηθοποιός Silvia Calderoni, καθώς συνεχίζει την καθημερινή της ρουτίνα στη Ρώμη. 

Στην ταινία παρουσιάζονται διασημότητες οι οποίες έχουν πολύ στενή σχέση με την μόδα , όπως οι τραγουδιστές Billie Eilish και Harry Styles – όλοι φορώντας δημιουργίες Gucci, συμπεριλαμβανομένων των σχεδίων του Michele από την πρώτη του συλλογή του 2015.

Ο πρώην τραγουδιστής των One Direction έκανε μεγάλη αίσθηση στον κόσμο της μόδας, εμφανιζόμενος στο εξώφυλλο του Vogue τον Δεκέμβριο, ντυμένος με μια μπάλα του Gucci.

Πίσω από τα παρασκήνια, οι παρατηρητές της βιομηχανίας πολυτελείας λένε ότι αυτή είναι μια στιγμή για την Gucci, την επιχείρηση που οδηγεί το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων και των κερδών της μητρικής Kering, η οποία όμως έχει χάσει την δύναμη που είχε στο παρελθόν.

Μετά από μια τετραπλάσια αύξηση των κερδών τα έσοδα της Gucci έχουν μειωθεί. Η Gucci ήταν η μόνη μάρκα μόδας του ομίλου Kering που υπέστη μείωση πωλήσεων το τρίτο τρίμηνο.

Μεγάλο μέρος της επιτυχίας της μάρκας μέχρι πρόσφατα βασίστηκε σε νεαρούς Κινέζους αγοραστές να ταξιδεύουν στις πρωτεύουσες της Ευρώπης αγοράζοντας τα περίεργα και φανταχτερά σχέδια του Michele.

Αλλά με τον διεθνή τουρισμό σχεδόν παγωμένο λόγω της πανδημίας, η Gucci δεν μπορεί πλέον να βασίζεται σε ξένους επισκέπτες που έρχονται στους εμπορικούς δρόμους της Ευρώπης για να αυξήσουν τις πωλήσεις.

Η Bain, η οποία κάνει προβλέψεις για τη βιομηχανία πολυτελείας, δήλωσε ότι το μερίδιο των αγορών των αγαθών υψηλού επιπέδου από τοπικούς πελάτες αναμένεται να αυξηθεί στο 80-85% του συνόλου φέτος από 60% το 2019. Οι τοπικοί αγοραστές εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν το 65 % των πολυτελών αγορών το 2025.

Η Gucci επανατοποθετεί ξανασχεδιάζει το marketing των προϊόντων της για να επαναπροσδιορίσει την μάρκα και να αυξήσει την ελκυστικότητά της στους τοπικούς και στους μεγάλους σε ηλικία αγοραστές στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η σειρά house, για παράδειγμα, έχει παραγάγει εκ νέου επεξεργασμένες εκδόσεις των κλασικών τσαντών όπως το Jackie 1961. 

Άνθρωποι που γεννήθηκαν από το 1981 και μετά – οι αγοραστές Millennials και Generation Z – τώρα αποτελούν σχεδόν το 60% των αγορών πολυτελείας αλλά οι μάρκες δεν μπορούν να παραμελήσουν το υπόλοιπο 40%.

Οι αναλυτές αναφέρουν ότι υπάρχουν μερικά σημάδια κόπωσης. Η ελκυστικότητα της Gucci στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ είναι ακόμα υψηλή, μειώνεται.

Φαίνεται επίσης ότι έχει μεγαλύτερο πρόβλημα με την πώληση των προϊόντων της σε πλήρη τιμή. Δεν υπάρχει πανικός στη Gucci, αλλά βλέπουν την ευκαιρία να δράσουν τώρα για να αποφύγουν μεγαλύτερα προβλήματα στην πορεία.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.