Τι συμβαίνει με τις καταναλωτικές συνήθειες της γενιάς Z στην Ασία ;

Οι παγκόσμιες μάρκες προσπαθούν να κερδίσουν πελάτες Gen Z στην Κίνα, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία για να ανακάμψουν μετά την πανδημία, αλλά για να φτάσουν σε αυτό το δημογραφικό target group , θα πρέπει να προσαρμόσουν ανάλογα τις στρατηγικές τους. 

Τα νεαρά είδη κοινού στην Ασία είναι συνειδητά ως προς τις τιμές, ενδιαφέρονται λιγότερο για διασημότητες από ό, τι οι παλαιότερες γενιές και επενδύουν περισσότερο σε προτάσεις από φίλους και οικογένεια.

Στρέφονται προς πλατφόρμες που προσφέρουν ζωντανή ροή και ιδιωτικά μηνύματα καθώς και πλατφόρμες βάσει περιεχομένου και όχι βασισμένες σε δημοτικότητα.

Πολυτελείς μάρκες από τη Burberry έως τον Dior αξιοποιούν αυτές τις πλατφόρμες για επικοινωνία.

Η συνάντηση με νέους σε ηλικία Ασιάτες καταναλωτές όπου βρίσκονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να προετοιμάσει μάρκες για το μέλλον σε μια κρίσιμη στιγμή.Αναμένεται από τους καταναλωτές της Gen Z να καλύψουν το 10% έως 15% της παγκόσμιας αγοράς προσωπικών πολυτελών ειδών έως το 2025 και καθώς η πανδημία συνεχίζεται, η πολυτέλεια βασίζεται στην ανάκαμψη της Ασίας για να ανακτήσει τις πωλήσεις, ιδιαίτερα στην Κίνα. 

Οι πωλήσεις της Kering στον Ασία αυξήθηκαν κατά 18,5%, ενώ τα κέρδη της LVMH επέστρεψαν στην ανάπτυξη για το τρίτο τρίμηνο του 2020, εν μέρει τροφοδοτούμενα από τις κινεζικές δαπάνες.

Οι χρήστες Gen Z στην Κίνα και τη Νότια Κορέα ειδικότερα, είναι μερικοί από τους πρώτους που υιοθετούν τάσεις τεχνολογίας που θα εξαπλωθούν σε όλο τον κόσμο. Αλλά για να συντονιστούν με αυτούς τους αγοραστές, οι μάρκες  θα πρέπει να μάθουν τις δυνατότητες των νέων πλατφορμών και να εγκαταλείψουν μερικές από τις πιο αξιόπιστες τακτικές marketing.

Η Dior ενεργοποιεί καμπάνιες σε διάφορες κινεζικές τοπικές πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένων των WeChat, Weibo, Douyin και Bilibili, καθώς και Kakao στη Νότια Κορέα και Line στην Ιαπωνία.

Η προσαρμοστικότητα είναι το κλειδί, όπως και η αίσθηση της αμεσότητας, επιτρέποντας στο κοινό να ανακαλύψει κάτι ζωντανό και να αισθανθεί ότι είναι μέρος αυτού, το οποίο δημιουργεί μια αίσθηση ουσιαστικής σύνδεσης.

Ως η νεότερη ομάδα καταναλωτών, η Gen Z βρίσκεται ακόμη στη φάση ανακάλυψης της πολυτέλειας, ειδικά όσον αφορά τις εξειδικευμένες μάρκες. Η Gen Z εισέρχεται στην πολυτέλεια πολύ νωρίτερα από ό, τι οι προηγούμενες γενιές και η ανακάλυψη είναι μια πολύ μεγάλη κίνηση για αυτούς.Παρουσιάζονται πολύ δεκτικοί στο να δουν νέες μάρκες.

Η όρεξη των Κινέζων Gen Z για πολυτελείς εμπειρίες που συνδυάζουν τη νεότητα με τη διασκέδαση εκφράζεται επίσης μέσω της εκτίμησής τους για υψηλές συνεργασίες που συνδυάζουν ποπ κουλτούρα, πολυτέλεια αλλά και μάρκες που αγαπούν, όπως οι συλλογές McDonald’s x Alexander Wang και KFC x Karl Lagerfeld.

Παρά το ενδιαφέρον για την πολυτελή μόδα, η Gen Z έχει επίγνωση των τιμών σε όλες τις εκφάνσεις καθώς οι νέοι καταναλωτές θα αναζητούν όλο και περισσότερο αξία σε προϊόντα πολυτελείας.

Η οικονομική κρίση και η κρίση στην υγεία εξαιτίας του Covid-19 ενίσχυσε την ήδη προοδευτική άποψη της Gen Z για κοινωνικά και πολιτικά θέματα.

Οι μάρκες αναμένεται όλο και περισσότερο να καθοδηγούνται από το σκοπό και να είναι κοινωνικά υπεύθυνες, καθώς και να μπορούν να παραμένουν συνδεδεμένες και να κερδίζουν αξία μεταξύ των νέων Ασιατών καταναλωτών πολυτελείας με καινοτόμους τρόπους.

Η γενιά Ζ παραμένει η μεγαλύτερη γενιά όσον αφορά τον πληθυσμό και ως εκ τούτου είναι μία από τις πιο σημαντικές ηλικιακές ομάδες που σε λίγο θα είναι αυτοί που θα παίρνουν τις πιο σημαντικές αποφάσεις.