20 Απρ 2024
READING

Sklavenitis.gr | ξεκινάει το παιχνίδι που καθορίζει τον νικητή

4 MIN READ

Sklavenitis.gr | ξεκινάει το παιχνίδι που καθορίζει τον νικητή

Sklavenitis.gr | ξεκινάει το παιχνίδι που καθορίζει τον νικητή

Ξεκίνησε την λειτουργία του το ηλεκτρονικό κατάστημα του Σκλαβενίτη και ουσιαστικά αυτό σημαίνει την τελική αναμέτρηση για τον νικητή στην αγορά των super market.

Προφανώς αυτό θα επηρεάσει όλη τη αγορά, αλλά κυρίως θα καθορίσει τον νικητή omnichannel retailer για την Ελλάδα στην αγορά των super market.

Η απόφαση της μεγαλύτερης αλυσίδας τροφίμων να περάσει ολοκληρωτικά στην ψηφιακή εποχή δημιουργεί νέα δεδομένα σε μια αγορά που αναπτύσσεται ραγδαία μετά το ξέσπασμα του κορονοϊού.

Σε πρόσφατη έρευνα της Convert Group αποτυπώνεται η τάση οι πωλήσεις να ξεπεράσουν φέτος το «φράγμα» των 100 εκατ. ευρώ, από 46,7 εκατ. ευρώ που ήταν πέρυσι, στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Εκτός από την πορεία της πανδημίας, καθοριστικό ρόλο στο τι θα συμβεί στην Ελλάδα στην κατηγορία των ηλεκτρονικών σούπερ μάρκετ, θα έχουν και οι κινήσεις των άλλων μεγάλων «παικτών» του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων.

Η ΑΒ Βασιλόπουλος πρόσφατα ξεκίνησε συνεργασία με την online πλατφόρμα παραγγελίας φαγητού delivery.gr, ενώ είχε προηγηθεί η έναρξη λειτουργίας του πρώτου καταστήματος της ΑΒ στην περιοχή του Ρέντη για την εξυπηρέτηση των παραγγελιών του e-shop, το λεγόμενο και dark store στην ορολογία του λιανεμπορίου.

Πρόκειται για ένα κανονικό κατάστημα με προϊόντα και υπαλλήλους, το οποίο ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με την ετοιμασία των ηλεκτρονικών παραγγελιών, αφού είναι κλειστό για το καταναλωτικό κοινό.

Σημαντικές επενδύσεις στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου έχουν υλοποιήσει το τελευταίο διάστημα και οι αλυσίδες My Market ,«Μασούτης» και «Κρητικός». Οι δυο τελευταίες εντάχθηκαν πρόσφατα στην πλατφόρμα BOX της Cosmote, με τα πρώτα αποτελέσματα να είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

Αυτή την στιγμή όμως η μάχη δεν θα είναι μόνο για τον τζίρο, ο οποίος έτσι και αλλιώς παραμένει μικρός, αλλά για το ποιος θα ολοκληρωθεί ως retailer και θα μπορεί να εξυπηρετεί τους πελάτες του σε όλα τα κανάλια.

Μέχρι τώρα ο Σκλαβενίτης ουσιαστικά δεν είχε παρουσία στο ηλεκτρονικό εμπόριο αφού δεν είχε δικό του e-shop και η συνεργασία με το e-food δεν μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες των καταναλωτων.

Επίσης, είναι θέμα εικόνας αλλά και σύνδεσης με διαφορετικά κοινά καταναλωτών, όπως οι νεότερες γενιές που ενδιαφέρονται πολύ για το e-commerce, αλλά και η γενιά 40-55 που είναι πολύ εξοικειωμένη πλέον με τις ηλεκτρονικές αγορές.

Ο Σκλαβενίτης με την ΑΒ Βασιλόπουλος έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο στα φυσικά καταστήματα και θα διεκδικήσουν και τα μεγαλύτερα μερίδια στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Οι δυο αυτοί retailers έχουν ένα επιπλέον πλεονέκτημα. Τα πολύ μεγάλα καταστήματα, τα οποία αυτή την περίοδο συγκέντρωσαν την αγοραστική προτίμηση αλλά και τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης του τζίρου. Ενδεικτικά, τα hypermarkets (καταστήματα άνω των 2,500 τ.μ.) αναπτύχθηκαν κατά 48,1%, ενώ τα large supermarkets (καταστήματα από 1000 έως 2499 τ.μ.) κατά 35,2%.

Προφανώς λοιπόν τα 100 εκ. ευρώ τζίρος δεν είναι το μεγάλο διακύβευμα. Το στοίχημα είναι  ο Σκλαβενίτης να μπορέσει να αλλάξει και να μεταμορφωθεί σε έναν omnichannel retailer, ή  ο ΑΒ Βασιλόπουλος -έστω και αν υπολείπεται πολύ σε τζίρο στα φυσικά καταστήματα- να μπορέσει να καλύψει το χαμένο έδαφος με την τεχνολογική του υπεροχή και το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Οι δύο αυτές εταιρείες έχουν τα καλύτερα δίκτυα φυσικών καταστημάτων και τώρα θα αναμετρηθούν με την εξέλιξη προς το μέλλον.

Μια άλλη παράλληλη μάχη που θα γίνει την επόμενη περίοδο, είναι αυτή της ακόμη μεγαλύτερης συγκέντρωσης της αγοράς σε λιγότερους “παίκτες”.

Είναι σχεδόν σίγουρο ότι μέσα στην επόμενη πενταετία, η ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου θα οδηγήσει κάποιους μικρούς λιανέμπορους εκτός αγοράς, αφού δεν θα μπορούν να ανταγωνιστούν τα μεγάλα δίκτυα – ούτε στα φυσικά καταστήματα, ούτε στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Ξεκινάει λοιπόν ο τελικός αγώνας που θα καθορίσει τον νικητή, αλλά και αυτούς που θα αποχωρήσουν. Οι δύο πρώτες θέσεις είναι σίγουρες, αλλά η στρατηγική ισορροπία ανάμεσα στα φυσικά καταστήματα και στο ηλεκτρονικό εμπόριο, στα μικρά και μεγάλα καταστήματα και ανάμεσα στις γενιές και στην εξοικείωση με τις αλλαγές, θα καθορίσει αυτόν που θα είναι πρώτος για την επόμενη δεκαετία.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.