26 Απρ 2024
READING

Retailers και ενοίκια καταστημάτων σε νέα προσέγγιση

2 MIN READ

Retailers και ενοίκια καταστημάτων σε νέα προσέγγιση

Retailers και ενοίκια καταστημάτων σε νέα προσέγγιση

Σε πολλές αγορές οι retailers πιέζουν τους ιδιοκτήτες ακινήτων να προβούν σε πιο ευέλικτους όρους μίσθωσης λόγω της εξαιρετικής αναστάτωσης που προκαλείται από την πανδημία. Ένας από τους όρους που ζητούν οι ιδιοκτήτες ως αντάλλαγμα είναι ενοίκιο ως ποσοστό των διαδικτυακών πωλήσεων.

Οι διαπραγματεύσεις προκύπτουν καθώς πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων αγωνίζονται να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, τα άδεια καταστήματα αυξάνονται και πολλοί λιανοπωλητές και εστιατόρια δεν καταφέρνουν να πληρώσουν τα ενοίκια.

Αναμένεται στην αγορά πως οι συμφωνίες ποσοστιαίας μίσθωσης, που συνήθως χρησιμοποιούνται από μεγάλους εμπόρους λιανικής πώλησης, θα γίνουν πιο διαδεδομένες για την καλύτερη αντιμετώπιση των δυσκολιών των επιχειρήσεων.

Συνήθως, η έννοια της μίσθωσης περιλαμβάνει μια σταθερή βάση ενοικίου συν μια μεταβλητή που βασίζεται σε ένα ποσοστό των πωλήσεων που δημιουργούνται στο ακίνητο.

Η προσθήκη της μεταβλητής που συνδέεται με ένα μέρος των ηλεκτρονικών πωλήσεων ενός ενοικιαστή έχει διερευνηθεί τα τελευταία χρόνια, δεδομένης της ενίσχυσης που προσφέρουν τα φυσικά καταστήματα στις διαδικτυακές πωλήσεις.

Αυτή είναι μια πρακτική που ακολουθείται πλέον σε αλλά εμπορικά κέντρα και φαίνεται να είναι μια λύση με την οποία όλοι είναι ικανοποιημένοι, μισθωτές και εκμισθωτές.

Μια μελέτη του 2018 από το Διεθνές Συμβούλιο Εμπορικών Κέντρων διαπίστωσε ότι το άνοιγμα ενός καταστήματος βοηθά στην αύξηση της επισκεψιμότητας στον ιστότοπο ενός λιανοπωλητή εντός μιας δεδομένης αγοράς περίπου 37% κατά μέσο όρο, κατά τη διάρκεια του τριμήνου που ακολουθεί.

Η συζήτηση για πληρωμή ενοικίου με βάση και τις ηλεκτρονικές πωλήσεις φαίνεται να ακούγεται πιο έντονα, δεδομένης της επιταχυνόμενης ψηφιακής αλλαγής εν μέσω της πανδημίας.

Οι ταχέως αναπτυσσόμενες πρακτικές omnichannel, όπως το BOPIS, η παραλαβή ειδών εντός των καταστημάτων και η αποστολή από το κατάστημα, απαιτούν από όλα τα καταστήματα να λειτουργούν.

Οι έμποροι λιανικής στο παρελθόν αντιμετώπισαν αυτή την πρακτική με πολλές επιφυλάξεις αλλά πλέον το εξετάζουν πολύ θετικά όταν συνδυάζεται με μείωση του σταθερού ενοικίου. Η ανησυχία που είχαν ήταν ότι θα πληρώνουν ενοίκιο τόσο στα καταστήματα όσο και στις αποθήκες για το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Βέβαια η εύρεση μιας φόρμουλας για την αποζημίωση των ιδιοκτητών για την επιρροή του καταστήματος στα διαδικτυακά έσοδα φαίνεται να είναι περίπλοκη και να απαιτεί αρκετά καλό υπολογισμό. 

Τελικά αντί να πληρώνονται ενοίκια μόνο, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να είναι περισσότερο από ποτέ συνεργάτες στην επιχείρηση των ενοικιαστών τους. Με αυτό τον τρόπο σκέψης οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών θα γίνουν ευκολότερες σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.