20 Απρ 2024
READING

Τα πολυκαταστήματα στην Αγγλία γίνονται χώροι γραφείων

2 MIN READ

Τα πολυκαταστήματα στην Αγγλία γίνονται χώροι γραφείων

Τα πολυκαταστήματα στην Αγγλία γίνονται χώροι γραφείων

Στην εταιρεία John Lewis δόθηκε το πράσινο φως για να μετατρέψει τουλάχιστον το 45% του πολυκαταστήματος της στην περίφημη Oxford Street του Λονδίνου, σε χώρους γραφείων. Η μετατροπή θα βοηθήσει, να καταστήσει ξανά κερδοφόρα, την αλυσίδα πολυκαταστημάτων.

Η John Lewis είναι παρούσα στο συγκεκριμένο σημείο στο Λονδίνο από το 1864, αλλά τώρα της δόθηκε η άδεια να μειώσει δραστικά το μέγεθος του καταστήματός της από το Δημοτικό Συμβούλιο του Γουέστμινστερ. 

Η εταιρεία μπορεί πλέον να μετατρέψει το 45% του καταστήματος λιανικής σε χώρους γραφείων, πράγμα που σημαίνει στην πράξη, να χτίσει από τρείς έως οκτώ ορόφους στο πολυκατάστημα της Oxford Street.

Επί του παρόντος, τα προϊόντα κουζίνας και μπάνιου, οι ηλεκτρικές συσκευές, τα παιδικά παιχνίδια και βιβλία συγκεντρώνονται εκεί. Στο μέλλον, ο χώρος λιανικής θα περιλαμβάνει μόνο το υπόγειο, το ισόγειο, τον πρώτο και δεύτερο όροφο.

Την περασμένη εβδομάδα, η Debenhams έλαβε επίσης άδεια για τη μερική μετατροπή του τέταρτου και πέμπτου ορόφου του καταστήματός της στο Λονδίνο σε γραφεία. Το ποιος θα νοικιάσει όλα αυτά τα νέα γραφεία παραμένει ασαφές, καθώς η κρίση της πανδημίας  γίνεται αισθητή και σε αυτήν την αγορά.

Ωστόσο, χάρη σε αυτήν τη μετατροπή, η αλυσίδα πολυκαταστημάτων ελπίζει να καταστήσει την εταιρεία ξανά κερδοφόρα . Κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, η μητρική εταιρεία των John Lewis και Waitrose κατέγραψε απώλεια 55 εκατομμυρίων λιρών (61 εκατομμύρια ευρώ). 

Η εταιρεία σχεδιάζει όχι μόνο τη μετατροπή σε χώρους γραφείων, αλλά και τη μετατροπή ορισμένων καταστημάτων – εν μέρει ή πλήρως – σε ενοικιαζόμενα ακίνητα.

Η μείωση του μεγέθους του δικτύου λιανικής είναι απαραίτητη . Ακόμη και πριν από την κρίση της πανδημίας, οι μεγάλες αλυσίδες βελτιστοποιούσαν τα τετραγωνικά τους μέτρα, καθώς η μετατροπή επισκέψεων σε πωλήσεις στα φυσικά καταστήματα έχει μειωθεί απότομα εξαιτίας της αύξησης του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Oι παίκτες οmni-channel όπως to Amazon επιλέγουν να χρησιμοποιούν φυσικό χώρο λιανικής ως κόμβους εφοδιαστικής αλυσίδας και κέντρα διανομής, ενώ αλυσίδες όπως η H&M επιλέγουν να κλείσουν καταστήματα που έχουν με χαμηλή απόδοση. Η πανδημία και η περαιτέρω μετάβαση στο διαδίκτυο επιταχύνουν αυτήν την τάση.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.