22 Ιαν 2025
READING

Η second hand αγορά ήρθε για να κυριαρχήσει

3 MIN READ

Η second hand αγορά ήρθε για να κυριαρχήσει

Η second hand αγορά ήρθε για να κυριαρχήσει

Η αγορά μεταχειρισμένων ειδών πολυτελείας μπορεί να είχε προκαλέσει αρνητικές εντυπώσεις στο παρελθόν, αλλά με το αυξημένο ενδιαφέρον και τη συνειδητοποίηση του κλάδου για τη βιωσιμότητα, αυτό το τμήμα της αγοράς αναπτύσσεται γρήγορα.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα του κορυφαίου διαδικτυακού καταστήματος Thred Up, η παγκόσμια μεταχειρισμένη αγορά εκτιμήθηκε σε 28 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019 και αναμένεται να ανέλθει σε 64 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2024.

Εκτός από το να κάνει την πολυτέλεια πιο προσιτή και προσβάσιμη σε ένα μεγαλύτερο κοινό, το μοντέλο μεταχειρισμένων ρούχων δίνει στους αγοραστές πρόσβαση σε είδη εκτός αποθέματος ή εκτός εποχής, καθώς και κυκλοφορίες περιορισμένης έκδοσης.

Η αγορά μεταχειρισμένων προϊόντων απευθύνεται μόνο σε μια συγκεκριμένη καταναλωτική ομάδα και έχει αλλάξει με την πάροδο του χρόνου ;

Η “μεταχειρισμένη” μόδα είναι πλέον αποδεκτή από όλους. Τα τελευταία χρόνια, έχουμε δει την αλλαγή της νοοτροπίας των καταναλωτών και το στίγμα που συνδέεται με τα μεταχειρισμένα αντικείμενα να μην αφορά πλέον τους καταναλωτές.

Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει σίγουρα την Gen Z και τους millennials στην πρώτη γραμμή του κινήματος κυκλικότητας να οδηγούν αυτήν την αλλαγή στη νοοτροπία και τη συμπεριφορά.

Οι νεότερες γενιές υιοθετούν πιο οικολογικές συμπεριφορές. Η vintage μόδα είναι εγγενώς βιώσιμη και γίνεται γρήγορα η επιλογή για την ανάπτυξη μιας μοναδικής αίσθησης στυλ. Οι καταναλωτές αναζητούν κάτι μοναδικό αλλά σχετικό στις αγορές τους, και κατευθύνονται από τον παράγοντα της «καλής αίσθησης» για να φέρουν το παρελθόν στο παρόν.

Ο COVID-19 άλλαξε τον κύκλο κατανάλωσης μεταχειρισμένων αγαθών;Το καταναλωτικό τοπίο έχει υποστεί μια σειρά θεμελιωδών αλλαγών τα τελευταία 5 έως 10 χρόνια – αυτό έχει ήδη ασκήσει πίεση στη βιομηχανία λιανικής να ανταποκριθεί, οδηγώντας τις επιχειρήσεις να είναι πιο καινοτόμες και ευέλικτες στον τρόπο λειτουργίας τους.

Η τρέχουσα κατάσταση οδηγεί περαιτέρω την ανάγκη για τη βιομηχανία λιανικής να είναι δυναμική και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πελατών, καθώς τα πράγματα θα συνεχίσουν να αλλάζουν δραματικά, ειδικά μετά από μια κρίση όπως αυτή.

Από την πλευρά των καταναλωτών οι άνθρωποι θα βγουν από αυτήν την κρίση με διαφορετική νοοτροπία, ενδεχομένως να επανεξετάσουν τις προτεραιότητές τους και τον τρόπο που καταναλώνουν.

Σύμφωνα με την έρευνα της McKinsey COVID-19 στη μελέτη ενδυμάτων και μόδας, το 20% των καταναλωτών αναμένουν να μειώσουν την κατανάλωση ενδυμάτων μετά την κρίση.

Είναι μια νέα μορφή καταναλωτισμού που θα ωφελήσει μαζικά τη μεταπώληση, καθώς είναι ένας πιο συνειδητός και πιο προσιτός τρόπος απόλαυσης της μόδας. Πρόκειται για αγορά λιγότερων ειδών αλλά σίγουρα καλύτερων, επενδύοντας σε ποιοτικά κομμάτια που θα αντέξουν στη δοκιμασία του χρόνου.

Η κυκλική οικονομία είναι ευεργετική για όλους. Όταν ένας πελάτης πωλεί ένα κομμάτι μπορεί με τη σειρά του να χρησιμοποιήσει αυτά τα κεφάλαια για να επενδύσει σε ένα άλλο κομμάτι από την ίδια μάρκα πολυτελείας.

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν είδη πολυτελείας first hand, οπότε η προ-ιδιοκτησία τους δίνει την ευκαιρία να ανταλλάξουν και να αποκτήσουν πρόσβαση σε περισσότερα ποιοτικά κομμάτια σε πιο προσιτές τιμές.

Σε μελέτη το 62 % είπε ότι αγόρασαν μια μάρκα που τους αρέσει για πρώτη φορά και σχεδόν όλοι δήλωσαν ότι θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να αγοράσουν ξανά από αυτήν τη μάρκα. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι το 57 % είτε θα αγοράσει σίγουρα είτε θα εξετάσει το ενδεχόμενο να αγοράσει το προϊόν από πρώτο χέρι.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.