18 Δεκ 2024
READING

efood στο delivery και το κενό στο last mile

4 MIN READ

efood στο delivery και το κενό στο last mile

efood στο delivery και το κενό στο last mile

Η περίοδος της πανδημίας δημιούργησε ή μεγέθυνε μια αγορά. Την παράδοση στο σπίτι. Αυτή η νέα και μεγάλη αγορά έχει κυρίως δύο μεγάλες υποκατηγορίες. Το delivery φαγητού και τροφίμων και την παράδοση ηλεκτρονικών παραγγελιών, το last mile όπως αποκαλείται.

Έχουν ήδη ξεκινήσει να δρομολογούνται εξελίξεις σε αυτές τις δύο υποκατηγορίες και το επόμενο διάστημα θα δούμε νέα σχήματα να διεκδικούν μερίδια και ηγετική θέση.

Για να καλυφθούν οι ανάγκες αυτής της νέας αγοράς υπάρχουν κυρίως δύο τρόποι. Η ανάπτυξη δικτύων από τις εταιρείες, ή η συνεργασία με διανομείς και last mile logistics.

Για παράδειγμα μπορεί ο Σκλαβενίτης ή το Πλαίσιο να έχουν δικό τους δίκτυο διανομής, ή να χρησιμοποιήσουν εταιρείες διανομών που θα το κάνουν για αυτούς.

Σε αρκετές περιπτώσεις κάνουν και τα δύο παράλληλα. Το δικό τους δίκτυο μαζί με εταιρείες διανομών-μεταφορών.

Μια από τις πρώτες εξελίξεις ήταν οι συνεργασίες των super market με εταιρείες όπως το efood.gr και το delivery.gr.

Τώρα όμως βλέπουμε κάποιες ακόμη εξελίξεις που θα οδηγήσουν σε αλλαγές και κατοχύρωση θέσεων σε μια αγορά που θα μεγεθύνεται σταθερά τα επόμενα 10 χρόνια.

Το efood παρουσίασε τη νέα του τηλεοπτική καμπάνια, η οποία αναδεικνύει την πολύπλευρη ταυτότητα του brand παρουσιάζοντας μια νέα πραγματικότητα: όλοι μπορούν να παραγγείλουν εύκολα και γρήγορα ό,τι, -μα ό,τι- θέλουν από το efood.

Το efood βρίσκεται στην αγορά τα τελευταία 8 χρόνια και οι περισσότεροι το ταυτίζουν με το delivery φαγητού και καφέ. Όμως μετά την πανδημία και κυρίως λογω της συνεργασίας με τον Σκλαβενίτη, η εταιρεία κάνει ένα “άνοιγμα” στην τοποθετησή της ως μάρκα στην αγορά.

Η καμπάνια παρουσιάζει μια σειρά από πολλές ανάγκες που μπορεί να εξυπηρετήσει σχεδόν σε όλες τις Food & Beverage κατηγορίες προϊόντων, συμπεριλαμβανόμενης της κατηγορίας των super market.

Από το φαγητό και τον καφέ, μέχρι τα ψώνια από την αλυσίδα supermarket ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ, και τα καθημερινά απαραίτητα από μανάβικα, ιχθυοπωλεία, κρεοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, κάβες, bar και φούρνους, όλα είναι delivered by efood.

Ουσιαστικά τοποθετείται ως η εταιρεία που μπορεί να μεταφέρει όλα τα προϊόντα των κατηγοριών που αναφέρθηκαν και επεκτείνει το brand positioning.

Toν Μάιο του 2015, η Delivery Hero, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον χώρο του online food delivery παγκοσμίως, που σήμερα δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 40 χώρες, επένδυσε στο efood.

Προφανώς αυτές οι κινήσεις δεν είναι τυχαίες αλλά μέρος μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής με συγκεκριμένη στόχευση.

Ο ίδιος γερμανικός όμιλος online delivery, Delivery Hero, επιδιώκοντας να επωφεληθεί περαιτέρω από την έκρηξη των διαδικτυακών αγορών εν μέσω πανδημίας, απέκτησε την εφαρμογή παντοπωλείων InstaShop, μια ελληνική startup που δραστηριοποιείται στο Ντουμπάι, έναντι 360 εκατ. δολαρίων.

Η InstaShop, εταιρεία με παρουσία στην αγορά περίπου πέντε χρόνια, εκτιμάται ότι διαθέτει μισό εκατομμύριο χρήστες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ, το Μπαχρέιν, την Αίγυπτο και τον Λίβανο, όπου πραγματοποιεί παραδόσεις – εντός μιας ώρας – προϊόντων, από φρέσκα φρούτα και λαχανικά, μέχρι φαρμακευτικά προϊόντα και λουλούδια.

Η Delivery Hero αξίζει περίπου 20 δισεκατομμύρια ευρώ – ποσό περίπου τριπλάσιο από την αξία που είχε όταν έκανε το ντεμπούτο της στη γερμανική χρηματιστηριακή αγορά τον Ιούνιο του 2017. Οι μετοχές της Delivery Hero έχουν αυξηθεί κατά 70% από τα χαμηλά επίπεδα που καταγράφηκαν στα μέσα Μαρτίου.

Συνολικά λοιπόν έχουμε μια πολυεθνική εταιρεία, την Delivery Hero, η οποία με τον τοπικό της βραχίονα το efood.gr υλοποιεί στρατηγική κυριαρχίας με ηγετικό μερίδιο σε μια νέα και μεγάλη αγορά.

Στην δεύτερη υποκατηγορία έχουμε το ηλεκτρονικό εμπόριο και τις εταιρείες courier που εξυπηρετούν το last mile στην Ελλάδα.

Αυτή η αγορά επίσης μεγαλώνει πάρα πολύ και εκεί υπάρχουν τέσσερις κυρίως μεγάλες εταιρείες ,οι ACS, Γενική Ταχυδρομική, ΕΛΤΑ Courier και Speedex.

Και οι τέσσερις αυτές εταιρείες ξεκίνησαν παλαιότερα να μεταφέρουν κυρίως φακέλους και αλληλογραφία και σήμερα εξυπηρετούν το μεγαλύτερο μέρος των παραδόσεων προϊόντων από ηλεκτρονικές αγορές.

Οι εταιρείες αυτές δοκιμάστηκαν στην αρχή της πανδημίας και φάνηκαν πολλές αδυναμίες, αλλά τώρα είναι μπροστά σε ένα περιβάλλον lockdown, λίγες ημέρες πριν το Black Friday  και τη Χριστουγεννιάτικη περίοδο.

Σε αυτή την αγορά είναι πιθανό να υπάρξουν εξελίξεις, εάν αυτές οι εταιρείες δεν καταφέρουν να ανταποκριθούν στις μεγάλες ανάγκες παράδοσης προϊόντων από αγορές στο e-commerce.

Προφανώς η επένδυση σε μια τέτοια αγορά είναι μεγάλη για να μπορέσει να μπει ένας νέος “παίκτης”, αλλά υπάρχει πάντα ο κίνδυνος του disruption, υπάρχουν πάντα μεγάλοι όμιλοι που θα τους ενδιέφερε να επενδύσουν, αλλά και τέλος μικρότερες εταιρείες που μπορούν να εστιασουν μόνο σε Αττική και Θεσσαλονίκη όπου είναι το συντριπτικά μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς.

Τα μεγάλα ηλεκτρονικά καταστήματα και κυρίως οι πλατφόρμες όπως το Skroutz μπορούν να διαμορφώσουν τις εξελίξεις σε αυτή τη αγορά του last mile αφού συνεχίζουν να μεγαλώνουν και θα είναι σε θέση να καθορίσουν τους κανόνες αλλά και πιθανά να “επηρεάσουν τους παίκτες”.

Είναι βέβαιο ότι μιλάμε για μια αγορά συνολικά που ακόμη διαμορφώνεται, επανακαθορίζεται, μεγαλώνει και αλλάζει.Όμως “Είναι πολλά τα λεφτά Άρη!”.

 

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.