26 Απρ 2024
READING

Η αγορά ρούχων, τα μεταχειρισμένα και η βιωσιμότητα

4 MIN READ

Η αγορά ρούχων, τα μεταχειρισμένα και η βιωσιμότητα

Η αγορά ρούχων, τα μεταχειρισμένα και η βιωσιμότητα

Μια τεράστια δύναμη αναδιαμορφώνει τη βιομηχανία της μόδας: τα μεταχειρισμένα ρούχα. Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, η αγορά μεταχειρισμένων ενδυμάτων στις ΗΠΑ αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί τα επόμενα 10 χρόνια – από 28 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019 σε 80 δισεκατομμύρια δολάρια το 2029 – σε μια αμερικανική αγορά αξίας 379 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το 2019, τα μεταχειρισμένα ρούχα επεκτάθηκαν 21 φορές ταχύτερα από ότι τα συμβατικά είδη ένδυσης. Ακόμα πιο μετασχηματιστική, είναι η δυνατότητα των μεταχειρισμένων ενδυμάτων, να αλλάξουν δραματικά την αγορά της “γρήγορης” μόδας – ένα επιχειρηματικό μοντέλο που χαρακτηρίζεται από φθηνά και μίας χρήσης ρούχα που εμφανίστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 2000 κυρίως από μάρκες όπως η H&M και η Zara.

Η γρήγορη μόδα αναπτύχθηκε εκθετικά τις επόμενες δύο δεκαετίες, αλλάζοντας σημαντικά το τοπίο της μόδας με την παραγωγή περισσότερων ενδυμάτων, την ταχύτερη διανομή και την ενθάρρυνση των καταναλωτών να αγοράζουν ρούχα σε χαμηλές τιμές. 

Ενώ η γρήγορη μόδα αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται κατά 20% τα επόμενα 10 χρόνια, η μεταχειρισμένη μόδα είναι έτοιμη να αυξηθεί κατά 185%.

Οι ερευνητές που μελετούν την κατανάλωση και τη βιωσιμότητα των ενδυμάτων, πιστεύουν ότι η τάση μεταχειρισμένων ενδυμάτων έχει τη δυνατότητα να αναμορφώσει τη βιομηχανία μόδας και να μετριάσει τις επιζήμιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις της βιομηχανίας στον πλανήτη.

Η αγορά μεταχειρισμένων ειδών ένδυσης αποτελείται από δύο μεγάλες κατηγορίες, τα καταστήματα και τις πλατφόρμες μεταπώλησης. Η τελευταία όμως, είναι αυτή που τροφοδότησε σε μεγάλο βαθμό την πρόσφατη ανάπτυξη.

Τα μεταχειρισμένα ρούχα θεωρούνταν εδώ και αρκετά χρόνια ως είδη που ήταν φθαρμένα και βρώμικα και αρκετές φορές υπήρχαν στους πάγκους διάφορων παζαριών.

Ωστόσο, αυτή η αντίληψη έχει αλλάξει και τώρα πολλοί καταναλωτές θεωρούν ότι τα μεταχειρισμένα ρούχα είναι πανομοιότυπα ή ακόμα και ανώτερης ποιότητας από τα first hand.

Μια τάση «ανατροπής μόδας» –ή αγορά μεταχειρισμένων ρούχων και μεταπώλησής τους– έχει επίσης εμφανιστεί, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων καταναλωτών.

Χάρη στην αυξανόμενη ζήτηση των καταναλωτών και τις νέες ψηφιακές πλατφόρμες όπως το Tradesy και το Poshmark που διευκολύνουν την ανταλλαγή καθημερινών ενδυμάτων, η αγορά ψηφιακής μεταπώλησης γίνεται γρήγορα το επόμενο μεγάλο φαινόμενο στη βιομηχανία μόδας.

Η αγορά μεταχειρισμένων ειδών πολυτελείας είναι επίσης σημαντική. Οι έμποροι λιανικής όπως το RealReal ή το Vestiaire Collective παρέχουν μια ψηφιακή αγορά για πιστοποιημένη αποστολή ειδών πολυτελείας, όπου οι άνθρωποι αγοράζουν και πωλούν ετικέτες σχεδιαστών όπως οι Louis Vuitton, Chanel και Hermès. Η αγοραία αξία αυτού του τομέα έφτασε τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019.

Η τάση των μεταχειρισμένων ειδών ένδυσης φαίνεται επίσης να καθοδηγείται από την προσιτή τιμή, ειδικά τώρα, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης COVID-19.

Οι καταναλωτές όχι μόνο έχουν μειώσει την κατανάλωση μη απαραίτητων ειδών όπως είναι τα ρούχα, αλλά αγοράζουν περισσότερα ποιοτικά ενδύματα σε πιο προσιτές τιμές.

Για τους μεταπωλητές ενδυμάτων, η συνεχιζόμενη οικονομική συρρίκνωση σε συνδυασμό με το αυξημένο ενδιαφέρον για τη βιωσιμότητα έχει αποδειχθεί  ένας νικηφόρος συνδυασμός.

Η βιομηχανία μόδας έχει από καιρό συσχετιστεί με κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα, από την κακή μεταχείριση των εργαζομένων  έως τη ρύπανση και τα απόβλητα που παράγονται από την παραγωγή ενδυμάτων.

Λιγότερο από το 1% των υλικών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ενδυμάτων ανακυκλώνονται επί του παρόντος για να φτιάξουν νέα ρούχα, μια απώλεια 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως για τη βιομηχανία μόδας.

Η κλωστοϋφαντουργία παράγει περισσότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τις αεροπορικές και ναυτιλιακές βιομηχανίες. Περίπου το 20% της ρύπανσης των υδάτων σε όλο τον κόσμο είναι  αποτέλεσμα των λυμάτων από την παραγωγή και το φινίρισμα των υφασμάτων.

Οι καταναλωτές έχουν συνειδητοποιήσει σε μεγαλύτερο βαθμό τις οικολογικές επιπτώσεις της παραγωγής ενδυμάτων και απαιτούν από τις επιχειρήσεις ένδυσης να επεκτείνουν τη δέσμευσή τους για βιωσιμότητα.

Η αγορά μεταχειρισμένων ενδυμάτων θα μπορούσε να προσφέρει στους καταναλωτές έναν τρόπο να αντισταθούν στο σύστημα γρήγορης μόδας.

Η αγορά μεταχειρισμένων ενδυμάτων αυξάνει τον αριθμό των κατόχων ενός αντικειμένου, παρατείνοντας τη ζωή του – κάτι που έχει μειωθεί δραματικά στην εποχή της “γρήγορης” μόδας. Παγκόσμια, τα τελευταία 15 χρόνια, ο μέσος αριθμός φορών που φορούσε κάποιος ένα ρούχο προτού απορριφθεί έχει μειωθεί κατά 36%.

Υψηλής ποιότητας ρούχα που πωλούνται στη μεταχειρισμένη αγορά διατηρούν επίσης την αξία τους με την πάροδο του χρόνου, σε αντίθεση με τα φθηνότερα προϊόντα γρήγορης μόδας.

Έτσι, η αγορά μεταχειρισμένων ρούχων ,υψηλής ποιότητας, αποτελεί  θεωρητικά μια περιβαλλοντική νίκη. Ωστόσο, ορισμένοι επικριτές υποστηρίζουν ότι η αγορά μεταχειρισμένων ενθαρρύνει πραγματικά την υπερβολική κατανάλωση επεκτείνοντας την πρόσβαση σε φθηνά ρούχα.

Η τελευταία έρευνα υποστηρίζει αυτή τη δυνατότητα.Συνεντεύξεις σε νέες γυναίκες που ζουν στην Αμερική και χρησιμοποιούν τακτικά ψηφιακές πλατφόρμες όπως το Poshmark.

Είδαν τα μεταχειρισμένα ρούχα ως τρόπο πρόσβασης τόσο σε φθηνά προϊόντα όσο και σε αυτά που συνήθως δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά. Δεν το είδαν ως εναλλακτικό μοντέλο κατανάλωσης ή ως τρόπο μείωσης της εξάρτησης από τη νέα παραγωγή ενδυμάτων.

Ανεξάρτητα από το κίνητρο του καταναλωτή, η αύξηση της επαναχρησιμοποίησης ενδυμάτων είναι ένα μεγάλο βήμα προς το νέο φυσιολογικό στη βιομηχανία της μόδας, αν και το δυναμικό του για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της αειφορίας παραμένει άγνωστο.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.