20 Απρ 2024
READING

Amazon και Πλαίσιο | Όταν το e-commerce γίνεται συναισθηματικό και εμπειρία

4 MIN READ

Amazon και Πλαίσιο | Όταν το e-commerce γίνεται συναισθηματικό και εμπειρία

Amazon και Πλαίσιο | Όταν το e-commerce γίνεται συναισθηματικό και εμπειρία

Τις τελευταίες ημέρες δύο διαφημίσεις από το Amazon σε παγκόσμιο επίπεδο και από το Πλαίσιο στην Ελλάδα δείχνουν μια νέα πλευρά του ηλεκτρονικού εμπορίου.Το ηλεκτρονικό εμπόριο από την φύση του είναι πολύ περισσότερο μια εμπορική συναλλαγή και λιγότερο μια συναισθηματική εμπειρία όπως η αγορά σε φυσικά καταστήματα.

Αυτές οι δύο διαφημίσεις όμως «φωτίζουν» και εστιάζουν σε ανθρώπινα συναισθήματα και στην εμπειρία της ηλεκτρονικής αγοράς και παραλαβής.

Το Amazon παρουσίασε μια συγκινητική διαφήμιση για τα Χριστούγεννα με μια μπαλαρίνα που χορεύει για τους γείτονές της στο χιόνι μετά την ακύρωση της παράστασής της λόγω της κρίσης του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, η διαφήμιση του  Amazon ξεκινά με ένα νεαρό κορίτσι που κάνει μαθήματα μπαλέτου σε μια σχολή χορού και ετοιμάζεται να πρωταγωνιστήσει στην επερχόμενη παράσταση. Ωστόσο, τόσο η ίδια όσο και η οικογένειά της αναγκάζονται να «μείνουν στο σπίτι» λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Η μπαλαρίνα συνεχίζει κανονικά τις προπονήσεις της μέσω Zoom μαζί με άλλους χορευτές, αλλά σοκάρεται όταν μαθαίνει ότι η παράστασή της ακυρώνεται λόγω της κρίσης του κορωνοϊού.

Στην συνέχεια, η μπαλαρίνα φορά την στολή της και βγαίνει έξω στο χιόνι όπου δίνει μια μοναδική παράσταση για τους γείτονες που παραμένουν κλεισμένοι μέσα στα σπίτια τους. Πολλοί σπεύδουν να πάνε στα παράθυρά τους για να δουν την χορεύτρια στο κρύο, προτού βγουν έξω για να χειροκροτήσουν την απόδοσή της.

Ουσιαστικά η διαφήμιση του Amazon παρουσιάζει την καθημερινότητα των ανθρώπων κατά την διάρκεια του lockdown, αλλά με ένα τρόπο πολύ ανθρωποκεντρικό που δεν μας έχει συνηθίσει να παρουσιάζεται μέχρι τώρα.

Από την άλλη το Πλαίσιο «τρέχει» μια τηλεοπτική καμπάνια και συγκεκριμένα την «Η τέχνη του inboxing» που παρουσιάζει πολύ έξυπνα την διαδικασία της συσκευασίας ως μια συναισθηματική εμπειρία για τους ανθρώπους της εταιρείας.

Στον κόσμο που ζούμε το άνοιγμα της συσκευασίας-unboxing, όπως έχει επικρατήσει να λέγεται διεθνώς, έχει μορφή «ιεροτελεστίας» και σε ένα βαθμό μάλλον «ξεκινά» από αναμνήσεις της παιδικής ηλικίας όταν ανοίγονται δώρα. Το unboxing έχει γίνει παγκόσμια τάση στην παρουσίαση νέων προϊόντων και για κάποιους επαγγελματική δραστηριότητα.

Το Πλαίσιο όμως παρουσιάζει την συναισθηματική εμπειρία που βιώνει ο εργαζόμενος και την φροντίδα που δείχνει στη συσκευασία των προϊόντων, αναφέρεται πολύ έξυπνα στην υπόσχεση για παράδοση την επόμενη ημέρα και με μια εξαιρετική καμπάνια εστιάζει στην μάρκα και την αξία της.

Η μεγάλη αδυναμία του ηλεκτρονικού εμπορίου είναι σε ένα βαθμό η έλλειψη συναισθημάτων και εμπειρίας και κατά επέκταση η αδυναμία ενδυνάμωσης μιας μάρκας. Στις δύο όμως αυτές διαφημίσεις που δεν μιλάνε για κανένα προϊόν, δεν αναφέρονται σε προσφορά, δεν εστιάζουν στην συναλλαγή έχουμε δύο παραδείγματα εξαιρετικής στρατηγικής branding.

Το ηλεκτρονικό εμπόριο έχει ήδη μπει στην ζωή όλων και με την πανδημία και τα lockdown επιταχύνεται η ανάπτυξή του. Το τελευταίο διάστημα και ουσιαστικά το 2020 η αλλαγή στην αγορά είναι δομική όπου τα φυσικά καταστήματα θα βιώσουν απώλειες είτε είναι ανοικτά και ακόμη περισσότερο όταν είναι κλειστά με τους περιορισμούς που εφαρμόζονται.

Οι περισσότερες εταιρείες αλλάζουν το μοντέλο τους και εστιάζουν στο  e-commerce αλλά ακόμη πολλές από αυτές δεν είναι έτοιμες με υποδομές και επενδύσεις να ανταποκριθούν στις ανάγκες της αγοράς.

Ακόμη περισσότερες εταιρείες εστιάζουν στις τιμές και τις προσφορές και προσπαθούν να κερδίσουν μερίδια αγοράς με αυτή την προσέγγιση ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Όμως αυτή η στρατηγική δεν μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες των πελατών.

Δύο είναι τα χαρακτηριστικά που ουσιαστικά θα έχουν μεγαλύτερη σημασία στην μεγαλύτερη και κυρίως βαθύτερη ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου πέρα από το ίδιο το προϊόν και την τιμή του.

Η ταχύτητα παράδοσης και η εμπειρία του πελάτη. Μόνο όσες εταιρείες έχουν επενδύσει πραγματικά σε αυτά τα δύο χαρακτηριστικά μπορούν να κερδίσουν μακροπρόθεσμα σημαντικά μερίδια στην αγορά και κυρίως να «χτίσουν» μάρκα δημιουργώντας αξία.

Εάν λοιπόν κάποιες εταιρείες πιστεύουν ότι μπορούν να το κάνουν αυτό,τότε μπορούν και να το «υποσχεθούν» στους πελάτες τους.To Amazon και το Πλαίσιο είχαν την δημιουργική ευφυία και έχουν πίστη σε αυτό που υπόσχονται.

Αξίζουν συγχαρητήρια στην Lucky Generals που δημιούργησε την διαφήμιση του Amazon και στην Frank & Fame που δημιούργησε την διαφήμιση για το Πλαίσιο καθώς και οι δυο είχαν έμπνευση και εξαιρετική αισθητική.

https://www.youtube.com/watch?v=gQdLD6kk960

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.