To Le Printemps καταρρέει 

Το Le Printemps, η διάσημη γαλλική αλυσίδα πολυκαταστημάτων, είναι επίσης θύμα της πανδημίας. Τέσσερα καταστήματα στη Γαλλία κλείνουν, όπως και τρία καταστήματα της θυγατρικής αλυσίδας Citadium.

Στα πολυκαταστήματα Le Printemps, οι απώλειες συσσωρεύονται, ειδικά μετά την κρίση της πανδημίας. Προκειμένου να σταματήσει αυτό, και να επιβιώσει η εταιρεία αναγκάζεται να μεταμορφώσει το μοντέλο της.

Η αλυσίδα πολυκαταστημάτων θέλει να προσαρμοστεί “στις απαιτήσεις της αγοράς”, διαφοροποιώντας περισσότερο την προσφορά της και ανανεώνοντας την πελατειακή της βάση, σύμφωνα με την Le Figaro.Η εταιρεία θα διαθέσει 40 εκατομμύρια ετησίως για αυτές τις επενδύσεις τα επόμενα δύο έως τρία χρόνια.

Αλλά πρώτα ο λιανοπωλητής πρέπει να κάνει σημαντικές εξοικονομήσεις: η περίφημη αλυσίδα σχεδιάζει να κλείσει επτά καταστήματα στη Γαλλία.

Θα κλείσουν τέσσερα πολυκαταστήματα Le Printemps στο Παρίσι (Place d’Italie), Le Havre, Strasbourg και Metz, όπως επίσης και τρία καταστήματα της θυγατρικής Citadium στο Παρίσι (Champs-Élysées and Nation) και την Toulon.

Η εταιρεία διαθέτει επί του παρόντος 19 πολυκαταστήματα στη Γαλλία με το όνομά της και οκτώ υποκαταστήματα με τη σημαία του Citadium.

Ως αποτέλεσμα αυτής της αναδιοργάνωσης, σχεδόν 450 θέσεις εργασίας θα χαθούν, ή περισσότερο από το 10% εργατικού δυναμικού. Σύμφωνα με την εταιρεία, το πρόγραμμα αναδιοργάνωσης περιλαμβάνει επίσης “προσαρμογή και ομαδοποίηση ορισμένων λειτουργιών υποστήριξης”.

Το Le Printemps λέει ότι θα υποστηρίξει τους πληγέντες υπαλλήλους με “κατάλληλα και εξατομικευμένα μέτρα”. Η εταιρεία θέλει επίσης να χρησιμοποιήσει έναν εξωτερικό συνεργάτη για να βρει αγοραστές για τα καταστήματα που θα κλείσουν.

Εδώ και μερικά χρόνια, η εταιρεία δραστηριοποιείται σε μια δομικά δύσκολη αγορά, η οποία επιδεινώθηκε από μια σειρά διαδοχικών οικονομικών κρίσεων και έχει χάσει το 17% της αξίας της τα τελευταία δέκα χρόνια. Η πανδημία αποδεκάτισε τον τουρισμό, ο οποίος επηρέασε ιδιαίτερα την εμβληματική ναυαρχίδα της Boulevard Haussmann στο Παρίσι.

Εκτός της Γαλλίας, επίσης, οι αλυσίδες πολυκαταστημάτων επιβαρύνονται δομικά: οι Marks & Spencer και John Lewis στο Ηνωμένο Βασίλειο, μεταξύ άλλων, ανακοίνωσαν πρόσφατα δραστικά μέτρα, ενώ άλλοι αγωνίζονται για τη ζωή τους. Υπάρχει ακόμα μέλλον για τα ιστορικά πολυκαταστήματα;