Τέλος εποχής για τα πολυκαταστήματα;

Πριν από δεκαετίες τεράστιες μάρκες πολυκαταστημάτων μετέφεραν μέρος των καταστημάτων τους στα εμπορικά κέντρα και αυτό δημιούργησε όφελος και για τους δύο. Οι λιανοπωλητές θα μπορούσαν να προσεγγίσουν ευκολότερα όλους τους πελάτες που γέμιζαν τα προάστια και τα εμπορικά κέντρα και θα μπορούσαν να κυνηγήσουν πελάτες που απλά έκαναν βόλτες στους διαδρόμους.

Τον τελευταίο καιρό αυτές οι συνέργειες δεν αποφέρουν το προβλεπόμενο αποτέλεσμα.Το ερώτημα είναι, τα εμπορικά κέντρα έχουν διώξει αυτά τα καταστήματα που κάποτε στηρίζονταν σε αυτά, ή απλώς έχουν απογοητευτεί τα πολυκαταστήματα από την κατάσταση που υπάρχει στα εμπορικά κέντρα;

Σίγουρα, τα εμπορικά κέντρα δεν κερδίζουν έσοδα.Πράγματι, τα εμπορικά κέντρα χάνουν, με ένα σταθερό ρυθμό, το στήριγμα από πολυκαταστήματα. Οι αναλυτές της Green Street Advisors τον Απρίλιο δήλωσαν ότι αναμένουν λίγο περισσότερο από το ήμισυ όλων των πολυκαταστημάτων που βασίζονται σε εμπορικά κέντρα να κλείσουν μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Αυτό με τη σειρά του πυροδοτεί μισθώσεις που επιτρέπουν την εύκολη έξοδο ή μια μη προγραμματισμένη επαναδιαπραγμάτευση ενοικίου. Η πανδημία έχει παίξει ρόλο σε αυτό, αλλά ούτως η άλλως η κατάσταση θα έφθανε σε αυτό το σημείο σε πέντε με δέκα χρόνια, ο COVID απλά το επίσπευσε.

Το αποτέλεσμα έχει ήδη φανεί. Η Gap δήλωσε ότι 350 καταστήματα Gap και Banana Republic θα έκλειναν, κυρίως στα εμπορικά κέντρα. Η εταιρεία στοχεύει να διαθέσει περίπου το 80% των φυσικών πόρων της , σε καταστήματα εκτός εμπορικών κέντρων και εστίαση στο διαδίκτυο.

Τα πολυκαταστήματα απομακρύνονται όλο και περισσότερο από τα εμπορικά κέντρα. Στην περίπτωση της Nordstrom, τα στελέχη τόνισαν πρόσφατα ότι δεν είναι πλέον λιανοπωλητής μόνο εμπορικών καταστημάτων.

Καθώς το λιανικό εμπόριο συνεχίζει να εξελίσσεται, το ευέλικτο μοντέλο υποστηρίζει μια συνεχιζόμενη αλλαγή από αυτό που ήταν κυρίως μια επιχείρηση που βασίζεται σε εμπορικά κέντρα προς ένα πιο διαφοροποιημένο μοντέλο που περιλαμβάνει και ψηφιακή παρουσία.

Πριν από δεκαετίες, τα εμπορικά κέντρα έδωσαν στα πολυκαταστήματα πρόσβαση σε μια ακμάζουσα μεσαία τάξη που ζούσε σε καλά προάστια – καταναλωτές που σήμερα πιθανά να πιέζονται τόσο για χρόνο όσο και για χρήματα που διαθέτουν, κάτι που θα μπορούσε να εξηγήσει την επιθυμία για πιο βολικές αγορές με καλύτερη τιμή.

Αρκετά εμπορικά κέντρα έχουν επίσης χάσει τη λάμψη τους αφού υπάρχουν πάρα πολλά εμπορικά καταστήματα σε πολλές περιοχές και τα υπαίθρια κέντρα αγορών αυξάνονται σε ορισμένες περιοχές.

Εν τω μεταξύ, αυτές οι ιδιότητες που έδωσαν το χαρακτηρισμό “πολυκαταστήματα” έχουν συρρικνωθεί ως επί το πλείστον υποστηρίζοντας μόνο ενδύματα αφού οι πωλήσεις οικιακών ειδών, ομορφιάς, ηλεκτρονικών ειδών και άλλων κατηγοριών που κάποτε βρίσκονταν σε πολυκαταστήματα έχουν μεταφερθεί σε ειδικευμένα καταστήματα.

Σίγουρα ο αριθμός των πολυκαταστημάτων θα μειωθεί και αυτά που θα μείνουν θα πρέπει να έχουν σαφές συγκριτικό πλεονέκτημα και πολύ ισχυρή μάρκα που να απευθύνεται σε ένα πιστό κοινό.