Διαφορετικά Χριστούγεννα για όλους

Τόσο οι retailers όσο και οι καταναλωτές προβλέπουν ότι η εορταστική περίοδος θα είναι γεμάτη εκπτώσεις και ψώνια μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου. Θα είναι όμως, αυτή η περίοδος του χρόνου , η συνηθισμένη περίοδος αιχμής για το εμπόριο;

Όπως κάθε χρόνο, η Capgemini ρώτησε χιλιάδες διεθνείς καταναλωτές και εμπόρους τι περιμένουν από την επερχόμενη εορταστική περίοδο. Φαίνεται ότι λόγω της αβεβαιότητας της κρίσης της πανδημίας , οι προσδοκίες των καταναλωτών  είναι πιο δύσκολο να προβλεφθούν, αλλά οι ερευνητές μπορούν να διακρίνουν μερικές τάσεις.

Για παράδειγμα, υπάρχει μια σχεδόν βεβαιότητα για την μεταστροφή σε “διαδικτυακά Χριστούγεννα”.Το 49 % των αγοραστών αναμένουν να ψωνίσουν περισσότερα στο διαδίκτυο φέτος.

Οι έμποροι λιανικής βασίζονται σε αυτό, καθώς το 93% από αυτούς έχουν ήδη λάβει μέτρα για να ενισχύσουν τη διαδικτυακή τους παρουσία. Οι μισοί έχουν βελτιώσει τον ιστότοπό τους ή το κανάλι του ηλεκτρονικού εμπορίου, το 34% έχει ήδη αυξήσει τη διαδικτυακή παρουσία του και το 21% έχει εισαγάγει νέες εικονικές εμπειρίες αγορών. Όλα αυτά συνέβαιναν  ακόμη και πριν από το δεύτερο lockdown στην Ευρώπη, επισημαίνει η Capgemini.

Λιγότερες παρορμητικές αγορές

Ωστόσο, ο αντίκτυπος αναμένεται να είναι υψηλότερο στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς μόνο το 27% των εποχιακών αγορών αναμένεται να πραγματοποιηθούν στο κατάστημα. Πέρυσι ήταν 42%.

Όσοι πάνε στα φυσικά καταστήματα, στο 33 %των περιπτώσεων, θα πάνε μόνο όταν ξέρουν ακριβώς τι θέλουν να αγοράσουν. Το ένα τρίτο των αγοραστών πραγματοποιούν επίσης διαδικτυακή έρευνα πριν ξεκινήσουν τα ψώνια τους. Αυτά τα στοιχεία δείχνουν κυρίως ότι η αγορά θα μειωθεί, μια τάση που θα παρατηρήσουμε επίσης στην Ευρώπη.

Φέτος, οι καταναλωτές δίνουν προτεραιότητα στα βασικά: το 44% των ερωτηθέντων προτιμά να αγοράζει βασικά προϊόντα για άλλους ή για τον εαυτό του αντί για δώρα (35%) ή προσφορές (21%).

Μόνο το 18% σχεδιάζει να αγοράσει πολυτελή αγαθά, αν και υπάρχει ένα αξιοσημείωτο χάσμα: περίπου το 40 %των νεότερων (18 – 34 ετών) δηλώνουν ότι θα διαθέσουν αρκετά χρήματα για να αγοράσουν πράγματα κατά τη διάρκεια του Black Friday.

Οι καταναλωτές με υψηλό εισόδημα προβλέπουν ότι θα ξοδέψουν περισσότερα φέτος. Ωστόσο, μόνο το 14% των καταναλωτών παγκοσμίως αναμένουν να ξοδέψουν περισσότερα από το συνηθισμένο κατά τη διάρκεια του Black Friday φέτος. Πάνω από το ένα τρίτο σχεδιάζει να δαπανήσει λιγότερα, κυρίως επειδή το διαθέσιμο εισόδημά τους είναι χαμηλότερο (43%).

Ως αποτέλεσμα, οι retailers δεν ξέρουν τι να περιμένουν. Λιγότερο από το ήμισυ αναμένει αύξηση των πωλήσεων φέτος. Ωστόσο, οι έμποροι λιανικής κάνουν ό, τι μπορούν για να προσελκύσουν πελάτες.

Το 78 % σχεδιάζει να προσφέρει μεγαλύτερες εκπτώσεις, ενώ το ένα τρίτο θα έχει συγκεκριμένες διαδικτυακές εκπτώσεις και προϊόντα σε προσφορά.

Περισσότερες από τις μισές αλυσίδες εφοδιασμού φοβούνται για την εξέλιξη της πανδημία της. Ένας στους τρεις παραδέχεται επίσης ανοιχτά ότι δεν μπορεί να προγραμματίσει σωστά τις αγορές του εξαιτίας της τρέχουσας αβεβαιότητας.