19 Απρ 2024
READING

Η ένταξη και η ισότητα είναι επιτακτική ανάγκη για το marketing

3 MIN READ

Η ένταξη και η ισότητα είναι επιτακτική ανάγκη για το marketing

Η ένταξη και η ισότητα είναι επιτακτική ανάγκη για το marketing

Στην επιστολή του 2016 προς τους μετόχους, ο επικεφαλής της Amazon Jeff Bezos τόνισε μερικά βασικά στοιχεία που επέτρεψαν στην εταιρεία να είναι αμείλικτη ως προς την ανάπτυξη και την νοοτροπία της. Ένα από αυτά τα στοιχεία ήταν η ανυπόμονη υιοθέτηση εξωτερικών τάσεων.

Το inclusive marketing είναι το μέλλον του marketing. Υπάρχουν όλα τα είδη δεδομένων που δείχνουν μεταβολές στον πληθυσμό, τα οποία αναμφίβολα θα έχουν αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές θα λαμβάνουν, ερμηνεύουν και αλληλεπιδρούν με τα μηνύματα των εταιριών, τα προϊόντα, τις υπηρεσίες και τις εμπειρίες που παράγονται.

Φυσικά, η φυλετική και εθνολογική ποικιλομορφία είναι μόνο δύο διαστάσεις που πρέπει να ληφθούν υπόψη, καθώς σχετίζονται με την ένταξη, αλλά ακόμη και αν λάβετε υπόψη μόνο αυτά τα δεδομένα, αυτό σημαίνει ότι το mainstream marketing με λευκή πλειοψηφία θα είναι σύντομα παρελθόν.

Μια έκθεση του 2018 από την Pew Research έδειξε ότι οι Gen-Z, η γενιά που έρχεται μετά από τους Millennials, είναι η πιο διαφορετική γενιά που υπήρξε ποτέ στις ΗΠΑ, με το 48% να είναι μην είναι λευκοί. Οι τάσεις δείχνουν ότι η Gen-Alpha, εκείνοι που γεννήθηκαν μεταξύ 2011 και 2025, θα είναι ακόμη πιο διαφορετικοί.

Μαζί με τις φυλετικές και εθνολογικές αλλαγές στον πληθυσμό έρχεται η προσδοκία ότι το marketing από τις εταιρείες θα αντικατοπτρίζει αυτές τις αλλαγές.

Έρευνα έδειξε ότι το 61% των Αμερικανών πιστεύουν ότι η διαφορετικότητα στη διαφήμιση είναι σημαντική. Η ίδια έκθεση διαπίστωσε ότι το 34% των ερωτηθέντων έχουν μποϊκοτάρει μια εταιρία επειδή ένιωθαν ότι οι διαφημίσεις της δεν ήταν αντιπροσωπευτικές της ταυτότητάς τους.

Με άλλα λόγια, το marketing της μάρκας δεν τους έκανε να νιώθουν ότι μπορούν να ταυτιστούν. Όταν οι πελάτες αισθάνονται σαν να ταυτίζονται θα ανταμείψουν την μάρκα με την αφοσίωση τους. Όταν δεν το αισθάνονται, θα ψάξουν για μια άλλη μάρκα που θα καλύπτει τα κριτήρια τους.

Η μεταβαλλόμενη σύνθεση του πληθυσμού και οι αξίες που έχουν οι νέοι, ιδίως όσον αφορά την ποικιλομορφία και την ένταξη, καθίσταται σαφές ότι το marketing που δεν λαμβάνει υπόψη την ένταξη θα γίνει σύντομα παρελθόν.

Με την πάροδο των ετών, και συγκεκριμένα φέτος, περισσότερες εταιρείες έχουν αρχίσει να παίρνουν πιο σοβαρά την ποικιλομορφία, την ένταξη και τη συμμετοχή. Μεγάλο μέρος αυτής της εργασίας έχει εστιαστεί εσωτερικά. Αν και αυτό είναι σημαντικό έργο, δεν πρέπει να τελειώνουν εκεί οι προσπάθειες για την αποδοχή της διαφορετικότητας, της ένταξης και της συμμετοχής.

Οι έξυπνες επιχειρήσεις αγκαλιάζουν τις εξωτερικές τάσεις. Ωστόσο, οι μεταβολές στον πληθυσμό δεν είναι τάσεις. Είναι πραγματικότητα. 

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.