25 Απρ 2024
READING

Οι μάρκες παίρνουν θέση στα πολιτικά ζητήματα

3 MIN READ

Οι μάρκες παίρνουν θέση στα πολιτικά ζητήματα

Οι μάρκες παίρνουν θέση στα πολιτικά ζητήματα

Κάθε φορά οι εκλογές στις ΗΠΑ προσελκύουν την παγκόσμια προσοχή, αλλά αυτή την φορά, με τον νέο πρόεδρο του Λευκού Οίκου να αναλαμβάνει τα καθήκοντα του στη μέση μιας πανδημίας, ο κόσμος έχει σίγουρα αρκετή περιέργεια να παρακολουθήσει τις εξελίξεις.

Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε όμως, είναι να πάρουμε λίγα ποπ κορν, να καθίσουμε πίσω στον καναπέ μας και να δούμε πώς θα εξελιχθεί η επόμενη εβδομάδα, καθώς είναι μια απόφαση που θα ληφθεί από τους πολίτες. 

Σε μια προσπάθεια που πραγματοποιείται προκειμένου να βγει ο κόσμος να ψηφίσει σε αυτό που πολλοί έχουν ονομάσει τις “πιο σημαντικές εκλογές για την νέα γενιά”, η Nike κυκλοφόρησε μια διαφήμιση που καλούσε τους Αμερικανούς να «αλλάξουν τον κόσμο». 

Το spot, που δημιουργήθηκε από την Wieden & Kennedy, διαθέτει μια σειρά από αθλητές υψηλού προφίλ, όπως ο σούπερ σταρ του μπάσκετ LeBron James.

Υπογραμμίζει πώς ο αθλητισμός μπορεί να είναι ένας τρόπος να ξεφύγει κάποιος από την δύσκολη πραγματικότητα αλλά τονίζει ότι υπάρχει δράση που μπορεί να ληφθεί τώρα με την ψηφοφορία. “Δεν χρειάζεται να είσαι αστέρι για να έχεις φωνή” είναι η τελική δήλωση της διαφήμισης.

Ένας ιστότοπος, ο οποίος προωθείται μέσω της διαφήμισης, διαθέτει στοιχεία και δίνει την δυνατότητα download από τους χρήστες όπως το Nike swoosh με τη λέξη “Ψηφίστηκε” και πληροφορίες όπως το γεγονός ότι τα δύο τρίτα των νέων δεν κατάφεραν να ψηφίσουν στις εκλογές του 2018.

Έχει επίσης πληροφορίες για μια συνεργασία με την εφαρμογή Lyft-hailing που επιτρέπει στους ψηφοφόρους να λαμβάνουν εκπτώσεις  για να ψηφίσουν σε μέρη όπως η Ατλάντα, το Μέμφις και το Μαϊάμι, όπου ιστορικά ήταν πιο δύσκολο για τους ψηφοφόρους να φθάσουν στις κάλπες.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να πούμε ότι παρόλο που η Nike δεν παίρνει το μέρος κάποιου υποψήφιου για την προεδρία ,  οι ενέργειες της τα τελευταία χρόνια  τάσσονται κατά του Donald Trump.

Όταν ο Colin Kaepernick αποφάσισε κατά τη διάρκεια του αμερικανικού εθνικού ύμνου για να διαμαρτυρηθεί ενάντια της φυλετικής αδικίας, ενώ ο Τραμπ χλευάζε τη δράση, η Nike τον υποστήριξε έντονα, καθιστώντας τον το πρόσωπο μιας διαφήμισης υψηλού προφίλ .

Σε απάντηση, ο πρόεδρος μέσω του αγαπημένου του διαδικτυακού μέσου, το Twitter,  ανέφερε ότι η μάρκα «absolutely killed with boycotts and anger ». 

Εν τω μεταξύ, τα Ben & Jerry’s δεν έκαναν καμία προσπάθεια να κρύψουν τα αισθήματα που έχουν κατά του Trump. Το 2018, η μάρκα παγωτού ξεκίνησε το λανσάρισμα μιας γεύσης που ονομάζεται “Pecan Resist” για να υποστηρίξει “ομάδες που δημιουργούν ένα πιο δίκαιο έθνος για όλους, και πολεμούν την παλινδρομική ατζέντα του Προέδρου Trump”. Υποστήριξε επίσης το Black Lives Matter από το 2016.

Ενώ ο αστέρας της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Marcus Rashford, απέτυχε στην προσπάθειά του να ζητήσει από την κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει δωρεάν σχολικά γεύματα κατά τη διάρκεια των διακοπών, μάρκες όπως οι McDonald’s, Asda, Morrisons και Co-op πήραν θέση για να βοηθήσουν. 

Μια ματιά στη συζήτηση στο Twitter κάτω από το tweet της McDonald ότι σχεδιάζει να συνεργαστεί με τη φιλανθρωπική οργάνωση FareShare για την παροχή ενός εκατομμυρίου γευμάτων σε οικογένειες που έχουν ανάγκη, δείχνει ότι οι άνθρωποι κατανοούν και κατακρίνουν την αδράνεια της κυβέρνησης σε αυτόν τον τομέα.

Θα πρέπει λοιπόν οι μάρκες να διακινδυνεύσουν να αποξενωθούν από τους καταναλωτές με το κίνδυνο να τις συνδέσουν με πολιτικές εκστρατείες ; Ή μήπως αυτή η εποχή που ζούμε χρόνοι σημαίνει ότι η ηγεσία από μάρκες σε κοινωνικά ζητήματα δεν είναι μόνο ευπρόσδεκτη αλλά απαραίτητη;

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.