25 Απρ 2024
READING

Το ηλεκτρονικό εμπόριο ήρθε για να μείνει

3 MIN READ

Το ηλεκτρονικό εμπόριο ήρθε για να μείνει

Το ηλεκτρονικό εμπόριο ήρθε για να μείνει

Η πανδημία έχει επιταχύνει τη μετάβαση από την οικονομία των καταναλωτών σε ένα «storeless» περιβάλλον έως και 500%, αλλάζοντας οριστικά την αξίας της μάρκας, σύμφωνα με μία νέα έκθεση.

Τα ευρήματα μελέτης δείχνουν ότι το κλείσιμο καταστημάτων στις Η.Π.Α. θα φτάσει σχεδόν στα 25.000 φέτος από 9.300 πέρυσι, προκαλώντας διάφορες μάρκες να προσεγγίσουν τους καταναλωτές απευθείας μέσω ψηφιακών καναλιών.

Οι έμποροι πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για την στροφή προς το ηλεκτρονικό εμπόριο – μια σύγκλιση που έχει επιταχυνθεί σημαντικά από την πανδημία. Ενώ η προοπτική ενός επιτυχημένου εμβολίου κατά της πανδημίας οδήγησε σε εικασίες αυτή την εβδομάδα ότι οι λιανοπωλητές θα επιστρέψουν ενεργά το επόμενο έτος, οι μάρκες μπορούν να αναμένουν ότι μεγάλο μέρος του περιβάλλοντος θα παραμείνει μόνιμα  “παγωμένο”, καθιστώντας απαραίτητες τις ενέργειες τους προς την απευθείας πώλησης μέσω ψηφιακών καναλιών.

Το διαδικτυακό περιβάλλον των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έγινε ταυτόχρονα πιο εκδημοκρατισμένο, δίνοντας στις μικρότερες μάρκες την ευκαιρία να ανταγωνιστούν με μεγαλύτερους αντιπάλους.

Ενώ 200 σημαντικοί διαφημιζόμενοι είναι υπεύθυνοι για το 88% των εσόδων στα τηλεοπτικά δίκτυα των ΗΠΑ, ο γίγαντας κοινωνικών μέσων Facebook έχει 10 εκατομμύρια διαφημιζόμενους παγκοσμίως, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι μικρές επιχειρήσεις που επιδιώκουν να προσεγγίσουν κοντινούς πελάτες με στοχευμένες διαφημίσεις.

Αυτή η αλλαγή επηρεάζει σημαντικά τις κατηγορίες προϊόντων όπως τα καλλυντικά. Ενώ οι κορυφαίες 20 μάρκες ομορφιάς δημιουργούν το 96% των λιανικών πωλήσεων σε φυσικά καταστήματα  καταλαμβάνουν μόνο το 14% των πωλήσεων ηλεκτρονικού εμπορίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε η IAB.

Τα social media έχουν επίσης εκπαιδεύσει τους καταναλωτές να αναμένουν άμεση ικανοποίηση, έναν παράγοντα που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο οι μάρκες και οι λιανοπωλητές δραστηριοποιούνται.

Με το ηλεκτρονικό εμπόριο να αυξάνει το μερίδιό του στο συνολικό λιανικό εμπόριο στις ΗΠΑ επτά φορές περισσότερο από το 1995 σε 23% -25% επί του παρόντος, οι έμποροι λιανικής συμπεριλαμβανομένης της Walmart αλλάζουν τις λειτουργίες τους και τα σχέδια καταστημάτων για να ικανοποιήσουν καλύτερα τη ζήτηση των καταναλωτών.

Το ποσοστό των κορυφαίων 500 λιανοπωλητών που προσφέρουν online αγορές καθώς και υπηρεσία παραλαβής στο κατάστημα έχει αυξηθεί στο 43% επί του παρόντος από 7% τον περασμένο Δεκέμβριο.

Καθώς οι καταναλωτές εξοικειώνονται με αυτές τις υπηρεσίες, είναι πιθανό να συνεχίσουν να τις αναζητούν από μάρκες και εμπόρους λιανικής, ακόμη και μετά την πανδημία.

Οι μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες προσαρμόζονται επίσης σε αυτή την τάση. Το Facebook, το Google, το Pinterest και άλλα Big Tech έχουν αυξήσει τις δυνατότητές τους για το ηλεκτρονικό εμπόριο από τον Μάρτιο, θέτοντας συχνά το προσκήνιο τις μικρές επιχειρήσεις. 

Οι γενικότερες αλλαγές στην ζωή των ανθρώπων με την τεχνολογία έχει αλλάξει πλήρως και τις αγοραστικές συμπεριφορές των καταναλωτών.Η πανδημία απλώς επιτάχυνε την αλλαγή και έφερε τις εξελίξεις κάποια χρόνια νωρίτερα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.