26 Απρ 2024
READING

Οι πέντε σημαντικές εξελίξεις στον χώρο του λιανικού εμπορίου ρούχων

4 MIN READ

Οι πέντε σημαντικές εξελίξεις στον χώρο του λιανικού εμπορίου ρούχων

Οι πέντε σημαντικές εξελίξεις στον χώρο του λιανικού εμπορίου ρούχων

Το 2020, τα πτωχευτικά δικαστήρια γέμισαν με retailers.Μερικοί διέθεταν πάρα πολλά καταστήματα και δεν είχαν την ανάλογη δύναμη στο ηλεκτρονικό εμπόριο και άλλοι αγωνίζονταν να κάνουν το δίκτυο τους περισσότερο κερδοφόρο.

Ενώ η πανδημία, η οποία σαφώς μείωσε τη ζήτηση ορισμένες, αν όχι όλες, από αυτές τις πέντε σημαντικές εξελίξεις της τελευταίας δεκαετίας θα συνεχίσουν να προκαλούν προβλήματα στους εμπόρους λιανικής στην επόμενη δεκαετία.

Η παρακμή της μεσαίας τάξης

Καθώς η επόμενη δεκαετία θα σηματοδοτηθεί από την πανδημία, η αυγή της προηγούμενης ορίστηκε από τη Μεγάλη Ύφεση.Η οικονομική κρίση βοήθησε στη διεύρυνση ενός ήδη αυξανόμενου χάσματος πλούτου.

Μέχρι το 2012, μόλις το 42,2% των νοικοκυριών των ΗΠΑ είχε εισόδημα που έφθανε εντός του 50% του μέσου όρου, μειωμένο λίγο περισσότερο από το μισό το 1970.

Εδώ και χρόνια, συνήθως χρειάζονταν δύο εισοδήματα για να φθάσουν σε αυτά τα νούμερα. Μεταξύ 2007 και 2017 στις Η.Π.Α., η αύξηση του εισοδήματος για όσους το εισόδημα νοικοκυριού ξεπερνούσε τα 100.000 $ αυξήθηκε εντυπωσιακά 1,305% περισσότερο, από εκείνους με λιγότερο από 50.000 $, σύμφωνα με έκθεση της Deloitte πέρυσι.

Εν τω μεταξύ, το κόστος ζωής αυξάνεται, με το ιατρικό κόστος και το φοιτητικά δάνεια να ανεβαίνουν στα ύψη, σύμφωνα με την έκθεση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Deloitte φέτος διαπίστωσε ότι “οι λιανοπωλητές που επικεντρώθηκαν σε μάρκες και κανάλια που κάνουν εκπτώσεις διπλασίασαν τις πωλήσεις τους τα τελευταία 10 χρόνια”

Η άνοδος της γρήγορης μόδας και της τιμής

Δεν αποτελεί έκπληξη, λοιπόν, ότι οι φτηνές τιμές και οι εκπτώσεις θα κυβερνούσαν τη δεκαετία.Μέχρι το 2010, η γρήγορη μόδα ήταν μια δύναμη που έπρεπε να υπολογίζεται, καθώς οι καταναλωτές αγκάλιασαν τις χαμηλές τιμές από εταιρείες γρήγορης μόδας. 

Έλλειψη τυπικότητας στο σχολείο, την εργασία και τις ειδικές περιστάσεις

Το “Casual Friday” ήταν μια παραχώρηση που συνέβη στο χώρο εργασίας τη δεκαετία του 1990 όπου αποσκοπούσε στην ομαλή μετάβαση μεταξύ της εβδομάδας εργασίας και του Σαββατοκύριακου. Την τελευταία δεκαετία, ωστόσο, υπήρξε μικρή ζήτηση για αυτό, γιατί οι περισσότερες μέρες ήταν από μόνες τους “casual”.

Η πανδημία έχει εξαντλήσει περαιτέρω τη ζήτηση ενδυμάτων, εκτός από τα ρούχα που σχετίζονται με την άνεση και την αθλητική αναψυχή. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι οι καταναλωτές εξακολουθούν να μένουν στο σπίτι αλλά και επειδή ανησυχούν για τα οικονομικά τους.

Αναδυόμενη απαίτηση για αειφορία 

Μέχρι το τέλος της δεκαετίας, η γρήγορη μόδα βρίσκονταν στο χείλος του γκρεμού, καθώς περισσότεροι άνθρωποι άρχισαν να ξανασκέφτονται την κατανάλωση που έκαναν και εστίασαν στον ανθρώπινο και οικολογικό αντίκτυπο της κατασκευής ενδυμάτων.

Πέρυσι, η McKinsey προέβλεψε ότι η βιωσιμότητα ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση και η μεγαλύτερη ευκαιρία της βιομηχανίας το 2020.

Η πανδημία φαίνεται να τροφοδότησε περισσότερο αυτή την τάση. Σχεδόν οι μισοί καταναλωτές λένε ότι η επιδημία τους έκανε να ανησυχούν περισσότερο για το περιβάλλον, σύμφωνα με έκθεση της παγκόσμιας συμβουλευτικής εταιρείας Kearney.

Το 2019, το 71% είπε ότι έλαβε υπόψη το περιβάλλον όταν έκανε μια αγορά, αλλά στις 6 Μαρτίου του τρέχοντος έτους, η σκέψη αυτή αυξήθηκε στο 78% και μέχρι τις 10 Απριλίου έφθασε στο 83%.

Η άνοδος της μεταπώλησης

Η αγορά μεταχειρισμένων προϊόντων έχει μεταμορφωθεί, από έναν τρόπο που οι αγοραστές που διαθέτουν περιορισμένα χρήματα μπορούν να βρουν ακριβά ρούχα για αγορά, σε μια καταναλωτική συμπεριφορά από τους ανθρώπους όλων των εισοδημάτων.

Η πρακτική παραμένει ένας τρόπος εξοικονόμησης χρημάτων, αλλά προσελκύει επίσης τους καταναλωτές, ιδίως τους νεότερους, που το βλέπουν ως έναν βιώσιμο τρόπο επαναχρησιμοποίησης, μείωσης και ανακύκλωσης. Ορισμένοι έμποροι λιανικής αξιοποίησαν την ζήτηση. 

Το ThredUp – ένας ιστότοπος μεταπώλησης τον περασμένο χρόνο συνεργάστηκε με μια σειρά από mainstream λιανοπωλητές, συμπεριλαμβανομένων των Macy’s, JC Penney, Madewell, Gap και Walmart.

Το RealReal – που ασχολείται κυρίως με την πολυτελή ρούχα, πρόσφατα συνεργάστηκε με την Gucci και άνοιξε ένα κατάστημα στη λεωφόρο Michigan στο Σικάγο . Η Urban Outfitters πέρυσι ξεκίνησε τη δική της εταιρεία ενοικίασης ενδυμάτων, Nuuly, και η Nordstrom δοκιμάζει μια προσπάθεια στη Νέα Υόρκη. Το Rebag εστιάζει σε τσάντες και αξεσουάρ. 

Τα καλύτερα ενδύματα που διαρκούν περισσότερο, οι λύσεις για την αντιστροφή της κλιματικής αλλαγής, καλύτεροι τρόποι προσέγγισης του καταναλωτή, ο καλύτερος σχεδιασμός που είναι πραγματικά καινοτόμος ,οι καλύτερες ευκαιρίες για μικρότερες μάρκες να ανταγωνίζονται τις υψηλότερες και τέλος η σκέψη για την βιωσιμότητα θα βοηθήσουν τις μάρκες και τις εταιρείες να ανακάμψουν.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.