19 Απρ 2024
READING

Black Friday? Ναι. Αλλά όχι για όλους!

3 MIN READ

Black Friday? Ναι. Αλλά όχι για όλους!

Black Friday? Ναι. Αλλά όχι για όλους!

Στη Γαλλία, η Black Friday θα καθυστερήσει κατά μία εβδομάδα: Ο Υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire ζητά να αναβληθεί και οι λιανοπωλητές συμφωνούν με την προϋπόθεση ότι όλα τα καταστήματα θα μπορούν να ανοίξουν ξανά.

 Η Γαλλία δεν θα συμμετάσχει στη Black Friday φέτος. Αυτή η ημέρα προσφορών, που γνώρισε τεράστια απήχηση στην Αμερική, θα πραγματοποιηθεί παγκοσμίως στις 27 Νοεμβρίου, αλλά οι Γάλλοι θα την αναβάλλουν.

Η κυβέρνηση ανησυχεί ότι ενδέχεται να προκληθεί βιασύνη για τις αγορές. Μετά από τέσσερις εβδομάδες lockdown , τα καταστήματα στη Γαλλία ενδέχεται να ανοίξουν ξανά στις 28 Νοεμβρίου. Εάν οι εκπτώσεις συμπίπτουν με το άνοιγμα των καταστημάτων, οι υπεύθυνοι φοβούνται τα ανεξέλεγκτα πλήθη και ένα αυξημένο ποσοστό μόλυνσης.

Οι περισσότερες εμπορικές ομοσπονδίες και μεγάλοι λιανοπωλητές τείνουν να συμφωνήσουν με την απόφαση, αλλά θέλουν την απόλυτη βεβαίωση ότι όλα τα καταστήματα επιτρέπεται να ανοίξουν ξανά.

Ο Γάλλος Υπουργός Οικονομίας, Bruno Le Maire, επιβεβαιώνει ότι θα εξετάσει την αναβολή της Black Friday για μία εβδομάδα (έως τις 4 Δεκεμβρίου), υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι εγγυημένο το άνοιγμα των καταστημάτων μέχρι τότε. Με αυτόν τον τρόπο, όλοι θα μπορούν να συμμετέχουν και να προετοιμάσουν τα ψώνια τους. 

Ο Michel-Edouard Leclerc, πρόεδρος του ομίλου  E.Leclerc, έγραψε στο Twitter ότι υποστηρίζει την απόφαση, υπό την προϋπόθεση ότι όλα τα καταστήματα θα μπορούν να ανοίξουν ξανά στις 28 Νοεμβρίου.

Ο ανταγωνιστής Carrefour είναι διατεθειμένος να κάνει ακόμα μεγαλύτερους συμβιβασμούς: για να ενθαρρύνει το άνοιγμα των μικρότερων καταστημάτων, ο διευθύνων σύμβουλος Alexandre Bompard λέει ότι είναι πρόθυμος να αναστείλει εντελώς τις ενέργειες.

Η Carrefour είχε προγραμματίσει προσφορές από τις 27 έως τις 29 Νοεμβρίου. Και οι δύο λιανοπωλητές, ωστόσο, θεωρούνται βασικοί λιανοπωλητές τροφίμων και τους επιτρέπεται να παραμείνουν ανοιχτοί κατά τη διάρκεια του κλειδώματος.

Ωστόσο, η πρόταση έχει επίσης τους αντιπάλους της: η Medef, η μεγαλύτερη ομοσπονδία εργοδοτών στη Γαλλία, πιστεύει ότι είναι πολύ αργά για να αλλάξει πορεία μόλις οκτώ ημέρες πριν από την ημέρα των πωλήσεων.

Εν τω μεταξύ, ακόμη και το Amazon συμφώνησε: “Αποφασίσαμε να αναβάλουμε την ημερομηνία της Black Friday, εάν αυτό επιτρέψει στα φυσικά καταστήματα να ανοίξουν ξανά πριν από την 1η Δεκεμβρίου”, δήλωσε στο ανώτατο στέλεχος της Γαλλίας Frédéric Duval στο TF1.

Για το Amazon, αυτό το lockdown είναι ένα χρυσωρυχείο: νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, η γαλλική θυγατρική επιβεβαίωσε αύξηση μεταξύ 40-50% κατά την τρέχουσα περίοδο κλεισίματος των καταστημάτων.

Σε μια ραδιοφωνική συνέντευξη, η εταιρεία τόνισε επίσης τη σημασία των εκπτώσεων όπως η Black Friday. “Οι Γάλλοι πρέπει να κάνουν τα χριστουγεννιάτικα ψώνια τους και θέλουν να εξοικονομήσουν χρήματα. Αυτή η περίοδος, το τέλος Νοεμβρίου, είναι ζωτικής σημασίας για αυτές τις ενέργειες.”

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.