22 Ιαν 2025
READING

Το μπλε είναι το χρώμα για λογότυπο που επιλέγεται περισσότερο

4 MIN READ

Το μπλε είναι το χρώμα για λογότυπο που επιλέγεται περισσότερο

Το μπλε είναι το χρώμα για λογότυπο που επιλέγεται περισσότερο

Η πλειοψηφία των βιομηχανιών επιλέγουν μπλε λογότυπα. Ωστώσω οι retailers, οι οποίοι από πάντα έδειχναν μία προτίμηση στο κόκκινο που τραβούσε τα βλέμματα, αρχίζουν να πειραματίζονται με διαφορετικές αποχρώσεις.

Έρευνες από την πλατφόρμα σχεδιαστών 99designs αποκάλυψαν ότι το μπλε χρώμα είναι το κυρίαρχο χρώμα των λογοτύπων στους κλάδους της λογιστικής, της υγειονομικής περίθαλψης, της τεχνολογίας, των ακινήτων και της εμπορίας και των δημοσίων σχέσεων.

Η εταιρεία ανέλυσε 14.000 λογότυπα από όλο τον κόσμο για να δει πώς τα πιο δημοφιλή χρώματα σε έναν τομέα ταιριάζουν με τα επιθυμητά χαρακτηριστικά προσωπικότητας.

Τα λογότυπα του τομέα υγείας κυριαρχούνται ιδιαίτερα από την πιο γαλάζια οικογένεια, με την απόχρωση να εμφανίζεται στο 85% περίπου των λογοτύπων. Το λευκό και το πράσινο εμφανίστηκαν επίσης εμφανώς στον τομέα.

Αυτή η επιλογή έχει νόημα όταν σκεφτόμαστε τι συνδέουν οι πελάτες με το μπλε χρώμα: γνώση, ηρεμία, ασφάλεια και εμπιστοσύνη.Σε αυτό το περιβάλλον που είναι γεμάτο άγχος, όπου τόσο η ευημερία όσο και τα οικονομικά είναι ευάλωτα, το μπλε είναι δοκιμασμένο.

Λόγω της σύνδεσής του με τη βρωμιά, το καφέ χρώμα δεν είναι ιδιαίτερα αγαπητό και αυτό έχει νόημα – θέλουμε οι εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης να είναι καθαρές και αποστειρωμένες. Το κίτρινο και ροζ, ωστόσο, είναι φιλικά και φιλόξενα χρώματα, τα οποία μοιάζουν να έχουν θέση σε μια βιομηχανία φροντίδας.

Οι νομικές εταιρείες τείνουν να προτιμούν ένα κυρίαρχο χρώμα (συνήθως μπλε, γκρι ή μαύρο) από μόνο του ή συνοδευόμενο από ουδέτερο δευτερεύον χρώμα. Οι επιχειρήσεις ακινήτων έχουν αποδείξει ότι είναι πιο πολύχρωμες, ωστόσο περισσότερα από τα δύο τρίτα των κορυφαίων λογοτύπων στον κλάδο εξακολουθούν να εμφανίζονται με μπλε χρώμα.

Οι λογιστικές εταιρείες προτιμούν επίσης το μπλε, το μαύρο και το άσπρο, ωστόσο οι ερευνητές σημείωσαν ότι δύο από τις κορυφαίες εταιρείες – η PWC και η Deloitte – πέτυχαν με κίτρινο και πορτοκαλί.

Η γεωργία στρέφεται προς τα γήινα χρώματα του πράσινου, του καφέ, του κίτρινου και του κόκκινου, ενώ τα brands τεχνολογίας βασίζονται σε μπλε, άσπρο, μαύρο και κόκκινο αφού κανένα άλλο χρώμα δεν εμφανίζεται σε περισσότερο από το 12% των λογοτύπων στον τομέα.

Το κόκκινο προτιμάται από τους μεγάλους retailers, καθώς η απόχρωση είναι ελκυστική για όλους τους πωλητές.Ωστόσο, οι ερευνητές παρατήρησαν μια διαφορά μεταξύ των καθιερωμένων εταιρειών και των μικρότερων, νεότερων επιχειρήσεων.

Οι τελευταίοι που ζητούν λογότυπα εμφανίζονται πιο ανοιχτοί σε όλες τις αποχρώσεις και τους τόνους. Οι δημοσιογράφοι το απέδωσαν στην ποικιλομορφία μεταξύ των προϊόντων και των τιμών, σημειώνοντας ταυτόχρονα την «πρόσφατη παγκόσμια ανάπτυξη από μικρότερους retailers, όπου οι σύγχρονοι ιδιοκτήτες καταστημάτων θέλουν να απομακρυνθούν από χρώματα όπως το κόκκινο, το λευκό και το μπλε.

Παρά την εξειδίκευση στον τομέα της δημιουργικότητας και της επωνυμίας, οι εταιρείες marketing και δημοσίων σχέσεων προτιμούν το μπλε για το σχεδιασμό λογότυπων τους – σχεδόν το ήμισυ (43%) των λογοτύπων που ερευνήθηκαν παρουσιάζουν τον χρωματισμό. Το μαύρο χρώμα επίσης αποδεικνύεται δημοφιλές.

Η πλατφόρμα σημείωσε επίσης ότι ο πρόσφατος επανασχεδιασμός της Ogilvy χαρακτηρίζεται από ένα “λιγότερο επιθετικό κόκκινο από αυτό που είχε στο παρελθόν” που “τους κάνει να φαίνονται νεότεροι και πιο σύγχρονοι”.

Η βιομηχανία marketing είναι λίγο παράδοξη όταν πρόκειται για το marketing των χρωμάτων των λογότυπων.Πολλά brands θέλουν να φαίνονται νεαρά και μοντέρνα, αλλά δεν θέλουν τα λογότυπα τους να απομακρύνονται πολύ από τα παραδοσιακά πρότυπα.

Και λαμβάνοντας υπόψη ότι μερικοί από τους μεγαλύτερους οργανισμούς χρονολογούνται από πολύ παλιά αυτό που βλέπουμε είναι πολλά λογότυπα που σχεδιάστηκαν σύμφωνα με τις παλιομοδίτικες τάσεις, αλλά με αξιοσημείωτα εκσυγχρονισμένες αναβαθμίσεις.

Η πρόκληση στην επιλογή των σωστών χρωμάτων λογότυπων marketing, τουλάχιστον σήμερα, είναι το να απευθυνθούν και στις δύο πλευρές. Brands επικοινωνίας θέλουν τον επαγγελματισμό του χθες με την εκθαμβωτική πρόκληση του αύριο.

Τα λογότυπα πρέπει είναι φτιαγμένα έτσι ώστε να προσελκύσουν πελάτες, αλλά ταυτόχρονα να είναι και αρκετά επίσημα για να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.