25 Απρ 2024
READING

Οι μεγάλες προκλήσεις για τους ιδιοκτήτες εμπορικών κέντρων

3 MIN READ

Οι μεγάλες προκλήσεις για τους ιδιοκτήτες εμπορικών κέντρων

Οι μεγάλες προκλήσεις για τους ιδιοκτήτες εμπορικών κέντρων

Ένας από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες εμπορικών κέντρων στον κόσμο , η Unibail-Rodamco-Westfield (URW), αντιμετωπίζει μια στρατηγική πρόκληση και οι μέτοχοι μεταξύ τους διαφωνούν για την πορεία της εταιρείας και την διαχείριση των επόμενων βημάτων.

Οι πινακίδες προς πώληση θα μπορούσαν να τοποθετηθούν πάνω από τα εμπορικά κέντρα της Westfield στις ΗΠΑ μετά την επόμενη εβδομάδα, καθώς ένας πόλεμος δισεκατομμυρίων δολαρίων για το μέλλον του γίγαντα των  εμπορικών κέντρων παίζεται σε μια εκρηκτική μάχη μεταξύ μετόχων.

Μια κλιμακούμενη αντιπαλότητα για τον καλύτερο τρόπο διοίκησης της επιχείρησης στη συνεχιζόμενη λιανική κρίση κορυφώνεται. Ο Cristophe Cuvillier, Διευθύνων Σύμβουλος της μητρικής εταιρείας Unibail-Rodamco-Westfield (URW), θα αντιμετωπίσει δύο πρώην διευθύνοντες συμβούλους της εταιρείας, ένας από τους οποίους θα κερδίσει μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο ως μέρος μιας προσπάθειας από την ομάδα μετόχων Refocus .

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης της επόμενης εβδομάδας η απόφαση των μετόχων θα καθορίσει εάν η Westfield US – ιδιοκτήτης εμβληματικών εμπορικών κέντρων, συμπεριλαμβανομένων των Westfield World Trade Center στην Νέα Υόρκη, Westfield Century City στην Καλιφόρνια και Westfield Garden City Plaza στο New Jersey σε σύνολο 34 εμπορικών κέντρων πωλείται ως μεμονωμένη οντότητα ή διαλύεται.

Η διαμάχη επικεντρώνεται στον καλύτερο τρόπο διαχείρισης της εταιρείας η οποία είναι ο μεγαλύτερος όμιλος εμπορικών κέντρων στον κόσμο.

Η Unibail-Rodamco που εδρεύει στο Παρίσι απέκτησε τα ευρωπαϊκά και αμερικανικά εμπορικά κέντρα της Westfield με έδρα την Αυστραλία για 25 δισεκατομμύρια δολάρια για και δημιούργησε την URW, αλλά από τότε οι συνεχιζόμενες κρίσεις λιανικής και τώρα ο COVID-19 έθεσαν τον ισολογισμό της εταιρείας υπό πίεση.

Ενώ η URW παραμένει οικονομικά ισχυρή και συνεχίζει να κατέχει και να αναπτύσσει μερικά από τα μεγαλύτερα και καλύτερα εμπορικά κέντρα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, η ομάδα διοίκησης θέλει να αυξήσει το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ως μέρος ενός σχεδίου 10,8 δισεκατομμυρίων $ που ονομάστηκε «Επαναφορά».

Εάν είναι επιτυχής, αυτή θα είναι η μεγαλύτερη έκδοση μετοχών στην ιστορία των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής εμπορικής κτηματαγοράς.

Αντίθετα, η κοινοπραξία Refocus των ευρωπαίων επενδυτών, η οποία κατέχει μερίδιο 5% στην URW, που υποστηρίζει το σχέδιο μείωσης χρέους της URW δήλωσε ότι «πιστεύει ακράδαντα το ζήτημα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου είναι μια λανθασμένη πράξη της διοίκησης που παραμένει παγιδευμένη σε μια  αποτυχημένη στρατηγική που ξεκίνησε με την εξαγορά της Westfield.

Η Refocus υποστηρίζει ότι η υπάρχουσα ρευστότητα της εταιρείας και η ευνοϊκή πρόσβαση στις αγορές ομολόγων – λόγω της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων της URW – σημαίνει ότι η προτεινόμενη έκδοση δικαιωμάτων είναι «εντελώς περιττή και εξαιρετικά καταστροφική» για τους μετόχους. Υποστηρίζει ότι η εξαγορά της Westfield το 2018 στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ ήταν η λανθασμένη εξαγορά σε λάθος χρόνο.

Η Refocus αντίθετα προτείνει ότι η URW θα πρέπει να επικεντρωθεί στην διατήρηση της πρώτης θέσης σε εμπορικά κέντρα της Ευρώπης, πωλώντας το χαρτοφυλάκιο των ΗΠΑ στα εμπορικά κέντρα Westfield και χρησιμοποιώντας αυτά τα έσοδα για την εξόφληση χρέους. Αυτό, ισχυρίζεται, θα δημιουργήσει καλύτερη απόδοση για την εταιρεία και τους μετόχους μακροπρόθεσμα.

Η συνεχιζόμενη κρίση στην λιανική αγορά και σε συνδυασμό με την πανδημία έχουν δημιουργήσει πολλά προβλήματα στα εμπορικά κέντρα σε όλο τον κόσμο.Τα εμπορικά κέντρα έχουν χάσει πάρα πολλά έσοδα από ενοίκια με το κλείσιμο των καταστημάτων και αυτό έχει επίπτωση στα αποτελέσματα τους.

Σίγουρα το 2020 ήταν μια κρίσιμη χρονιά για τα φυσικά καταστήματα και τα εμπορικά κέντρα αλλά μάλλον και το 2021 θα είναι επίσης δύσκολο και είναι αναμενόμενο αυτό να οδηγήσει σε εξελίξεις και δομικές αλλαγές στην αγορά.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.