25 Απρ 2024
READING

Η Βαρκελώνη σχεδιάζει να γίνει μια πράσινη πόλη

2 MIN READ

Η Βαρκελώνη σχεδιάζει να γίνει μια πράσινη πόλη

Η Βαρκελώνη σχεδιάζει να γίνει μια πράσινη πόλη

Στο κέντρο της Βαρκελώνης, ένας στους τρεις δρόμους θα γίνει σύντομα «πράσινος » δίνοντας προτεραιότητα στους ανθρώπους που περπατούν με τα πόδια ή χρησιμοποιούν  ποδήλατα αντί για αυτοκίνητα.

Σε αυτούς τους δρόμους, 21 διασταυρώσεις θα μετατραπούν σε δημόσιες πλατείες, έτσι ώστε κανείς στην περιοχή δεν θα απέχει περισσότερο από 650 μέτρα από ένα μικρό πάρκο.

«Θέλουμε η Βαρκελώνη να είναι μια βιώσιμη πόλη», δήλωσε η Janet Sanz, αναπληρώτρια δήμαρχος της πόλης για την οικολογία και την κινητικότητα σε πρόσφατη συνέντευξη.

«Κατανοούμε πως σήμερα στους δημόσιους χώρους μας, θέλουμε πολλές κοινωνικές  δραστηριότητες, αλλά θα πρέπει να καταλάβουν χώρο από τις ιδιωτικές μεταφορές, τόσο από κινούμενα αυτοκίνητα όσο και από τα παρκαρισμένα».

Το νέο σχέδιο, το οποίο θα εφαρμοστεί τα επόμενα 10 χρόνια και θα κοστίσει περίπου 44 εκατομμύρια δολάρια, είναι μια παραλλαγή της έννοιας “superblock” της πόλης, ένα σχέδιο που περιορίζει την κίνηση μέσα σε ένα δίκτυο εννέα τετραγώνων, επιτρέποντας στα αυτοκίνητα να οδηγούν ελεύθερα μόνο γύρω από την περίμετρο.

«Το 60% του δημόσιου χώρου χρησιμοποιείται στην πραγματικότητα από αυτοκίνητα, οπότε όλη η ιδέα πίσω από το superblock είναι να αφαιρέσουμε χώρο από τα αυτοκίνητα και να το διαθέσουμε στους ανθρώπους», λέει ο Mark Nieuwenhuijsen, καθηγητής περιβαλλοντικής στρατηγικής στο Ινστιτούτο της Βαρκελώνης.

Η αρχική ιδέα, από τον πολεοδομικό προγραμματιστή Salvador Rueda, στοχεύει στη μείωση της ρύπανσης και του θορύβου, στο να κάνει τους ανθρώπους πιο σωματικά ενεργούς και στο να αυξήσει τον πράσινο χώρο, το οποίο μπορεί επίσης να συμβάλει στη μείωση του φαινομένου της αστικής ζέστης.

Το 2016, η πόλη δημιούργησε ένα superblock σε μια γειτονιά που ονομάζεται Poblenou-υπάρχουν έξι σε ισχύ τώρα και έχουν προγραμματιστεί έως και έντεκα για το εγγύς μέλλον.

Η έρευνα του Nieuwenhuijsen υποδηλώνει ότι εάν δημιουργηθούν 500 superblocks αυτό θα βελτιώσει την υγεία αρκετά για να αποτρέψει 700 πρόωρους θανάτους στην πόλη κάθε χρόνο.

Συχνά γίνεται διάφορες συζητήσεις που σχετίζονται με την μείωση τη χρήσης των αυτοκινήτων στη Βαρκελώνη. Οι ιδιοκτήτες καταστημάτων λιανικής συχνά πιστεύουν ότι οι πεζόδρομοι θα μειώσουν τις πωλήσεις, αν και το αντίθετο ισχύει στην πραγματικότητα. Αλλά ακόμη και οι μικρότερες αλλαγές μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της περιοχής.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.